Dinah Eckerle tämjde Nederländerna till tysk triumf

Manon Vernay. Foto (arkiv): IHF.

Bara de inledande resultaten gör ena halvan av huvudrundan (den som inte innehåller Sverige) till ett riktigt getingbo. Nederländerna startade upp med full pott men tappade tålamodet mot en magnifik keeper och förlorade, 23–25 mot Tyskland.

Tyskland gick loss med en tydlig taktik, markerade den orangea profilen Estavana Polman som stötte på patrull så fort hon önskade kliva in i banan för avslut.

Kim Naidzinavicius träffade däremot hårt och pricksäkert för Tyskland med väl insatte Henk Groener som förbundskapten.

Om Nederländerna vaknade sent var åtgärdspaketet iallafall kraftfullt. Extra resurser för att hålla nere försvararna på linjen och byten på distans där Kelly Dulfer visade vägen.

Tess Wester fick hela tiden förtroendet mellan stolparna. När hon gick ut och närmast attackerade skotten tjänade Nederländerna ytterligare en dimension i den efterhand jämna halvleken.

Efter 12–11 på tavlan i halvtid tog Emily Bölk tog större plats i anfallen. Den stora skillnaden för Tyskland var emellertid Dinah Eckerle.

Keepern stoppade avslut från långt håll, var omutlig på kantlägen och störde straffskyttarnas lugn med full mental närvaro.

På så vis rann Tyskland undan till fyra bollar mer med kvarten kvar. Kort därefter kom en timeout för Nederländerna, vid 17–22 hade laget gjort samma antal mål som Eckerles räddningar.

Nederländerna ökade farten och rullade upp något bättre utan att hota på allvar, 25–22 från Antje Lauenroth på vänsterkanten punkterade grannlandsmatchen.

Poäng i rätt matcher är en säker succémetod när det ska summeras i efterhand. Tyskland har en hel del tongivande resultat med sig och leder an i gruppen, fem poäng mot fyra för Nederländerna.

Tidigare på dagen gjorde Serbien livet surt för Sydkorea, vars formkurva är klart på nedgång i det här skedet av mästerskapet. Mycket gick in för båda lagen och Serbiens Jelena Lavko satsade allra mest rätt med sju av sju i nät.

VM (grupp I) 8 december
Serbien–Sydkorea 36–33 (21–16)
Nederländerna–Tyskland 23–25 (12–11)