Danmark backade hem och sprang ifrån

Överraskningslaget Tjeckien fick också Danmark att tappa tråden, i en halvlek i Malmö Isstadion. Efter nödvändiga pausjusteringar, lite lägre och mer vaksamt försvar fick 3 124 fans se kontringar, lätta mål och en klar seger.


EM Grupp C DANMARK – TJECKIEN 33-29 (13-17)

Danmark vidare med 4 poäng, Tjeckien vidare med 2 poäng.


Premiären i grupp C hade tappra men glesa åskådarled, nästa gång lade sig ytterligare 300 fans och några rejäla trummor i ljudbilden. Fredagskvällen kom med ännu fler resenärer över sundet, totalt till den högsta publiksiffran utanför Stockholm.

Passande nog blev matchen publikfriande som ingen annan i Malmö, framförallt tack vare att Tjeckien bröt sina egna barriärer.

Härligt bolltempo, omväxlande distansskott och bra förmåga att ta spelet in till linjen fick den danska defensiven att kapitulera 17 gånger i första halvlek.

– Starten var som en dröm. Vi kan bara vara nöjda om vi kan spela så här i de kommande matcherna, sade Lucie Satrapova.

Målvakten tog de skott hon skulle och hjälpte Tjeckien till fyra måls ledning.

Fler var med på finliret, Jana Knedlikova opererade nära motståndarna och var kvick på att komma runt i fotarbetet. Alena Stellnerova fiskade efter insticken och vållade stora problem inne på linjen.

Var avsluten kom ifrån spelade egentligen mindre roll. Danmark växlade mellan målvakterna som bara skrapade ihop tre räddningar före paus, hela försvaret var ihåligt och släppte till frilägen.

– Tjeckien är ett rätt så bra lag. De kan man-man och skjuter ofta från höften. Vi rättar till en del av problemen, sedan sitter spelet, sade Anne Mette Hansen.

Vilka ändringar kom ni fram till?

– Vi pratar om inte vara så offensiva i försvaret, när de kör sina kantövergångar.

Så, ett par steg tillbaka ordnade det mesta?

– Det gör det svårare för dem att göra mål iallafall. Vi får också kontringar och ökar tempot efterhand, sade sexmålsskytten som också agerade med pondus bakåt.

Stina Jørgensen nätade nio gånger, den enskilt viktigaste spelaren var bland annat het straffskytt till kvitteringen 21-21.

Högersidan i anfallen kan bättre och förblir ett frågetecken in i mellanrundan. Med fart på så många andra ställen blev vändningen till slut bekväm.

Althea Reinhardts räddning vid ställningen 24-23 var viktig i det lilla, Danmark gjorde mål i tre raka anfall medan Tjeckien ökade felprocenten.

– Vi passar dåligt, och de snor bollarna. Vi får ladda om och hoppas att vi kan spela bra i nästa gruppspel, sade Lucie Satrapova vars Tjeckien ligger högt i rankingen av entusiasm och oräddhet.

Danmark toppar tabellen, tar med sig full pott trots berg-och-dalbana i alla matcher.

– Det är helt sjukt. Nu får vi motståndare från översta hyllan så vi måste vara 100 procent klar. Poängen är iallafall till god hjälp, sade Anne Mette Hansen.