Danmark först till semifinal

Sandra Toft. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

Utslagsmomentet och Brasilien satte Danmark på prov för första gången i VM. Med hjälp av Sandra Tofts lysande målvaktsspel och Lærke Nolsøe som löste upp knutar från kanten gick det ändå vägen, 30–25 och semifinal för det rödvita landslaget.

Topp fyra-placeringar skickar viktiga signaler till övriga handbollsvärlden. För Danmarks del är det andra gången inom loppet av ett år som man skaffat sig chansen att knipa guld, silver eller brons.

Danmark vann sin sjunde raka seger i VM, men det gick sisådär, framförallt med att hindra Brasiliens attacker stundtals i kvartsfinalen.

Anne Mette Hansen fintade sig fram och defensiven hade tydligt fokus på att täta framför Bruna De Paula.

Brasilien hängde ändå på och det oroade ledarlaget så smått att vägvisaren framåt, Hansen fick sin andra utvisning efter dryga 20 minuter.

Det enda som var stabilt i Danmark var Sandra Tofts räddningsprocent.

Brasilien luckrade upp försvaret och kantspelaren Adriana Cardoso (tio mål) förvaltade ett straffkast till 13–13. Danmark tog dock med sig den sista energin in i omklädningsrummet, ledning 14–13 efter tolv Toft-räddningar.

Likaläge eller dansk ledning med ett par, tre bollar var normalfallet även i andra halvlek. Danmark hade Toft och straffsäkra Simone Pedersen som stöd genom en period där matchen stod och vägde. Två formsäkra målvakter, Althea Reinhardt imponerade till exempel mot Tyskland, ökar chansen även när motståndet vässas.

Brasilien blev aldrig avsågat, men tappade mark med straffar i stolpen samtidigt som vinnaren spurtade med mål i varje anfall. Hansen såg rött när allt var avgjort och fick spelledigt de sista minuterna.

Frankrike eller Sverige står på andra sidan planen i Danmarks semifinal på fredag.

Danmark–Brasilien 30–25 (14–13)