Amina är med i Marockos landslag – ”En ära att spela för ett av mina hemländer”

Amina Fahim. Foto: Trelleborgs HBK

På söndag startar de afrikanska mästerskapen i Kongo och vi har en svensk spelare som troligtvis kommer att vara med. Amina Fahim är just nu iväg på träningsläger med Marocko och det mesta tyder på att målvakten kommer att bli uttagen till mästerskapstruppen. – Det är en ära att få spela för ett av mina hemländer. Det är ju knappast ett erbjudande man får varje dag, säger Amina Fahim till Handbollskanalen.

När Handbollskanalen ringer upp är 23-åringen och hennes lagkamrater på väg att äta lunch efter tisdagens träningspass. Hela laget är på plats i Casablanca, Marockos största stad, där träningslägret hålls.

– Jag kom hit i söndags tillsammans med en tjej från Danmark. Vi är de enda tjejerna från Skandinavien här och vi bad att få komma hit den 25:e så att vi skulle hinna spela våra matcher med klubblagen innan. Vissa andra i laget kom hit redan den 20:e för att fixa med papper. Så det är väldigt olika, berättar Fahim.

– Det är väldigt kul att vara iväg, även om det är svårt att hänga med i allt som händer eftersom jag varken förstår franska eller marockanska. Jag är ju född och uppvuxen i Sverige och betalar skatt där, just därför är det kul att göra något för mitt andra hemland. Jag kan ju åtminstone spela handboll för Marocko, säger hon och skrattar.

23-åringen berättar att hennes pappa är född i Marocko, närmare bestämt i just Casablanca.

– Det är min hemstad i Marocko kan man säga och därför är det kul att vi är här nu. Här bor många från min släkt.

Amina Fahim spelar till vardags i IK Lågan, hemmahörande i skånska Hörby. Lågan spelar i division 2 södra där laget huserar i mitten av tabellen. Nu blir det skilda världar för målvakten då hon ska spela i ett stort mästerskap för Marocko. Men frågan är hur Marocko fick reda på vem hon är.

– En kille runt landslaget som heter Mustafa scoutar spelare lite då och då på sin fritid och när han sökte på EHF:s hemsida efter spelare som har arabiska namn dök mitt namn upp. Då frågade han mig om jag var marockansk medborgare och eftersom jag hade blivit det för två år sedan var det enkelt att fixa pass.

– Efter det skickade han mig vidare till tränaren som är fransman. Efter att vi hade pratat en stund blev jag uttagen att komma till det här träningslägret. Jag vet inte om jag kommer att bli uttagen till mästerskapet eftersom fyra spelare ska bort från truppen vi har nu, men vi är bara tre målvakter så jag tror att alla får åka till Kongo.

Marocko är ett lagen som tippas få det tufft under mästerskapet, men kanske kan de europeiska spelarna få fart på handbollen i Marocko, det är åtminstone något som Amina hoppas på.

– Vi måste höja intresset för damhandboll i Marocko och jag tror att det är därför de letar efter marockanska spelare runt om i världen. De behöver få barn intresserade för handboll från en ung ålder.

Vad betyder det för dig att få vara iväg och spela med landslaget?

– För det första är det så att vissa får för sig att folk med flera etniciteter får en identitetsklyvning, men jag tycker synd om de som bara har en etnicitet eftersom de inte har lika många möjligheter. Jag har varit på landslagsuttagning med Sverige en gång i tiden och blev inte uttagen, nu har jag en möjlighet i Marocko istället som inte många andra har. Det är otroligt kul att vara här, alla är jättesnälla och det hjälper verkligen min personliga utveckling att vara här.

Vilken nivå skulle du säga att spelarna i laget håller?

– Det är väldigt olika, men de flesta ligger nog på svensk division 1–2-nivå. Men eftersom vi inte känner varandra så bra än är det svårt att säga hur bra spelarna är.

Vad har ni för förväntningar på er?

– Jag tror att vi i laget kan förvänta oss mer än Marocko har presterat under tidigare mästerskap, vi är trots att fler spelare nu. Vi har stor press på oss själva och vill göra vårt hemland stolt. Förhoppningen är att ta oss till VM men hur troligt det är att vi klarar det får vi helt enkelt se, jag tror att folk i Marocko kommer att vara glada oavsett.

Den 1 december åker laget från Casablanca till Brazzaville. Första matchen spelas mot värdnationen Kongo.

– De har lagt den matchen först eftersom de tror att vi är svaga. De flesta har ganska låga tankar om vårt lag och därför kan vi vara en underdog, det tror jag kommer att passa oss bra.

Amina Fahim ansågs vara en stor talang när hon kom fram i LUGI, men fick ryggproblem och avslutade karriären som 18-åring. Målvakten spelade sedan inte under flera år innan det blev comeback som utespelare (!) i Lundagård. Två år senare spelar 23-åringen i IK Lågan och nu ser det ut att bli landslagsdebut för Marocko.

– Det var en chock faktiskt när jag blev uttagen, men jag är väldigt glad, avslutar Amina Fahim.