EM: Coronakaos när grupp D inleds

Crina Pintea. Foto (arkiv): Petter Arvidson/Bildbyrån.

EM är äntligen här och det är inte bara i Sveriges grupp det spelas matcher ikväll. Även grupp D inleds – men tyvärr missar flera spelare från olika nationer matcherna på grund av corona.

Som alla vet blir det ett väldigt annorlunda mästerskap, men nu drar det åtminstone igång. För svensk del inleds EM ikväll med match mot Tjeckien, men det spelas naturligtvis fler matcher under kvällen.

I grupp D ställs Rumänien mot Tyskland och där finns det positiva coronafall i båda lagen. I Rumänien kommer linjespelaren Crina Pintea inte till spel, vilket naturligtvis är ett stort avbräck. Dessutom missar Laura Chiper matchen, även hon på grund av corona.

Inte heller motståndarlaget Tyskland har klarat sig utan coronafall. Lagets nederländske förbundskapten Henk Groener kommer inte att finnas med i premiären då även han testats positivt.

– Han sitter inte längre i karantän i Tyskland, men han får inte komma in i Danmark eftersom testresultatet fortfarande är positivt. Vi hoppas att han snart lämnar ett negativt resultat och vi hoppas få tillbaka Hank snart, säger assisterande tränaren Alexander Koke till det tyska förbundets hemsida.

Och visst verkar det finnas lite oro i det tyska laget angående risken som finns att spela mot ett lag som lämnat flera positiva coronatest.

– Det rumänska laget har lämnat flera positiva test och är isolerade i Danmark, men de senaste testen var alla negativa. Fler tester kommer att tas före matchen för att vi ska kännas oss trygga. EHF har meddelat oss att matchen kommer att spelas som planerat, säger Axel Kromer från det tyska förbundet.

Oavsett känns det som en rätt öppen match. Tyskland har ett bredare lag, men Rumänien har å andra sidan världens bästa spelare i Cristina Neagu och det brukar räcka långt. 18:00 har den matchen avkast.

Den andra matchen i grupp D är inte lika öppen – där tar nämligen Norge mot Polen. Norge får gälla som huvudfavorit att ta hem guldet medan Polen kommer att få det tufft i den här gruppen.

I Polen testades tio spelare positivt så sent som för drygt tio dagar sedan och det är oklart vad de ställer upp med för lag ikväll. Även Norge har haft problem, men nyckelspelaren Veronica Kristiansen har tillfrisknat. Däremot kommer målvakten Silje Solberg inte till spel. Norge–Polen startar 20:30.