”Mårten” fick en nytändning i Göteborg

Näste man till rakning i artikelserien är en Blekingegrabb som lämnade tryggheten i Mörrum och drog till storstan Göteborg för att ge handbollen en ny chans.

Namn: Martin Mårtensson #20, Redbergslid IK
Position: V9 och mittförsvarare
Meriter: Är inne på andra säsongen i elitserien och 10 u-landskamper
Smeknamn: Mårten
Förebilder: Morfar och Karabatic

Martin föddes den 23 april 1996 i Mörrum, som är en liten ort strax utanför Karlshamn i Blekinge. När han var fem år drog hans mamma med honom till en handbollsträning i Mörrums GOIS HK. Mamma Malin var då tränare för hans systers lag och det blev starten för Martins karriär.

När Martin spelade Sverigecupen med Blekinge imponerade han så pass mycket på rekryterarna från Göteborg att han blev inbjuden till Katrinelundsgymnasiets uttagningsträningar.

Hur tänkte du när du fick inbjudan till uttagningsträningarna på Katrinelund?
Tänkte först att det skulle vara skönt och slippa några lektioner för att spela handboll på skoltid och inte direkt att ”wow” jag måste till varje pris komma in. Egentligen var jag inte jättesugen på att fortsätta spela handboll överhuvudtaget, utan hade snarare tankar på att lägga av och fokusera på något annat. Så det blev lite av en impulsgrej, att våga ta chansen liksom, när man ändå fick den, förklarar Martin.

Hur gick dina tankar när du fick besked om att du hade blivit antagen?
Då resonerade jag med mina föräldrar och vi kom fram till att jag måste testa och förhoppningsvis kanske få en nytändning. Om något inte skulle fungera så var det ju faktiskt bara att flytta hem igen, säger Martin.

Skulle du göra samma gymnasieval idag om du visste vad du vet idag?
Alla dagar i veckan! Nu i efterhand är jag väldigt glad att jag tog chansen. Jag har fått uppleva en fantastisk resa, både som spelare och människa. Man fick växa på många plan samtidigt och det har gjort mig stark. Både att flytta hemifrån, slå sig in i en ny klubb och börja på en ny skola. Redbergslid och Katrinelund är vana vid spelare som flyttar hemifrån och har därför erfarenheten att stötta oss mycket bra. Vi behöver bara fokusera på att bli bättre handbollsspelare, säger Martin. Det blev helt enkelt kanon!

Har du något råd till unga spelare som idag funderar på vilket gymnasieval de ska välja?
Tänk efter lite längre och fundera på hur du är som människa. Är du redo och lägga all denna extra tid på handboll eller kommer du tappa sugen? Det krävs betydligt mer än vad man tror att gå på ett idrottsgymnasium, berättar Martin.

Martin tog studenten i somras och idag jobbar han heltid som lagerarbetare. Han tränar varje dag, ibland dubbla pass. Så med matcher blir det en hel del pass på en vecka. Han trivs fortfarande väldigt bra i Göteborg, det är en härlig stad, tycker han. För tillfället är Martin dock så pass skadad att han inte tränar handboll. Han dras med en okänd fotskada som han hoppas få koll på inom kort. Det är ju såklart jättetråkigt, säger Martin men jag ska förhoppningsvis snart vara tillbaka i full träning.

Har du haft problem med allvarliga skador tidigare?
Jag hade problem med min axel, som strulade ordentligt för några år sedan. Det renderade i en axeloperation och jag var utan handboll i ca nio månader. En tung period men den är helt återställd idag, säger Martin.

Vem eller vilka tränare har betytt mest för din handbollsutveckling?
En svår fråga, då många tränare betytt väldigt mycket i olika aspekter och perioder i handbollskarriären. För att nämna några så är det André Adenbrant, som lade grunden till min fysik i Karlshamns HF. Lars Faxe, som tog mig till Hästö IF, ett val som gav mig en utvecklingskurva som jag inte trodde var möjlig. Även Mattias Pettersson i Hästö IF som trodde stenhårt på mig. Han boosta mitt självförtroende och utvecklade mig i rätt riktning, förklarar Martin.

Vilken är din bästa egenskap som handbollsspelare?
Jag är en väldigt fysisk handbollsspelare med ett hyfsat genombrott, så det är väl min styrka, säger Martin.

Vad behöver du förbättra för att ta nästa steg i din utveckling?
Först och främst måste jag bli skadefri. På grund av att jag har haft en del skavanker, så har jag inte kunnat få den kontinuiteten i träning och matchning som jag önskat. Annars har jag svårt att välja ut något direkt, då jag vill utveckla alla delar i spelet, säger Martin.

Känner du att du har fått försakat något som du verkligen saknar på grund av all tid du har lagt på handbollen?
Självklart har en del saker blivit bortprioriterade för handbollen. Skola och vänner har ju emellanåt kommit i kläm men jag tycker det går att få ihop på ett bra sätt ändå. Sen saknar jag såklart familjen hemma i Blekinge men jag älskar handbollen, vilket gör den värd att prioriteras, säger Martin.

Vad har du för långtgående framtidsdrömmar?
Oj, svårt! Jag är dålig på det med långtgående framtidsdrömmar. Men tanken är att komma in på någon utbildning och kunna kombinera handbollen med studier. Jag vill gärna bli en bärande spelare i klubblaget också, avslutar Martin.

Avslutningsvis har vi låtit hans tränare i Redbergslid IK, Jasmin Zuta, och förbundskaptenen för u-landslaget, Ulf Nyström, ange de mest framträdande egenskaperna som karaktäriserar Martin som handbollsspelare och person.

Jasmin Zuta:
Martin är en kraftfull genombrottsspelare med fysiken som sitt största vapen. Han är en oerhört ambitiös spelare och det genomsyrar allt han gör med sin träning och privat.

Ulf Nyström:
Handboll: kraftfull, duktig man-man, en flexibel försvarsspelare och har en vinnarskalle
Person: ambitiös, energisk och ledaregenskaper

Handbollskanalen önskar Martin snabbt tillfrisknande så vi snart får se hans kraftfulla spel i elitserien igen.