Clara Lerby gör debut i EM-kvalet

Clara Lerby, Lugi och snart i svenska landslaget. Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån.

Sverige gör omtag efter fjärdeplatsen i Tokyo och tar sig an Island och Turkiet i EM-kvalet. Clara Lerby, Nina Koppang och Martina Thörn är i olika skeden av karriären men likafullt nya ansikten i blågult jämfört med OS-uppställningen.

Tomas Axnér står för nomineringen med 16 spelare till oktobersamlingen med höstens första tävlingsmatcher.

– Det ska bli kul att träffa alla igen efter en intensiv sommar och vi har tre huvudsakliga mål med veckan: Att få en bra start i EM-kvalet, att förbereda oss inför det VM som kommer i december och att vi handbollsmässigt ska kunna knyta an till det spel vi presterade i somras, säger han till handbollslandslaget.se.

Bland tre målvakter förnyar Martina Thörn chansen från VM-playoff i april. Keepern har en fin formkurva i Danmark och finns dessutom i en bättre klubbmiljö efter flytten till Odense HB.

Sverige hade blott en renodlad vänstersexa med sig till OS. Nu får Elin Hansson sparring om speltiden, Lugis Clara Lerby har lämnat långtidsskadan bakom sig och är landslagsmässig igen inom kort.

– Det är både overkligt och jättekul. Jag är lika glad att bli uttagen nu som förra våren och hoppas att matcherna blir av den här gången. Det är alltid tufft att genomgå rehab, men jag har hållit motivationen uppe och känner att jag blivit starkare både som människa och spelare. Det ska bli kul att träna och spela med de andra i landslaget som gjorde det så otroligt bra under OS, säger Lerby, som också bidat sin tid sedan OS-kvalet ställdes in i mars 2020, till handbollslandslaget.se.

Det tredje tillskottet, Nina Koppang, går från klarhet till klarhet i IK Sävehof och får ytterligare erfarenhet i Champions League fram till landslagsuppehållet. Niometaren gjorde debut i A-landslaget tidigare under 2021 med mersmak och fem mål.

EM-kvalet sätter igång med hemmamatch mot Island i Eskilstuna (7 oktober). Tre dagar senare tar Turkiet emot i Eskisehir. Serbien är det fjärde laget i kvalgruppen där de två bästa når mästerskapet.

Sveriges EM-kvaltrupp
Källa: handbollslandslaget.se
Målvakt
Johanna Bundsen, Köpenhamn Håndbold, 103 A-landskamper/1 mål
Jessica Ryde, Herning-Ikast Håndbold, 31/0
Martina Thörn, Odense Håndbold, 24/0
Vänstersex
Clara Lerby, Lugi HF, debutant
Elin Hansson, Skuru IK, 25/44
Mittsex
Linn Blohm, Györi Audi ETO KC, 120/327
Anna Lagerquist, Rostov-Don, 77/105
Högersex
Mathilda Lundström, IK Sävehof, 55/73
Nathalie Hagman, Neptunes de Nantes, 173/542
Vänsternio
Jamina Roberts, IK Sävehof, 185/416
Melissa Petrén, Köpenhamn Håndbold, 37/70
Kristin Thorleifsdóttir, Randers HK, 24/34
Mittnio
Carin Strömberg, Neptunes de Nantes, 111/161
Emma Lindqvist, Herning-Ikast Håndbold, 40/69
Högernio
Nina Koppang, IK Sävehof, 1/5
Nina Dano, Horsens HK, 15/17

Extra spelare på plats i Eskilstuna
Vilma Matthijs Holmberg, M6, Skuru IK, 3/0
Daniela de Jong, M9, Skuru IK, debutant

Länk: Sveriges trupp till EM-kvalet uttagen