Avslöjar: Ny knäoperation för Mässing – karriären hotad

Mikaela Mässing. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Mikaela Mässing har kämpat och kämpat för att ta sig tillbaka efter den tuffa knäskada hon ådrog sig i augusti förra året. Nu har 27-åringen drabbats av ett bakslag och tvingas till ny operation.
– Vissa läkare har uttryckt att jag borde sluta spela handboll eftersom mitt knä är så skadat. Men det finns inte på min världskarta, säger Mikaela Mässing till Handbollskanalen.

I augusti 2020 var olyckan framme. Såväl ledband som korsband var av i Mikaela Mässings vänstra knä och operation samt lång rehabilitering väntade. Efter det har 27-åringen jobbat stenhårt för att ta sig tillbaka och under en period såg det riktigt lovande ut.

– I somras kände jag verkligen att jag var på väg tillbaka. Jag körde på och allt var frid och fröjd, säger Mikaela Mässing till Handbollskanalen.

– Men lite senare under sommaren fick jag ont i mitt knä. Då gjorde vi en magnetröntgen och det visade sig att jag har stora broskskador i knäet, både på insidan och bakom knäskålen. Efter det har jag kört sjukgymnastik för att avbelasta knäet och bygga muskler runt om. Jag har kört på med rehab och försökt att vara med på träningar men det mynnade ut i att jag fick så sjuka smärtor i mitt knä att det inte gick mer.

Smärtorna innebär att Mikaela Mässing, trots att ledband och korsband har läkt fint, tvingas till en ny operation. En operation som, om inget oförutsett inträffar, kommer att genomföras under torsdagen.

– Än så länge har läkaren inte bestämt sig för vilken typ av operation som ska göras. Det blir en inledande titthålsoperation och därefter ett beslut om det räcker med en mindre operation där de lösa broskbitarna plockas bort eller en ny operation där det lösa brosket tas bort och det läggs på en hinna för att brosket ska växa tillbaka.

– Med den förstnämnda operationen är det tre–fyra månaders rehab och med den andra sex månader. För egen del tycker jag att det hade varit skönast med en långsiktig lösning – jag ändå varit borta så länge att sex månader till är ingenting i det långa loppet.

Du har haft några riktigt tunga motgångar genom åren och nu kommer en till. Hur mår du?

– Jag skulle ljuga om jag hade sagt att det inte är tufft. Men tyvärr är livet så ibland. Jag tycker ändå att jag har gjort allt jag har kunnat och ändå händer detta. Jag försöker att hålla huvudet högt och vara positiv men det är klart att jag har mina dippar och tyngre dagar.

Mässing, ny i Kobenhavn för säsongen, bor tillsammans med ett annat av klubbens svenska nyförvärv, nämligen Melissa Petrén.

– Jag trivs jättebra i Köpenhamn och att bo med Melissa är hur kul som helst. Jag har ingenting att klaga på där. Det är ett väldigt härligt gäng här som jag har gjort det värt att kriga varje dag för att komma tillbaka.

– Till och med danskan går bra. Jag har varit personen som sagt att jag aldrig kommer att förstå danska, men det går över förväntan. Jag har insett att danska är ett jävligt gött språk, men jag får tacka danska serier för det. ”Kastanjemannen” och ”Ex on the Beach Danmark” har verkligen hjälpt mig, skrattar hon.

27-åringen lär ha mer tid att kolla på serier framöver. Om det blir den större operationen av de två väntar fyra veckor då hon inte får belasta knäet överhuvudtaget och måste hålla benet sträckt hela tiden.

– Jag har förstått att just broskskador är ganska allvarliga, även om många kan spela ändå. Det är tydligen stor skillnad från skada till skada. Vissa läkare har uttryckt att jag borde sluta spela handboll eftersom mitt knä är så skadat. Men det finns inte på min världskarta. Jag kommer inte att sluta med handboll förrän det inte finns något mer att göra, säger Mikaela Mässing och avslutar:

– Därför är det självklart för mig att operera nu. Jag skulle aldrig ge upp karriären bara för att en läkare säger att det är det bästa alternativet. Läkarna tänker bara på ens bästa, men jag tror inte de förstår att de pratar med personer som lägger hela sitt liv i en sport. Därför ska jag verkligen ge det ett försök att ta mig tillbaka.