Bundsen är tillbaka: ”Måste prestera för att få vara med”

Johanna Bundsen. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

När Tomas Axnér tog ut EM-truppen saknades en av landslagets bästa spelare under de senaste tio åren. Johanna Bundsen petades, men nu är Köpenhamn-spelaren tillbaka i landslaget.
– Man måste prestera för att få vara med, säger Johanna Bundsen till Handbollskanalen.

Det var en av de stora skrällarna när Tomas Axnér presenterade sin EM-trupp. Johanna Bundsen saknades och det var ingen skada som låg bakom.

– Min höstsäsong i klubblaget var inte superbra prestationsmässigt och jag vet att det är tuff konkurrens på målvaktsfronten i landslaget. Det var så klart inte roligt att inte bli uttagen, men jag har full förståelse. Man måste prestera för att få vara med, säger Johanna Bundsen ärligt.

– Det gav mig möjlighet att få en extra försäsong och kunna bygga upp min fysik. Det tror jag har gett mig mycket. Jag var så klart besviken över att inte bli uttagen. Man vill ju vara med, det är så fantastiskt roligt och något jag strävar efter.

Hur fick du beskedet att du inte skulle vara med på EM?

– Tomas ringde och berättade läget. Det var inte mycket mer än det. Vi hade ett helt fine snack. Jag kunde då fokusera på att bygga upp mig och att ta revansch. Det var det jag tänkte på där och då. Jag var irriterad på mig själv att jag inte fick till det och ville bevisa för mig själv att jag kan bättre.

Bundsen blev mamma för första gången i mars 2020 och det har, så klart, tagit tid att komma tillbaka till formen hon var i innan graviditeten.

– Målet har alltid varit att komma tillbaka efter graviditeten, samtidigt var jag ödmjuk inför att det inte var säkert att det skulle gå. Kroppen kanske reagerar annorlunda och man vet inte vad som händer. Men målet har varit att komma tillbaka dit jag var innan.

Hur har tiden efter EM-uppehållet varit?

– Det har funkat väldigt bra. Jag har haft en god dialog med landslagets målvaktstränare Tomas Forsberg, vilket har hjälpt mig mycket på vägen. Och så har jag fått göra några bra matcher. Det känns som att formen kommer mer och mer.

Formen verkar onekligen vara där och nu är 29-åringen tillbaka i landslaget.

– Det är fantastiskt roligt att vara tillbaka. Det är alltid en ära att representera Sverige och jag blev otroligt glad när Tomas (Axnér) ringde och sa att jag var uttagen. Jag har saknat landslaget.

Det har hänt en del i landslaget sedan Bundsen var med förra gången. Bella Gulldén har slutat och varken Nathalie Hagman eller Bundsens parhäst Filippa Idéhn är uttagna.

– Som du säger är det lite annat folk här än när jag var med senast, men vi har otroligt bra dynamik även nu och allting funkar jättebra.

– Jag tror att det är min första landslagssamling utan Filippa. Jessica känner jag lite sen innan, men Evelina är helt ny för mig. Men jag tycker att samarbetet har fungerat väldigt bra under veckan.

Eftersom Senegal drog sig ur OS-kvalet blir det endast två matcher för Sverige under helgen: Spanien ikväll och Argentina imorgon.

– Jag hoppas att vi kan komma upp i en bra nivå, Spanien kommer att bli en otroligt tuff och viktig match. Det gäller verkligen att vi är redo. På pappret är vi ett bättre lag än Argentina och kommer vi upp i nivå ska vi vinna den matchen. Men de kommer att köra järnet, så det gäller att vi gör det vi också, säger Johanna Bundsen och avslutar.

– Jag var med på OS i Rio och det hade varit fantastiskt att få uppleva ett till OS. Tar vi oss dit igen vore det oerhört stort.