Danmark sänkte Spanien i bronsmatchen

Kathrine Heindahl i vägen för Alexandrina Cabral. Foto: J. L. Recio/RFEBM/IHF.

Danmark slog tillbaka efter den snöpliga semiförlusten och snuvade Spanien på brons. Till slut 35–28 och ohämmad glädje för grannlandet som vann sin första medalj på åtta år.

Danmark var snubblande nära pallen i EM ifjor. Ytterligare en tuff upplösning tilltalade knappast det rödvita landslaget som dominerade det mesta efter paus.

Spanien störde motståndet en del med offensivt försvar från start. Danmark var dock raskt med och öppnade anfallsdörrar med snabba steg. Sandra Toft som inte kunde genomföra hela lördagsträningen hade fått klartecken till match och samlade sig med tidiga räddningar.

Mercedes Castellanos blandade sig också i målvaktskampen, Spanien kastade loss i omställningar och en giftig andrafas. Kaba Gassamas spärrar var en lika god grund till lika på tio efter 20 minuter.

En spansk utvisning och starkare dansk defensiv öppnade för rycket till 14-10. Danmark vann mer mark med sin fysik och behöll greppet, 16–13 i paus.

Den låga träffprocenten fortsatte att ställa till det för Spaniens bronsdrömmar. Andra halvlek drog igång med Sandra Toft som bäst på planen och Louise Burgaard med målmedvetna satsningar i motsatt riktning.

Katrine Heindahl inne på linjen har övertygat i många VM-matcher och det blev allt tydligare att Danmark hade stängt för den spanska offensiven med genombrott på genombrott.

Ständigt nya försvarskombinationer från Spanien gav inget häng. Simone Petersen bidrog med läckra passningar när saken mer eller mindre var klar. Lagen bytte mål med anfallsgodis sista tio, en klen tröst för majoriteten av supportrarna i Granollers.

Danmark–Spanien 35–28 (16–13)