Dopingmiss i EM: ”Det som skett är oacceptabelt”

Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

En norsk ledare vandrade runt med ett dopingprov i mixed zone, något som nu uppmärksammas i dansk media.

Det är TV2 Sport i Danmark som publicerat de häpnadsväckande bilderna på hur Norges landslagsläkare Nils Ivar Leraand gick runt i mixed zone med ett dopingprov i handen. Det visade sig vara ett urinprov från Stine Bredal Oftedal och cykelexperten Mads Kaggestad har uttalat sig till TV2 Norge:

”Jag har aldrig sett på maken. Hade något liknande skett inom cykel eller någon annan idrott hade det varit stora rubriker och skandal.”

Michael Ask, direktör på Anti Doping Danmark, säger:

”Det är en mycket ovanlig procedur. Personerna kring laget ska givetvis inte vara del i testförloppet.”

Nu är det såklart inga direkt dopinganklagelser men visst är det märkligt att det inte är större restriktioner kring förfarandet. Det brukar vara enormt strikta regler för en säker hantering.

Österrikaren Hans Holdhaus är chef för EHF:s antidopingkommittée:

”Jag är arg över situationen men vi tar lärdom av den. Det är första gången vi har ett sådant här problem och jag har varit involverad i dopingkontroller i handboll i mer än 20 år.

Det som har skett är oacceptabelt och du kan vara säker på att det aldrig händer igen.”

Det är också olyckligt att det är just Norge som är inblandat i slarvig hantering i dopingtester. Under hösten fick som bekant landslagsläkaren i längdskidåkningslandslaget avgå efter skandalen kring Therese Johaug.