ANNONS

Långläsning: Axnér om sitt första år som förbundskapten

Drygt ett år har gått sedan Tomas Axnér presenterades som ny förbundskapten
i det svenska damlandslaget. I en stor intervju med Handbollskanalen berättar 51-åringen bland annat om hur året har varit, varför han trivs så bra i rollen och hur han balanserar sitt jobb med familjelivet.

Den 3 mars 2020 kom nyheten som berättade att Tomas Axnér hade blivit utsedd till Henrik Signells efterträdare som förbundskapten för det svenska landslaget. Året som har gått sedan dess har i mångt och mycket präglats av pandemin, men Axnér och hans landslag har hunnit med ett EM-slutspel och ett OS-kval.

Nu har laget samlats igen för VM-playoff mot Ukraina och Handbollskanalen fick då en pratstund med förbundskaptenen.

– Jag känner väl att jobbet har satt sig nu och jag vet hur jag vill jobba och hur min vardag ser ut. Arbetsformen som jag har nu och så som vi vill jobba i teamet runt landslaget fungerar väldigt bra. Jag känner mig jäkligt inne i det nu och framförallt har jag investerat mycket tid och sett jäkligt många matcher med våra svenska spelare, berättar Tomas Axnér.

Inte nog med de 17 spelare som är uttagna till VM-playoff, det finns naturligtvis mängder av andra spelare att hålla ögonen på. SHE och danska ligan är där flest svenska spelare spelar, men det finns också flera proffs runt om i Europa som det gäller att hålla koll på.

– Jag har sett alla matcher i SHE och alla matcher som våra proffs har spelat, säger han.

Oj, hur lägger du upp det för att hinna se den mängden matcher?

– Jag brukar försöka se en match live och då har det blivit i SHE. Sen kollar jag ikapp dagen efter. Men det är klart att jag i vissa fall har fått prioritera ner någon match i SHE om jag vet att det dagen efter är tre matcher i danska ligan som jag behöver se. Och vet jag sen att det är 15 minuter utan svenska spelare på plan kan jag snabbt ta mig igenom det. Där har jag fått till en bra struktur.

Ständigt påslagen

Det verkar onekligen vara en förbundskapten som trivs på jobbet. Men så har också resultaten varit enligt förväntat så här långt med en EM-placering som lovade mer och sedan säkrad OS-biljett.

– Jag trivs jättebra, det är ett otroligt roligt jobb. Nu har jag hittat en vardag i det också som jag trivs med. Sen är jag alltid påslagen och vet att ikväll kommer de spelarna att vara igång och de matcherna behöver jag se. Det finns alltid matcher att se så det kan bli mycket ibland.

– Det blir lätt att jag ser tre matcher i Champions League på lördagar och söndagar och då undrar andra i min familj vad jag håller på med. Men jag har varit tränare i så många år och jobbat som kommentator att min familj är van vid att jag jobbar på det sättet.

Hur viktigt är det att du sätter upp en begränsning för dig själv?

– Det krävs det att jag gör eftersom jag måste vara äkta man och pappa också. Jag kan ju välja bort matcher och se ikapp på arbetstid, vilket jag också gör.

Hinner du någonsin reflektera över ditt jobb och vad som händer?

– Det är det jag menar med att jag är ständigt påslagen. Den är en ständigt pågående process och alla spelare är som pluttar på min radar hela tiden. Jag försöker tänka hur en viss spelares kvalitet skulle gynna oss och om där är något vi kan utnyttja när de kommer till oss. Förhoppningen är att något de gör i sin vardag blir ringar på vattnet som vi kan få med oss till landslaget.

Spelare och ledare kom tillsammans fram till förändringar

Sveriges EM var upp och ner med en elfteplats som resultat. Lite större skicklighet och lite mer stolpe in så hade placeringen definitivt kunnat vara betydligt högre. Kanske saknades också det där riktigt trycket i kontringarna för att få fler enkla mål. När Sverige sedan OS-kvalade mot Argentina och Spanien var det en helt annan fart i det svenska spelet.

– Min analys inför EM var att jag tyckte att Sverige hade väldigt bra tryck i andrafas, det fungerade bra i Japan-VM 2019. Sen är det möjligt att jag sänkte garden lite och tänkte att det var något vi hade på plats, vilket innebar att vi tappade en del där. Vi hade kanske inte strukturen riktigt för att gå med två mittsexor i andrafas och vi fick inte betalt för det vi är bäst på – försvarsspel.

– Vi ändrade också vårt försvar till att bli mer attackerande och mer duellspel istället för att vara täckande, vilket också resulterade i fler sexmetersskott och därmed färre kontringar.

Axnér och övriga i ledarteamet såg problemen när de analyserade EM-äventyret, men de var inte ensamma om att föreslå större tryck i kontringar.

– Spelarna hade också tankar kring det när vi samlades i Sevilla för OS-kval. Därför la vi mycket mer fokus på att öka tempot och jobba mer med omställningar för att få enkla mål.

Tempot skruvas upp hela tiden

Med tanke på att herrlandslaget lyckades så väl med att få de enkla målen under VM i Egypten är det kanske lätt att tro att samma spel borde gå att applicera utan problem i Axnérs landslag. Men riktigt så enkelt är det inte.

– Det finns tendenser inom damhandbollen att det går fortare, men det sätter andra krav på fysik och att fatta bra beslut när man har hög puls. Passningskvaliteten ska också orka det. Spelarna behöver anpassa sig till att klara av att slå passningar i det höga tempot och innan de har gjort det blir det en hel del tekniska fel. Så där finns en utmaning, men spelarna blir bättre och bättre på att tåla farten. Det är något vi har pratat mycket om.

Hur ett lag väljer att spela har också mycket att göra med vad för spelartyper som finns i laget. Då blir det extra viktigt att spelare från ungdomslandslagen lär sig spela tempohandboll. När Tomas Axnér presenterades som ny förbundskapten gjorde han det med orden ”en stor del av Axnérs tid de kommande åren kommer läggas på samarbetet med ungdomslandslagen.” Där har pandemin dessvärre stoppat mycket av det tänkta arbetet.

– Under tiden jag har jobbat som förbundskapten har det bara varit ett riksläger – alla andra har blivit inställda. Alla landskamper och samlingar har även de blivit inställda. Men jag var på plats under rikslägret som genomfördes och då tillsammans med U-förbundskaptenerna Pontus Ward Wiklund och Patrik Svarvén.

– Eftersom Pontus är analytiker i damlandslaget har vi nära och tät kontakt. Svarvén och jag har känner varandra väl och just när det gäller hans landslag spelar många av spelarna i Allsvenskan och i SHE. Där har vi också avstämningar . Problemet är att verksamheten i mångt och mycket legat nere, vilket så klart är jäkligt tråkigt.

Hur viktigt är det att det kommer igång igen så snart som möjligt?

– Det är väldigt viktigt att vi hittar en röd tråd för hur vi ger spelarna de bästa förutsättningarna för att konkurrera om en plats i A-landslaget. Det är viktigt att ha en samsyn där, vi har inte råd att förlora generationerna som kommer nu. Svarvéns 02-landslag tog ju silver på sitt första mästerskap för två år sedan och många spelare där har redan stora och viktiga roller i SHE. Det är en viktig generation för framtiden.

Men det blir inte enkelt att ta sig in i en grupp som Axnér kallat för den bästa han har jobbat med.

– Intensiteten vi hade på träningar redan under EM skruvades upp ytterligare under samlingen i Spanien och nu i Lund. Det är extremt bra fokus och hårt arbete, ingen spelare tar genvägar eller kliver av. Tjejerna pratar mycket handboll och både får och tar plats i processen. Vi har skapat en kultur för hur vi vill ha det under samlingarna och den har slagit jäkligt väl ut hos de här ambitiösa och hårt arbetande tjejerna.

– Det är jäkligt kul att jobba i en sådan miljö.

Nästa hinder för landslaget är Ukraina. VM-playoffen avgörs i Kiev på lördag och returen i Lund på torsdag. Sverige går in som storfavorit mot ett Ukraina som har varit svårt för Axnér och gänget att analysera.

– En generationsväxling pågår i deras landslag och det gör deras lag svårare att kartlägga eftersom flera av spelarna är yngre och spelar i den inhemska ligan. Vi vet att vi på pappret är starkare än Ukraina och favoriter att ta VM-biljetten, men vi får inte efterskänka något genom att ha någon hybris kring det, säger Tomas Axnér och avslutar.

– Jag har spelat många matcher själv där man skänker bort tio procent genom högmod och då blir det jämna matcher och svårt att ändra på. Vi måste ha full respekt för att Ukraina också vill spela VM och det måste vi möta upp med samma inställning. Då kommer det att gå bra.

ANNONS
ANNONS