EM hänger fortfarande i luften

Sandra Toft laddar för hemma-EM. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån.

Inom kort samlas 16 landslag och sätter igång de avslutande förberedelserna. EM är bara tio dagar bort, men beskedet om mästerskapet överhuvudtaget kan bli av saknas.

När Norge tackade nej av coronaskäl fick Danmark ta över hela arrangemanget. En mängd möten på olika nivåer har ägt rum på kort tid och planeringen som nått ut innebär att Herning och Kolding delar lika på gruppspel och huvudrunda.

Det vi vet om nödvändiga protokoll i restriktionstider är att samtliga inblandade deltagare kommer att testas senast 72 timmar innan avresa till Danmark och dessutom vid ankomst. Sedan väntar transport till hotell för spelare och ledare som då går in i den så kallade EM-bubblan.

Bollen ligger för närvarande på regeringsnivå. Organisationen behöver grönt ljus, EHF och det danska förbundet arbetar just nu som om planen är godkänd.

– Vi har valt att flytta över alla resurser till organisationsdelen där det finns väldigt, väldigt många saker som behöver göras den kommande veckan. Vi kan inte bara fortsätta att vänta, säger Per Bertelsen till TV2.

Danska handbollförbundets ordförande litar också till det upprättade protokollet.

– Det går mycket längre än vad som annars krävs av elitidrott i Danmark. Därför är vi av uppfattningen att regeringen bara kan nå fram till ett resultat (och godkänna arrangemanget, journ. anm.), säger Bertelsen till TV2.

Länk: DHF har afholdt krisemøde: – Nu kan vi ikke vente længere