Edijana Dafe missar VM i Danmark

Foto: Viktor Ljungström, www.viktorljungstrom.se

Med mindre än två veckor kvar till VM i Danmark kommer ett tråkigt besked för svenska damlandslaget. Vänsterkanten Edijana Dafe missar VM. Anledningen är dock allt annat än tråkig då 25-åringen är gravid, och det stoppdatum hon tidigare fått har tidigarelagts.

Det svenska damlandslaget samlas idag i Lillehammer för att spela Møbelringen Cup, där tufft motstånd i Ryssland, Nederländerna och de regerande Europamästarna Norge väntar.

En av de 16 spelarna som initialt togs ut till VM var Köpenhamnsproffset Edijana Dafe. Mästerskapet i Danmark var tänkt att bli Dafes första på seniorsidan men nu får hon istället stanna hemma då hon väntar barn.

– Jag hade sett fram emot VM jättemycket och det är förstås tråkigt att jag inte kommer att kunna vara med, men samtidigt är jag förstås oerhört glad över det som väntar. I en sån här situation lyssnar man förstås på läkarna och när stoppdatumet har ändrats så är det bara att gilla läget. Jag får sikta på kommande mästerskap, säger Edjana Dafe i ett pressmeddelande.

Under Møbelringen Cup och lägret i Lund kommer Marie Wall, 23, från H65 Höör att ersätta Dafe. Wall kommer dock inte att skrivas in i den svenska VM-truppen från början då det sedan tidigare även är bestämt att Randersproffsen Johanna Westberg (vänsternia) och Clara Monti Danielsson (mittsexa) kommer att delta på lägret i Lund.

– Vi väljer att bara skriva in 15 spelare från start och hålla en plats öppen. Vi får bara göra två byten under turneringen, men behöver spara ett ifall något händer med någon av målvakterna. Nu kan vi avvakta lite innan vi skriver in den sista spelaren, säger förbundskaptenen Thomas Sivertsson.

Edijana Dafe hoppas kunna vara tillbaka på handbollsplanen till starten av nästa säsong.

Damlandslagets kommande matcher:
26 november, 17.30: Nederländerna (Gjøvik, Norge)
28 november, 15.55: Ryssland (Gjøvik, Norge)
29 november, 18.10: Norge (Lillehammer, Norge)
2 december, 19.45: Rumänien (Eslöv) Sänds i TV4 Sport
5 december, 20.45: Angola (VM, Næestved, Danmark) Sänds i Kanal 5
6 december, 20.45: Polen (VM, Næestved, Danmark) Sänds i Kanal 5
8 december, 20.45: Nederländerna (VM, Næestved, Danmark) Sänds i Kanal 5
9 december, 20.45: Kina (VM, Næestved, Danmark) Sänds i Kanal 5
11 december, 20.45: Kuba (VM, Næestved, Danmark) Sänds i Kanal 5
13–20 december: Slutspel eller placeringsmatcher (Næstved/Herning, Danmark) Sänds i Kanal 5