EHF om domarkritiken: ”Domarna har bevisat sig”

Anna Lagerquist, Emma Lindqvist och Nathalie Hagman reagerar på ett domslut. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Att domarna får kritik under ett handbollsmästerskap är närmast en tradition. Nu har podcasten (Un)Informed Handball Hour pratat med EHF:s generalsekreterare som ger oss den större bilden av frågan.

Det är mycket intressant lyssning för den som engagerat sig i domarfrågorna under EM. För nu får vi tack var (Un)Informed Handball Hour chansen att lyssna till EHF:s perspektiv på frågan och den kanske större bilden än enskilda insatser.

För hur gick beslutsprocessen till? Martin Hausleitner är generalsekreterare i EHF och säger

– Beslutet togs tidigt, i samband med att vi arrangerade speciella projekt för kvinnliga domare. Vi beslutade att det är dags att nominerade dem. Lite oturligt tappade vi två domarpar på grund av corona så det kunde inte delta. Det ledde till att vi kallade in paren från Litauen och Polen.

– Vad vi måste acceptera är att domarna också lider av coronapandemin då de inte fått döma det antal matcher inför mästerskapet vare sig i sina nationella ligor eller i de europeiska cuperna som var tänkt. Så de lider av brist på träning.

Nu väntar en tuff finalhelg med de hetaste matcherna och Hausleitner är öppen med att förbättringspotential har funnits under mästerskapet men ser också en uppåtgående trend.

– Vi vet att vi behöver jobba med domarna och vi ser att prestationerna blir bättre och bättre. De får nu mer erfarenhet och är i den här mer professionella miljön vilket gör att de når den nivå som vi förväntar oss inför finalhelgen. Vi tror helt och fullt på det här projektet, säger han till (Un)Informed Handball Hour.

Hausleitner får också chansen att kommentera den kritik som cirkulerat om att domarna skulle vara oerfarna och inte hålla den klass som förväntas.

– I grunden så har de tidigare bevisat sina prestationsnivåer. Ett av paren dömde i herrarnas EM i januari och flera dömer i herrligor och i europacuper. Paren som dömer i EM har visat att de är kapabla att döma och leda matcher på den här nivån.

Och resonemanget om att ”de bästa domarna ska döma EM” väljer han också att lysa på med ett annat perspektiv.

– Jag känner inte att det här inte är de bästa domarna. Domarna leverar pålitliga och bra prestationer. Det finns inget ”bästa domare” i våra tankar. Vissa tycker att det där paret är bäst eller det där men ofta är det en väldigt personlig erfarenhet kopplad till en viktig seger eller liknande. Det är inte vår uppgift att utse. Vi grupperar domarna och om en domare når en viss grupp eller nivå så är vi trygga med att de kan döma de viktigaste och mest intensiva matcherna. Domarna vi har här har redan bevisat detta.

Och om det blir en fortsättning, det får vi se.

– Vi kommer utvärdera det här efter EM. Det kommer involvera alla inblandade, som de som utbildat domarna, de som fattat beslutet. Vi kommer ta fram en plan. Vi kommer också se över våra projekt och se om det kommer fler kvinnliga domare underifrån, utvecklas herrarna på samma sätt, kommer nästa EM ha 16 lag, det finns flera saker som påverkar.

Det har också kunnat konstaterats att det flugit många kommentarer om att ”domare från land X kan väl inte vara på den här nivån”. Ett av paren som det kommenteras kring är grekiskorna Ioanna Christidi och Ioanna Papamattheou som anses vara det kanske lägst rankade paret.

Utan att genomföra en analys och utvärdering av insatserna i EM så går det konstatera att de:

  • Varit med i EHF:s projekt och utbildningar i över 10 år.
  • Redan 2008 var de med i IHF:s GRTP (Global Referee Training Programme) tillsammans med bland andra bland andra Michael Johansson/Jasmin Kliko, Andreu Marin/Nacho Garcia, Duarte Santos/Ricardo Fonseca och de numera smått legendariska franska systrarna Bonaventura.
  • Dömt Champions League och EHF-cupen i flera år, inkluderat toppmatcher.
  • Dömt ungdomsmästerskap, som U17-EM och U19-EM.

Lyssna på podcasten (Un)Informed Handball Hour via länken:

LÄNK: (Un)Informed Handball Hour