Bronset till Ryssland – klar seger mot Norge

Iuliia Managarova. Photo: Daniel Stiller / Bildbyrån

Ryssland var det bättre laget mot Norge och tog hem bronset efter seger med 33–28. Norge började bäst, men Ryssland tog kommandot efter 15 minuter och släppte det aldrig ifrån sig.

Norge startade matchen riktigt bra och gick fram till 3–0, mycket tack vare flera fina räddningar av Silje Solberg (bland annat en på straff). Det dröjde fem minuter innan Ryssland fick hål på Solberg – men efter det jämnade matchen ut sig.

Norge drog på sig ett par utvisningar och det räckte för att det ryska maskineriet skulle komma igång. Efter 15 minuter var ställningen 9–9 – då tog Norge timeout. Den timeouten var verkligen inte lyckad och Ryssland kunde göra 4–0 på Norge minuterna efter.

Norge hade stora problem med att få stopp på Rysslands snabba och rörliga anfallsspel och i paus var det fördel Ryssland eftersom de hade ledningen med 18–15. I Norge handlade mycket om Stine Bredal Oftedal, medan Ryssland hade större spridning på de fina prestationerna.

Fem minuter in på den andra halvleken hade Ryssland utökat sin ledning upp till sex mål och även om Norge gjorde ett litet ryck för att närma sig var det aldrig någon fara på taket för Ryssland. Inte förrän de drog på sig två utvisningar inom loppet av tolv sekunder – det återstod då drygt sju minuter och Norge låg under med fyra mål. Men Ryssland redde ut det ändå.

När det skulle avgöras klev så klart Anna Vyakhireva fram och med såväl mål som assist såg världsstjärnan till att Ryssland besegrade Norge och tog hem VM-bronset 2019.

– Jag är så glad för medaljen, även om det inte blev guld. Vi gjorde ett misstag mot Nederländerna och det ska vi ta med oss i framtiden. Och så hoppas vi att vi kommer tillbaka till Japan i juli, säger Kseniia Makeeva till Handbollskanalen.