Bytte kön – nu har Hannah Mouncey debuterat i damlandslaget

Hannah Mouncey. Foto: Asian Handball Federation

Den omskrivna resan Hannah Mouncey gjort från man till kvinna och från herrlandslaget till damlandslaget i Australien har nu öppnat ett nytt kapitel. Debuten för damlandslaget har skett i Asiatiska mästerskapen.

Hannah Mouncey har gjort rubriker världen över sedan hon genomgick ett könsbyte som slutfördes i maj 2016. Sedan dess har det varit en lång resa tillbaka till handbollsplanen för mittsexan som gjort 22 A-landskamper för Australiens herrlandslag och bland annat spelade VM 2013 i Spanien.

Det finns en karensperiod på 1 år för att säkra att testosteronnivåer är på en viss nivå. I maj 2018 debuterade Mouncey för Melbournes damlag i Oceanian Open Club Championship. I våras startade också uppladdningen inför Asiatiska mästerskapen som just nu pågår i Japan.

I fredags skedde så debuten för damlandslaget när Australien mötte Kazakstan. Mouncey bidrog med 4 mål i en match som stod 15-15 i paus men där Kazakstan drog ifrån till seger 32-24. Mouncey har sedan gjort 4 och 4 mål i de efterföljande matcherna mot Japan och Iran.

Australien besegrade Iran med 29-24 och det resultatet kan visa sig vara guld värt. Om de slutar på femte plats eller bättre kniper nämligen Oceanien en VM-plats via Asiatiska mästerskapen. Det innebär också att IHF inte kommer ha ett wild card att dela ut.

De kan imorgon säkra spel om plats 5-8 om de besegrar rivalen Nya Zeeland, vilket mycket talar för i dagsläget. Där lär de få möta Hong Kong och Indien som kan grusa VM-drömmarna men får vi tippa så tror vi just nu på Australien till VM 2019.

Det hänger dock inte bara på Hannah Mouncey. Den stora stjärnan är Sally Potocki som till vardags spelar i tyska Bundesliga för Bayer 04 Leverkusen. Hon har gjort över 400 mål i Tyskland de senaste säsongerna och är alltså på en relativt hög nivå jämfört med många andra spelare i Asiatiska mästerskapen. Att hon gjort 12, 8 och 12 mål i de tre första matcherna talar sitt tydliga språk.

Sådär, då har ni alltså en extra anledning (förutom den första uppenbara: handbollsintresset!) att spana in Nya Zeeland – Australien imorgon tisdag.

Hannah Mouncey (6) och Sally Potocki (8) för Australien mot Japan. Foto: Asian Handball Federation