Axnér om seedningen: ”Det blir inte rättvist”

Tomas Axnér. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN.

I går presenterades seedningsgrupperna inför torsdagens EM-lottning. Sverige är seedade i den andra gruppen men det som sticker ut är att Polen hamnar i grupp 1 som en följd av Rysslands avstängning. Sveriges förbundskapten Tomas Axnér befarar att lottningen kommer att spela en större roll än vad den borde under EM-slutspelet.

På torsdag lottas gruppspelet till EM i Slovenien, Montenegro och Nordmakedonien, men redan i går presenterades seedningsgrupperna. Många höjde på ögonbrynen när de såg att Polen finns med bland de fyra förstaseedade nationerna (de andra tre är Norge, Frankrike och Danmark). Anledningen är att Polen övertar Rysslands plats och slussas in på deras position. Detta gör seedningsgrupperna ojämna, något som krönikörer i danska TV 2 var tidiga med att påpeka.

TV 2 fick också ett svar från EHF där de förklarade hur processen har sett ut. Polen vann sin kvalgrupp efter det att Ryssland blivit avstängda på grund av invasionen av Ukraina. Men när lagen skulle seedas ärvde Polen dessutom Rysslands femteplats under EM 2020, vilket placerade dem i seedningsgrupp 1. Under EM 2020 hamnade Polen i verkligheten på en 14:e plats av 16 lag.

– Jag tycker att det är märkligt att de hamnar i en kategori av lag där de inte hör hemma. Det är såklart att det är nytt att länder blir avstängda inför mästerskap men det borde gå att förutse att sådant kan hända. Som jag har förstått det så är det enligt reglementet, men det är fel att de får ärva Rysslands prestation i EM, säger Sveriges förbundskapten, Tomas Axnér, till Handbollskanalen.

Kan ge Sverige fördel

Nederländerna och Sverige är seedade i grupp 2 och det är Nederländernas plats i grupp 1 som Polen tar över, eftersom Sverige stod för en resultatmässigt svag insats 2020. I slutändan kan seedningen innebära att Sverige får en enklare lottning – om de hamnar i samma grupp som Polen.

– Men det tråkiga i kråksången är ju att det kan bli ett scenario där lottningen blir avgörande. Det kan bli positivt eller negativt för oss, det kan bli en lätt grupp eller en mardrömsgrupp. Man kan ju ha världens flyt men det blir ju inte rättvist, säger Tomas Axnér.

Det är inte första gången som mästerskapsupplägget skapar frågetecken. Tomas Axnér tror att handbollen skulle gynnas av ett tydligare rankingsystem:

– Det var ju likadant under VM i Spanien, där vi hamnade i en svår grupp på grund av logistiska anledningar som jag fortfarande inte har greppat. Jag efterfrågar ett mer aktuellt rankingsystem liknande det som FIFA och UEFA (fotbollens internationella organisationer) har. Nu får ju resultaten i de två senaste mästerskapen ingen inverkan alls, säger han.

Seedningsgrupperna inför EM-lottningen:

Pott 1: Norge, Frankrike, Danmark och Polen
Pott 2: Sverige, Nederländerna, Montenegro och Ungern
Pott 3: Slovenien, Nordmakedonien, Kroatien och Tyskland
Pott 4: Spanien, Rumänien, Serbien och Schweiz

Lottningen sker klockan 17:00 på torsdag.