Blågult glädjebesked – har redan säkrat toppseedning till VM

Nathalie Hagman. Foto: IHF/Stéphane Pillaud

EM är långt ifrån över, eller snarare – nu börjar det på allvar. En tidig blågul julklapp har dock redan delats ut. Jag tror att det kom med ett rim också – ”Eftersom ni varit så duktiga i EM, är ni nu toppseedade till VM” – hälsningar EHF. 

Klappen innehåller alltså en toppseedning till det kommande VM-kvalet tack vare Sveriges avancemang till huvudrundan i EM. Sen är VM 2019 i Japan i sin tur ingången till ett eventuellt OS-deltagande 2020.

Först och främst ligger det svenska fokuset på de glittrande, glimrande EM-medaljerna i Frankrike. Men utöver det så ligger det OS och VM-juveler utplacerade i skattkistan som är EM 2018. Som den redan säkrade toppseedningen till det kommande VM-kvalet.

VM-toppseedningen delas ut till lagen som slutar på plats 4-12 i EM 2018. Alltså hamnar Sverige som sämst i Seedinggrupp 1 i VM-kvalet – vilket innebär att man slipper möta de allra bästa lagen. Sverige kan även sluta topp 3 i EM och då få en direktbiljett till VM 2019. Vinnaren av EM får även en direktplats till OS 2020 i Tokyo.

– Vi har nämnt det någon gång och alla är medvetna om det. Men vi lägger ingen stor fokus på det. Sen är det här kanske ett av de viktigaste mästerskapen, när det ett VM och ett OS-kval som står på spel. Gör man ett dåligt EM så får man svårare motståndare, säger Nathalie Hagman.

OS-kval

För de lagen som inte vinner EM så avgör alltså VM 2019 vilka länder som får kvala till OS i Tokyo. OS-kvalet utgörs av olika 3 kvalgrupper där 12 lag ska göra upp om 6 platser.

Biljetter till OS-kvalet får lagen som placerar sig på plats 2-7 i VM 2019 samt lag från en kontinentranking som ger följande:

-2 lag från den högst rankade kontinenten i VM 2019.
-2 lag från den näst högst rankade kontinenten i VM 2019.
-1 lag vardera från de två övriga kontinenterna i VM 2019.

Om ett lag placerat 2-7 i VM 2019 redan är kvalificerat för OS 2020 genom tidigare villkor, till exempel Europamästare, går det vidare till plats 8 och så vidare.

I förra OS-kvalgruppen, till 2016 i Rio, tog sig Sverige (som rankat lag i Europa) vidare tillsammans med Ryssland i en grupp även innehållande Polen och Mexiko.

Ikväll spelar Sverige mot Montenegro, matchen startar 21:00 och visas på TV3 och Viapaly