Debutant och målvaktsrockad i OS-kvaltruppen

Tomas Axnér håller i en samling under en träning med Sveriges landslag i handboll. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Tomas Axnér har tagit ut de 18 spelare som ska representera Sverige i OS-kvalet i Spanien 19-21 mars. Största nyheterna i laget är att debutanten Jenny Carlsson får chansen på mittnio och att tre spelare från EM ersätts.

Sverige kommer att åka med ett rutinerat lag till OS-kvalet i Lliria i Spanien i mitten av mars. De två bästa lagen i en grupp på fyra går vidare till OS i Tokyo. Sveriges fyra motståndare är Spanien, Argentina och Senegal.

En debutant åker med landslagstruppen till Spanien. Det blir 25-årige Jenny Carlsson från Holstebro Håndbold i Danmark som ska hjälpa till att fylla det stora Bella Gulldén-formade hål som stjärnan lämnat efter sig.

– Jenny är en matchvinnare och klassisk playmaker. Hon är farlig från alla positioner på niometer. Väldigt bra samspel med mittsex, bra tempo, bra skott från golvet och i luften. Hon var nära att komma med redan förra gången, säger Tomas Axnér om Carlsson på presskonferensen när truppen presenterades på Handbollslandslagets Facebooksida.

Där debutanten Jenny Carlsson har kommit in i laget så har tre andra spelare från EM i Danmark i december fått stå utanför truppen. Det är Filippa Idéhn, Nathalie Hagman och Johanna Forsberg som har petats. Istället för Idéhn gör däremot Johanna Bundsen comeback.

– Jag tycker att vi har samma upplägg som senast. En väldigt erfaren målvakt, en som har etablerat sig i Danmark med (Jessica) Ryde och en väldigt spännande målvakt i Evelina (Eriksson) som spelar i en väldigt bra miljö i Kristiansand Vipers, säger Axnér på presskonferensen och fortsätter.

– Bundsen hade inte en optimal försäsong och kastades in i ligaspelet där jag tycker att hon har haft en väldigt fin utveckling i Köpenhamn och spelat väldigt fin handboll, till exempel häromdagen då hon gjorde en kanonmatch mot Esbjerg. Hon har svarat på träning och på den petningen från förra mästerskapet. Filippa har alla möjlighet att slå sig in igen. Vi stänger inga dörrar för någon.

Om petningen på rutinerade Nathalie Hagman på högersex menar förbundskaptenen att konkurrensen är väldigt tuff i och med Emma Fernis och Mathilda Lundström på samma position.

– Emma Fernis har gjort några jättefina månader i Bundesliga och öst in mål. Det var ganska naturligt att pröva henne. Lundström tycker jag väl är Sveriges bästa defensiva kantförsvarare.

Truppen:
Målvakter:

1. Johanna Bundsen, Köpenhamn Håndbold, 90 A-landskamper/1 mål
16. Jessica Ryde, Herning-Ikast Håndbold, 18/0
21. Evelina Eriksson, Vipers Kristiansand, 2/0
Vänstersex:
15. Emma Rask, H65 Höör, 11/17
38. Elin Hansson, Skuru IK, 12/9
Mittsex: 
7. Linn Blohm, CS Minaur Baia Mare, 108/282
19. Anna Lagerquist, Rostov-Don, 66/93
Högersex:
5. Emma Fernis, Thüringer HC, 36/49
10. Matilda Lundström, IK Sävehof, 42/43
Vänsternio:
8. Jamina Roberts, IK Sävehof, 172/357
14. Johanna Westberg, Nykøbing Falster HK, 68/120
29. Kristin Thorleifsdóttir, Randers HK, 11/26
Mittnio:
6. Carin Strömberg, Viborg HK, 98/121
9. Melissa Petrén, Horsens HK, 24/58
42. Jenny Carlson, Holstebro Håndbold, debutant
Högernio:
17. Nina Dano, IK Sävehof, 10/13
22. Hanna Blomstrand, Köpenhamn Håndbold, 60/93
23. Emma Lindqvist, H65 Höör, 27/40

Matchdagar:
Fredag 19 mars:
 Spanien (Polideportivo Pla de l’Arc, Lliria, Spanien)
Lördag 20 mars: Argentina (Polideportivo Pla de l’Arc, Lliria, Spanien)
Söndag 21 mars: 
Senegal (Polideportivo Pla de l’Arc, Lliria, Spanien)
Matchtider är ännu inte spikade

Statistik från Handbollslandslaget.se