Efter VM-kritiken: IHF ändrar upplägget

Jamina Roberts och Emma Lindqvist. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN.

Schemaläggningen under herrarnas VM-turnering i Sverige och Polen kritiserades hårt av flera av de deltagande nationerna. Nu gör IHF ändringar inför damernas VM som spelas i Sverige, Danmark och Norge i november och december.

Danmark tvingades med kort varsel invänta besked gällande spelort för semifinalen under VM-turneringen i januari. Hade Sverige åkt ut skulle Danmarks semifinal spelats i Stockholm. Nu gick Sverige vidare (sedan de besegrat Egypten i kvartsfinalen), vilket innebar att Danmark tvingades resa till Polen för att spela semifinal.

Det var ett upplägg som inte var optimalt – varken för spelare eller tillrest publik. Norge, Spanien, Tyskland och Frankrike var andra länder som drabbades och klagade på förutsättningarna. Nu uppger IHF att det blir ändringar inför damernas VM-turnering i Sverige, Danmark och Norge, skriver danska TV 2 Sport.

Final 4 i Herning

I damernas VM, som spelas i november och december, kommer samtliga semifinaler att spelas på samma ställe och danska Herning gäller som spelort. Beslutet välkomnas av alla inblandade.

– Det var en konstruktion från IHF (Internationella handbollsförbundet) som både vi och Polen ifrågasatte från början, nu har man tagit bort det till dam-VM, säger VM-bolagets vd Krister Bergström till Dagens Nyheter.

VM spelas 29 november till 17 december. Göteborg, Helsingborg, Fredrikshamn, Stavanger, Trondheim och Herning kommer att ha hand om gruppspel och huvudrundor medan Herning och Trondheim kommer att vara värdar för kvartsfinalerna. Semifinaler, final och bronsmatch kommer att spelas i Herning.

Länk: IHF har foretaget ændring efter hård kritik