Asiatiska mästerskapen: Promenad i parken för Japan

Foto: AHF

På klassisk mark i Seouls Olympiska park gjorde Japan processen kort med Iran när laget tog sig till sin femte raka final i Asiatiska Mästerskapen. Ett frenetiskt försvarsspel och skoningslöst kontringsspel blev som vanligt segerreceptet för Japan, som visat på både spets och bredd så långt i turneringen.

Asiatiska mästerskapet för damer gick idag in i slutspelsfasen där värdnationen Sydkorea, Japan, Iran och Kina gör upp om medaljerna. Turneringen fungerar som kvalifikation till VM som hålls i Sverige, Norge och Danmark 2023 och det står nu klart att de fyra slutspelslagen blir Asiens representanter vid världsmästerskapen.

I den första semifinalen tog hittills obesegrade Japan tag i taktpinnen direkt mot ett något tröttkört Iran. Det japanska försvaret neutraliserade storskytten Fatemeh Merikh, stjärnskottet från sommarens U21-VM som i gruppspelet stått för 21 mål, och fick maximal utdelning på sitt kontringsspel. En storspelande Atsuko Baba i den japanska kassen stod för flera spektakulära räddningar i första halvlek. Matchen var mer eller mindre avgjord redan efter en dryg kvart då Japan hade gått upp i sexmålsledning. Och värre skulle det bli ur iranskt perspektiv. Halvtidsresultatet skrevs till 7–21.

Som sig bör i varje handbollsmatch började andra halvlek med sekretariatsstrul då matchdelegaten fick lite Tv-tid. Trots att Japan roterade och ställde ut en helt ny sjua på plan efter paus förblev matchbilden den samma och de kunde enkelt och energieffektivt ta matchen i mål. Andra halvlek vanns med 12–22.

Mest anmärkningsvärt med dagens första semifinal var när Japan valde att stanna på banan under halvtidspausen och skjuta ministraffar. Förbundskapten Shigeo Kusumoto tycktes mest gå runt fundera på söndagens final där man ställs mot antingen superfavoriten Sydkorea eller uppstickaren Kina. Lyckas japanskorna konservera intensiteten i försvarsspelet och hålla målvakt Atsuko Baba varm till söndagens final finns alla möjligheter för ett första japanskt guld sedan 2004.

Iran – Japan 21–43 (7–21)

Bästa målskyttar:
Kaho Nakayama (JPN) 6
Haniyeh Karimi (IRN) 5
Kana Ozaki (JPN) 5