EXTRA: EM-GULD TILL NORGE

Foto: Tommy Holl IBL/AOP

Norge besegrade Nederländerna med 30-29 i EM-finalen 2016 som spelades i Scandinavium i Göteborg.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Guld nummer 7 till samlingen spelades in i en gastkramande EM-final i Göteborg. Norge pressades hårt av Nederländerna men lyckades till slut säkra en vinst med 30-29.

Det blev en högtempomatch redan från start. Nederländerna spelade sin tornadohandboll som hämtad från det tidiga 2000-talet och Norge hade problem, precis som Sverige och Danmark i de tidigare matcherna. Det gav chanser åt niometarna men också stora ytor åt mittsexan Danick Snelder som snabbt gjorde tre mål.

Efter tio minuter tog Norge timeout vid underläge 5-6 då Hergeirsson inte var nöjd med matchbilden. Värre skulle det bli, Nederländerna drog ifrån till 9-6 och hade sedan kommandot under en period.

Det var stora prestationer från spelare i båda lagen. Återigen imponerade målvakterna Tess Wester och Silje Solberg. Estavana Polman visade också världsklass, precis som Nora Mörk. Ingen glömmer väl heller Camilla Herrems sköna knorr från V6?

Roligast att se på plats under EM har den tuffa coachningen varit. Duellen mellan Hergeirsson och Thomsen var stenhård. De tvekar inte att ta timeout så fort de ser sämre tendenser, skiftar målvakter, spelar 7-6 och justerar försvaret med fingertoppsskänsla.

Ställningen i halvtid var 15-15 efter stor underhållning. Norge arbetade sig tillbaka efter tremålsunderläget med bland annat Kari Aalvik Grimsbö in i kassen och den nya unga generation på planen. Spelare som Malin Aune, Silje Waade och Emelie Hegh Arntzen lär vi få höra mer om framöver.

I inledningen av den andra halvleken fick Norge lite bättre utdelning på sitt snabba rullespel samtidigt som Grimsbö var ungefär lika bra nu som Solberg var i semifinalen. För Nederländernas del blev det Nycke Groot som ensam fick ha show när medspelarna lämnade ifrån sig ansvaret. Hon gjorde det förvisso otroligt bra med egna mål, inspel och utspel men en spelare blir för ensam.

Norge gick upp till 24-20 innan Laura van der Heijden tog för sig i anfallsspelet med två genombrott från H9. Det räckte dock inte långt. När Camilla Herrem snodde en passning och satte 26-21 tog Helle Thomsen timeout för Nederländerna som var i brygga.

Det så vanligtvis stabila mittblocket i Nederländerna svajade när Norge satte sitt växelspel på max med Oftedal och Mörk som små cylindrar och Arntzen som skyttehot. Wester storspelade i målet och höll Nederländerna kvar i matchen samtidigt som de kämpade till sig lite mål. 27 – 29 med fyra minuter kvar var ändå fortsatt spännande.

När Estavana Polman gjorde 29-30 med två minuter kvar och Tess Wester tog en toppräddning fick de chansen att kvittera. Ett missat skott från Polman och ett stressat avslut från Oftedal senare var de återigen i anfallsposition. De hade frikast med 4 sekunder kvar men missade en pass och tiden rann ut. NORGE VANN EM-GULD!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here