Bekräftat: Tomas Axnér blir ny förbundskapten för Sverige

Tomas Axnér. Foto: Christoffer Borg Mattisson / Handbollskanalen.se

Under dagen kom Sportbladet med avslöjandet att Tomas Axnér blir ny förbundskapten. Nu bekräftar svenska handbollslandslaget uppgifterna på sin hemsida. Kontraktet mellan Axnér och landslaget gäller över OS 2024.

Henrik Signells kontrakt går ut efter sommarens OS i Tokyo och Sverige har letat efter en ny förbundskapten att ta över damlandslaget. Nu är ersättaren klar och det blir som ryktena viskade om: Tomas Axnér.

Axnér har förutom sin starka spelarkarriär varit tränare i Lugis herrar sedan 2012 och även förbundskapten för P02/03-landslaget. Jobbet som Sveriges förbundskapten blir 50-åringens första som tränare för ett damlag.

– Under de senaste åren har jag funderat mycket på att jobba med ett damlag och har haft en del seriösa anbud från starka klubbar i utlandet, så jag behövde inte lång betänketid när det här blev aktuellt. Jag har följt det svenska landslaget på plats i många mästerskap och kvalmatcher, har tittat mycket på Champions League och SHE och har bra koll på ungdomslandslagen efter att ha följt dem i mästerskapen på somrarna, säger han på Handbollslandslaget.se

Robert Wedberg, generalsekreterare på Svenska Handbollförbundet, tror att Sverige har valt rätt person för att ta landslaget till ännu högre nivåer än tidigare.

– Tomas har en lång erfarenhet och har över tid visat upp goda kvaliteter både handbolls- och ledarskapsmässigt. Han har de senaste åren lett ett av våra U-landslag och jobbar med utbildning och utveckling så ett sätt som tilltalar oss. Det känns naturligt att han ska fortsätta det arbete som Henrik Signell har påbörjat för att damlandslaget ska fortsätta att vara med i toppen och ta ytterligare kliv mot medaljerna i de stora mästerskapen. Samtidigt kommer också Tomas att få tid och möjlighet att även arbeta med kommande generationer landslagsspelare i nära samarbete med flicklandslagens ledare, säger Robert Wedberg på Handbollslandslaget.se

LÄNK TILL LÄNGRE INTERVJU: Axnér blir förbundskapten för damlandslaget