Coronaviruset drabbar handbollen – Kina drar sig ur OS-kvalet

Kina i asiatiska OS-kvalet i september 2019. Foto: Asian Handball Federation

Drömmen om OS dog med ett virus. Kina har lämnat återbud till OS-kvalet och nu kan det istället öppna upp sig för Hong Kong.

Det omskrivna coronaviruset har nu påverkat handbollsvärlden. Kina har meddelat IHF att de drar sig ur OS-kvalet på grund av utbrottet. Det rapporterar det internationella handbollförbundet.

Beslutet medför en rad konsekvenser:

-Kazakstan rankas nu högst från det asiatiska OS-kvalet efter att både Kina och Nordkorea lämnat återbud. Det innebär att de nu flyttas från kvalgrupp 3 i Montenegro till kvalgrupp 2 i Ungern.

-Hong Kong har nu fått en officiell förfrågan om att ersätta Kina i OS-kvalet. De kommer då rankas som näst bästa lag i asiatiska kvalet och således ta Kazakstans plats i kvalgrupp 3. De ställs då mot Norge, Montenegro och Rumänien.

Rent sportsligt blir det inga jätteeffekter. Vi har sett sämre lag än Kazakstan men om de spelar i kvalgrupp 2 eller 3 gör förmodligen ingen större skillnad i slutändan. Det som händer är att kvaliteten försämras då Kina är bättre än Hong Kong, de vann mötet i asiatiska kvalet med 34-10.

Vad som dock går att spekulera i är om Hong Kong väljer att inte acceptera platsen. Då går frågan vidare till Thailand (som fick stryk med 22-33 mot Hong Kong). Inte helt givet att de accepterar och det var sista laget i asiatiska kvalet.

Det skulle alltså till slut kunna bli så att den asiatiska platsen går till Europa (som bästa kontinent i VM 2019) och då kan vi återigen blanda in Danmark i snacket om en OS-kvalplats igen. De borde då hamna i gruppen med Norge, Montenegro och Rumänien vilket skulle bli ett rejält getingbo.

OS-kvalet för damer just nu som spelas 20-22 mars 2020:

Grupp 1 – spelas i Spanien
Spanien
Sverige
Senegal
Argentina

Grupp 2 – spelas i Ungern
Ungern
Ryssland
Serbien
Kazakstan

Grupp 3 – spelas i Montenegro
Montenegro
Norge
Rumänien
Vakant (Hong Kong har fått förfrågan)