Damlandslaget: Åttamålsförlust mot Ryssland

Möbelringen Cup och Sverige mötte Ryssland som blev en tuff match som ledde till förlust med 24-32.

Följande är ett pressmeddelande från Svenska Handbollsförbundet:

Sverige förlorade mot Ryssland med 24–32 efter 8–18 i paus när andra omgången av fyrnationsturneringen Møbelringen Cup avgjordes i norska Gjøvik på lördagen. Turneringen avslutas idag, söndag i Lillehammer med matcherna Nederländerna–Ryssland och Norge–Sverige (klockan 18.10).

Møbelringen Cup är uppladdning inför VM i Danmark 5–20 december. Och 2 december väntar för Blågults del Rumänien, med svensken Tomas Ryde som förbundskapten, i genrepet i Eslövshallen hemma i Skåne innan det är dags för VM-premiär mot Angola i Næstved i Danmark 5 december.

Matchen Ryssland–Sverige blev ingen rolig tillställning, sett med blågula ögon. Det blev en så kallad rysk smällare för vi kom aldrig in i den mot det storvuxna och fysiskt starka Ryssland. 0–5 efter sex minuter och 0–7 efter nio innan Sverige kunde göra sitt första mål. Det blev 1–8 och det blev 4–12 och 7–16 innan pausen kom med underläge 8–18

Sverige kom egentligen aldrig riktigt nära utan andra halvlek fortsatte med liknande siffror. 8–18 blev 10–24, 12–26, 19–28, 20–31 innan slutsiffrorna kunde spikas till 24–32.

– Det blev en för stor uppförsbacke i början, och vi fick ju start som ingen av oss ville ha. Jag tror det var 0–7 och vi fick kriga riktigt hårt för att komma in i matchen, analyserar förbundskaptenen Thomas Sivertsson den svenska insatsen.

– Vi lär oss dock mycket av detta, och i andra halvlek står vi upp bättre, och kommer med lite bättre lösningar som gör det lättare att göra mål. Vi vann ju andra halvlek med 16–14.

– Vi förlorar mot ett ryskt lag som är starkt fysiskt och i dag förlorar vi de flesta kamperna, både i försvarsspelet och i anfallsspelet. Och då blir det tufft. Men det vi kan ta med oss i dag är att vi kunde slå om lite mera i spelet och spelade lite rörligare i andra halvlek vilket gör att vi inte bara tar oss ut på kanterna, utan satsar på mera rörlighet.

– Jag är glad att vi (trots underläget) kör hela matchen och står upp för varandra, men vi måste ju titta också på varför vi förlorar alla de här kamperna. Vi måste klara att också möta de här tunga motståndarna.

Mittsexan Linn Blohm utgick efter 26 minuter efter en stukning. Men det är ingen fara med henne, sade Sivertsson. Hon spelar mot Norge.

Filippa Idéhn vaktade det svenska målet i första halvlek och Johanna Bundsen i andra. De hade det inte lätt att försöka greppa de tunga ryska skotten bakom ett försvar som inte förmådde täcka i försvaret.

Bella Gulldén, spelstrategen jubilerade i samband med Rysslandsmatchen. Hon tillhör numera skaran landslagsspelare som gjort 500 mål. Hon gjorde två mål mot Nederländerna i torsdags och nio i dag, och statistiken säger att hon numera har gjort inte mindre än 502 mål i den blågula tröjan. Vi saluterar!

Ryssland–Sverige 32–24 (18–8)
Ryssland: Vladlena Bobrovnikova 7, Anna Vyakhireva 6, Daria Dmitrieva 5 (1 straff), Irina Bliznova 4, Olga Chernoivanenko 3, Ekaterina Ilina 3 (1), Polina Kuznetsova 2, Kseniya Makeeva, Ekaterina Marennikova

Sverige: Bella Gulldén 9 (7), Jamina Roberts 3, Frida Tegstedt 2, Emma Hawia 2, Johanna Ahlm 2, Jenny Alm 2, Anna-Maria Johansson, Nathalie Hagman, Loui Sand, Marie Wall

VM i Danmark 5–20 december
Damernas VM avgörs i Danmark 5–20 december 2015 med Fredrikshavn, Kolding, Næstved och Herning som spelplatser. 24 nationer deltar och gruppspelet avgörs i fyra sexlagsgrupper från vilka de fyra främsta avancerar till åttondelsfinalerna.

Sverige spelar sina gruppspelsmatcher i Næstved på Själland och möter Angola 5 december, Polen 6 december, Nederländerna 8 december, Kina 9 december och Kuba 11 december, samtliga matcher klockan 20.45.

Här de fyra VM-grupperna:
Grupp A (i Herning): Danmark, Montenegro, Ungern, Japan, Tunisien och Serbien.
Grupp B (i Næstved): Kuba, Sverige, Nederländerna, Polen, Kina och Angola.
Grupp C (i Kolding): Brasilien (titelförsvararna från VM 2013), Frankrike, Argentina, Sydkorea, Kongo och Tyskland.
Grupp D (i Fredrikshavn): Norge (europamästarna från 2014), Spanien, Rumänien, Ryssland, Puerto Rico och Kazakstan.

De fyra främsta i varje grupp avancerar till åttondelsfinalerna i de ovan nämnda fyra städerna 13–14 december, kvartsfinalerna spelas i Herning och Kolding 16 december, semifinalerna i Herning 18 december liksom de avslutande placeringsmatcherna 7/8, 5/6, bronsmatchen och finalen 20 december.

Söndagens match Norge–Sverige klockan 18.10 sänds på www.csports.se till en kostnad av 49 kronor. Kommentator är Anders Fredriksson.