Ändringar i VM-upplägget kan ge Sverige nackdel

Sverige kan få möta Frankrike i VM. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN.

IHF har gjort en liten strukturell ändring i hur slutspelet kommer att spelas under damernas VM i Spanien i december. Den gör att Sverige kommer att stöta på betydligt svårare motstånd om de skulle nå en kvartsfinal.

När damlandslaget spelar VM i december blir det första gången 32 lag deltar i turneringen. Det samma gällde under herrarnas VM-slutspel i Egypten, tidigare i år.

Precis som då, är lagen uppdelade i åtta grupper; A till H. De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till en huvudrunda, där två av grupperna slås ihop; A med B och C med D och så vidare. Sverige spelar i grupp D, och får därmed med högsta sannolikhet dela huvudrunda med Norge, om de går vidare.

De två bästa lagen i varje grupp i huvudrundan går sedan vidare till kvartsfinaler. Så långt är upplägget det samma som i herrarnas turnering. Men i Egypten korsades sedan grupperna A/B med G/H och C/D med E/F inför kvartsfinalerna. Det ändras nu till damernas turnering, så i stället får de två bästa lagen i A/B möta de två bästa lagen i C/D. Anledningen är att det ska minska resandet, menar IHF.

I praktiken innebär det att Sverige – om de skulle nå en kvartsfinal – förmodligen nu får möta någon av OS-finalisterna, Frankrike eller Ryssland, istället för Danmark eller Tyskland.

Här är VM-grupperna:

A: Frankrike, Montenegro, Angola, Slovenien

B: Ryska handbollsfederationen, Serbien, Kamerun, Polen

C: Norge, Rumänien, Asien 3, Asien 4

D: Nederländerna, Sverige, NAK 1, Asien 5

E: Tyskland, Ungern, Tjeckien, Slovakien

F: Danmark, Asien 1, Tunisien, Kongo

G: Kroatien, Asien 2, SCA 1, SCA 3

H: Spanien, Österrike, SCA 2, Asien 6

SCA=Syd- och Centralamerika

NAK=Nordamerika och Karibien

VM spelas 2-19 december i Spanien och kommer att spelas på fyra orter: Granollers, Llíria, Castellón och Torrevieja.