Tack Linnéa Claeson!

Linneá Claeson. Arkivbild. Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

”Som man bäddar får man ligga”. Det är ett vida känt uttryck som man redan som liten får lära sig, handlingar har konsekvenser. När jag arbetade på skola var det något som jag försökte arbeta med mycket, att få eleverna att förstå att varje handling de gör leder till något oavsett om det är positivt eller negativt. Men i dagens samhälle verkar det där med konsekvensanalys vara något som alla människor inte använder sig av. De gör en dum handling, det blir konsekvenser och istället för att krypa till korset och be om ursäkt för sina handlingar så blir de förbannade. Ja de blir till och med ursinniga ibland. Det där uttrycket som de som barn fick lära sig, att som man bäddar får man ligga, har helt försvunnit ur deras huvuden. Kanske är det så att de tänker på liggande, bara en annan typ av liggande.

ANNONS

Den här krönikan ska handla om en speciell person. Linnéa Claeson. Handbollsspelare i Skuru IK. Kvinna. Förebild.

Egentligen kommer inte krönikan i sig handla särskilt mycket om själva handboll utan mer om Linnéa som idrottskvinna men även som privatperson och det hon gör utanför planen. Linnéa driver ett Instagramkonto som i rådande stund har 153 000 följare och som heter Assholesonline. På Instagramkontot visar Linnéa upp skärmdumpar på sextrakasserier hon och andra av det kvinnliga könet fått motta på sociala medier. Det handlar om såväl om sexistiska texter som bilder på mäns könsorgan samt våldtäktsvideos.

Hon har i intervjuer berättat hur hennes idrottskarriär gör henne till ett högst ofrivilligt lockbete och att när matcher hon spelats sänts på tv så har hon ofta efter blivit kontaktad av sexistiska män. Ju mer publicitet, desto fler män. Det innebär alltså att när Linnéa borde fokusera som mest på stora viktiga matcher, som en SM-final, så får hon också deala med stora mängder sexuella trakasserier.

Linnéa är en av många idrottare som fått utstå sexuella trakasserier på nätet. En annan idrottskvinna som blivit utsatt är mountainbikecyklisten Jenny Rissveds. Hon kände till slut att hon inte kunde ha kvar sin blogg på grund av trakasserier och valde att lägga ner den. År 2017 har vi alltså i Sverige kvinnliga idrottare som inte kan ha kvar sina sociala medier på grund av att många män inte kan bete sig, skrämmande. Ännu mer skrämmande är det såklart att det här inte något specifikt för idrottskvinnor, även om de såklart är extra utsatta på grund av att de är offentliga personer, utan är något som de flesta av oss tjejer/kvinnor har blivit utsatta för i våra liv.

Jag kan inte ens minnas alla gånger män skrivit olämpliga meddelanden eller skickat obehagliga bilder. Jag kommer aldrig glömma när jag sökte lägenhet på Blocket och fick ta emot X antal meddelanden från män som erbjud allt annat än en bostad. Eller ja för all del, en del erbjöd att jag kunde få bo med dem. Känslan då var; ”tack, men jag hoppar hellre från Älvsborgsbron”. Som tidig 90-talist är jag uppväxt med internet och olika sociala forum och ingenting gör mig förvånad längre. Om någon väljer att skicka en bild på sin penis så höjer jag inte ens på ögonbrynen, jag är härdad, på gott och ont.

Att sitta och läsa igenom dessa skärmdumpar Linnéa lägger ut är sannerligen deprimerande, men som kvinna känner jag även en enorm tacksamhet över att en annan kvinna tar diskussionen och delvis offrar sig själv i kampen för jämställdhet och för att vi tjejer/kvinnor inte ska behöva stå ut med att bli sexuellt trakasserade, varken på nätet eller på ute i det så kallade verkliga livet. Det ursinne och de våldshot Linnéa får ta emot när hon säger ifrån eller visar ointresse är skrämmande och visar på många mäns oförmåga att ta ett nej eller att bli ifrågasatta. Det är en av de anledningarna till att vi kvinnor knappt vågar gå hem själva på kvällen, för att många män inte kan/vill behärska sig och sina drifter.

Något som också får mig att gråta inombords är de kvinnor som menar på att Linnéa får skylla sig själv. De anser att Linnéa som en offentlig person som delar med sig av bilder gör sig själv till ett offer. Jag vill att de här kvinnorna ska veta att om de någon gång skulle bli sexuellt trakasserade så är jag övertygad om Linnéa skulle backa dem. För det är det starka kvinnor gör, de lägger sina egna personliga åsikter åt sidan för backa utsatta kvinnor även om de utsatta kvinnorna inte skulle göra detsamma.

Linnéa väljer att ibland ta kontakt med anhöriga till de män som skickar olämpliga saker till henne och jag tror att det är ett bra sätt att ta sig an problematiken då många män tror att de är skyddade på nätet och inte som jag skrev innan inte behöver ta ansvar för sina handlingar. Vi behöver visa att de inte på något sätt är anonyma på nätet och de ska ta ansvar för varje jäkla litet ord de skriver. Vi behöver också lägga mer tid på att prata med pojkar om respekt och kvinnors rätt till sina kroppar.

Föräldrar, oavsett om ni vill eller inte har ni världens största ansvar att försöka fostra era söner till att bli bra individer som respekterar kvinnor och som inte ser kvinnor som objekt eller mindre värda. Det är ett tungt ansvar men det är kanske bland det viktigaste ni gör i era liv. Låt det börja tidigt det fostrandet för det finns inga ursäkter för en pojke/man att ta på en tjej/kvinna på ett olämpligt sätt oavsett ålder. Nu för tiden kan vi inte motivera dåligt beteende med att ”boys will be boys”, det är uråldrigt nonsens och jag skäms å era vägnar som använder det uttrycket. Lägg av med det genast och inse att pojkar/män, precis som kvinnor, är tänkande varelser som ska kunna bete sig.

Vi måste ge kvinnor mer utrymme i samhället, vi kvinnor måste få prata högt, ha starka åsikter, klä oss som vi vill och säga nej utan behöva debattera för det. Vi ska inte behöva bli sexuellt trakasserade för vi har korta handbollsshorts, tight klänning eller om vi så skulle vara nakna ute på gatan. Faktum är att det ofta inte ens handlar om utseende när det kommer till sexuella trakasserier utan saker kvinnor säger eller gör som leder till att män anser att de:
1. Behöver ligga mer
2. Att de är slampor och behöver ligga mindre
3. Att de borde bli våldtagna
4. Osv, osv, osv, osv…

Ni som är tränare till unga tjejer och killar, ni världens chans att påverka i rätt riktning precis som föräldrar, glöm aldrig det. Ni är jätteviktiga i kampen för idrott där kvinnor ska kunna få fokusera på karriären utan att bli sexuellt trakasserade, oavsett om ni tränar ett flicklag eller pojklag. Ni är viktiga även i kampen utanför hallen för att flickor ska ha samma möjligheter och rättigheter som pojkar genom livet. Ni kan vara bland de viktigaste vuxna i era spelares liv och saker ni säger eller gör kan ha stort inflytande på spelarnas sätt att se på livet och på andra människor.

Jag vill avsluta med att tacka dig, Linnéa Claeson, det du gör för andra trots hot om både det ena och det andra är sensationellt. Du har ork bland allt annat du gör i livet till att med, i många fall, bemöta sexuella trakasserier med humor och inte bara ett ”dra åt helvete”.

Linnéas instagramkonto: Assholesonline

ANNONS
Lisa Vettebring Geidenmark
27-årig tjej med rötterna i Smålands Jerusalem som numera bor i staden där alla heter Glenn. Utbildad idrottsvetare som arbetar med friskvård och som titulerat sig som handbollsspelare i 14 år. Tror på att träning är botmedel mot mycket men även att choklad kan vara det. Vill leva utan att ångra någonting och skriver därför relativt utelämnande krönikor om mig själv om saker som ligger nära hjärtat.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here