EXTRA: Nederländerna världsmästare för första gången

Nederländerna. Photo: Daniel Stiller / Bildbyrån

För första gången någonsin är Nederländerna världsmästare. Det står klart efter 30–29 mot Spanien i Kumamoto. Finalen var superdramatisk – Lois Abbingh avgjorde på straff i slutsekunderna.

– Spanien hjälpte till att göra det här till en vacker final – alla tycker nog att det var en bra match. Jag är jätteglad över att vi vann och otroligt stolt över mitt lag och hur vi kämpade hela finalen. Det var fantastiskt hur vi blev ett riktigt lag efter att vi förlorade
i början. Vår största lärdom var att spela hårt i alla situationer – därför står vi här med guldmedaljen, säger lagkaptenen Danick Snelder.

Det var Spanien som startade matchen bäst och gick fram till 6–2 efter sex minuter, mycket tack vare riktigt bra spel i kombination med nederländskt slarv och därmed enkla kontringsmål.

Nederländerna jobbade sig dock in i matchen och när superskyttarna Lois Abbingh och Estavana Polman blev varma i kläderna var Nederländerna det bättre laget. Så fort de kom igång gick Nederländerna ikapp till 9–9 och den spanska timeouten gjorde ingen större skillnad.

Ställningen i paus var 16–13 till Nederländerna efter ett litet ryck i slutet. Abbingh gjorde fyra mål och Polman tre, samtidigt som Tess Wester gjorde några viktiga räddningar.
I Spanien var rutinerade Nerea Pena viktig och så klart också storstjärnan Cabral.

Nederländerna startade den andra halvleken som de avslutade den första och ryckte sig till en femmålsledning. Spanien fick bättre ordning på Nederländerna när de började punktmarkera Polman, som trots det klev fram gång på gång med viktiga mål.

När Wester räddade Cabrals friläge vid ledning med ett mål och lite mindre än två minuter kvar kändes det som att Nederländerna skulle ta det. Men slarv i anfall och ny chans för Spanien att kvittera – då kom 29–29.

Nederländerna tog sedan timeout med en och en halv minut kvar, men lyckades inte få iväg ett avslut och med 30 sekunder kvar hade Spanien bollen i sin ägo och chans att vinna matchen. Med 21 sekunder kvar tog Spanien timeout och i det läget var det otroligt nervöst i arenan. Cabral missade skottet och Nederländerna fick bollen med sex sekunder kvar och i sin tur chans att avgöra.

Då Spaniens Mireya Alvarez Gonzalez ställde sig ivägen för Westers utkast fick hon rött kort och istället blev det straff för Nederländerna. Domarna räknade det som spelförstörelse och eftersom det inträffade under matchens sista 30 sekunder innebär det per automatik rött kort och straff. I regelboken står det så här: ”det andra lagets spelare får befinna sig omedelbart utanför målgårdslinjen, men de får inte beröra bollen förrän denna har passerat linjen”.

Abbingh satte straffen och Nederländerna vann matchen med 30–29. Vilken dramatik!

Guldet var Nederländernas första någonsin efter att laget har snubblat på mållinjen vid flera mästerskap de senaste åren. Extra imponerande eftersom Nycke Groot, en av världens bästa spelare, inte var med.

Spanien åker hem med silvermedaljen, men är säkert otroligt stolta över den prestation laget har stått för i Japan.

Resultatet innebär samtidigt att Sverige kommer att möta Spanien i OS-kvalet. Gruppen, där två lag går vidare ifrån, består dessutom av Argentina och Senegal.