Axnér om förberedelser, förväntningar och att pricka formen

Tomas Axnér. Photo: Viktor Ljungström / BILDBYRÅN

Sverige har landat i Spanien och laddar inför VM-premiären mot Uzbekistan. På torsdagens pressträff var Tomas Axnér tillgänglig för media och förbundskapten pratade bland annat om förberedelser, förväntningar och att pricka in formen i rätt matcher.

Det är nära nu för svensk del. VM-premiär sker under fredagen mot Uzbekistan. För Tomas Axnér blir det hans första VM efter att tidigare ha gjort ett EM samt ett OS som förbundskapten.

– Det blir ett lite annorlunda upplägg eftersom vi kommer att möta lag som på pappret inte är så starka. Vi har en extremt viktig match under gruppspelet och mycket av vårt öde i den här turneringen kommer att avgöras i den matchen. Så på det sättet är det annorlunda, men i övrigt har jag inga annorlunda tankar jämfört med vad jag hade inför de andra mästerskapen, säger Tomas Axnér till Handbollskanalen.

Precis som förbundskaptenen är inne på väntar inga kanonlag direkt i de två första matcherna. Uzbekistan och Puerto Rico är inga motstånd som ger skrämselhicka direkt.

– Det är klart att mycket av vårt fokus ligger på matchen mot Nederländerna. Vi möter ju fler bra lag nästa runda som vi också måsta tänka på, men eftersom matchen mot Nederländerna är så viktig lägger fokus där.

Hur tänker du då i de här två första matcherna, gå runt på mycket folk eller spela in en startsjua?

– Vi tränade ganska tungt i gymmet i morse för att försöka pricka in formen senare i nästa vecka. Så bara där har vi tänkt annorlunda. Jag tror även att vi kan tänka oss att träna något handbollspass även under matchdagar och det hade vi så klart inte gjort under ett EM.

– När det gäller vilka som spelar vill jag att alla ska få komma in och känna på arenan och atmosfären. De ska känna att de är inne i det. Jag tänker inte låta någon springa ner sig mot de här lagen, framförallt inte eftersom vi har spelare som behöver ha kraft kvar längre fram. Vi får vara lite cyniska i det.

Sverige har helt andra förväntningar på sig än de hade under Axnérs två första mästerskap. Då var det ingen som trodde på medalj, men efter OS-succén i somras är det annat snack, även om Sverige har fått en tuff lottning från huvudrundan och framåt.

– Ja, jag såg dina förväntningar att vi ska spela final, säger Axnér med ett skratt.

– Men det är klart att jag förstår att förväntningarna har ökat eftersom vi under OS spelade väldigt bra långa stunder. Så på ett sätt har vi ju förtjänat att förväntningarna har ökat. Men för mig handlar mycket om prestation. I matcherna mot Nederländerna, Norge och Rumänien kan allt avgöras med ett stolpskott. Det är klart att vi vill ta oss till kvartsfinal och ta våra chanser mot ett väldigt bra lag där, men då kommer det att krävas en bra prestation. För mig är det ett större misslyckande att inte prestera där än om vi skulle ha lite otur och torska någon av matcherna som gör att vi inte går vidare.

I somras kunde ni smyga fram, det blir svårare nu. Hur ser du på det?

– Absolut, det blir svårare att smyga. Samtidigt tror jag att det är svårt att förbereda sig på oss. Vi har inte fyra-fem spelare som har den extrema spetsen utan vår styrka ligger väldigt mycket i det kollektiva, hur vi underordnar oss taktik och jobbar tillsammans som lag. Det är styrkor som är svåra att se eller värdera för våra motståndare och många av de andra lagen har inte styrkorna vi har där.

I morgondagens match väntar alltså Uzbekistan, ett lag som knappast hade nått VM om mästerskapet inte hade utökats till 32 lag.

– Det är så klart jättestor skillnad i var de är i sin utveckling kontra var vi är. Jag har sett Uzbekistan i två matcher, men jag tror att vi måste möta dem för att förstå hur de spelar. Jag tror nästan att det är bättre att vi visar lite mindre än för mycket av deras spel.

Ni behöver kanske inte se Uzbekistan så mycket heller?

– Nej, det tror jag inte. Men vi vill ändå förbereda oss på ett professionellt sätt. De har två-tre spelare som är duktiga, men jag tror att vi ska klara av den här matchen utan att behöva stå och nöta deras 6-5-spel hela träningen ikväll, säger Axnér på sitt karaktäristiska vis.

Sverige–Uzbekistan har avkast 20.30 under fredagen och sänds på TV6 & Viaplay.