Lördagskrönikan eller Vad väljer du?

Slutspel och kval ger många bilder på fajtingfaces (Anna Johansson, H65 Höör). Foto: Martin Trobäck kantbilder.se

God lördagsmorgon. Sitter du och njuter med tidningen vid frukostbordet eller är det någon app i mobilen som gäller den här morgonen? Kanske skiner solen på dig. Den som börjat värma på kinderna och signalerar om den vår som är på gång.

I den ände av landet där jag bor har vårblommorna börjat titta upp på allvar. För mig är det ett tecken på att säsongen går in i ett intensivare och mer spännande skede. De sista matcherna i serielunken är under den första halvan av mars. Byts ut mot kval- och slutspel, USMs steg fyra och kvartsfinaler i Europacuperna i den andra halvan av mars. Sedan plussas det på med landslagsspel på alla nivåer.

Har du lika svårt som jag att välja vad du vill se eller? Är kanske din plan att ta dig till Uppsala och avnjuta USMs finalsteg, det femte. I staden som har koll på basket, amerikansk fotboll, bandy och innebandy förutom den obligatoriska ishockeyn och fotbollen, men aldrig varit någon handbollsstad. Inte ens för studenterna.

Mycket konstigt tyckte jag under mina studieår däruppe. Tvärtom är det härnere i Skåne och universitetsstaden Lund. Här är handboll nr 1. För de allra flesta. Har du förresten koll på att en av klubbarna i staden som alla kallar LUGI är en förkortning för Lunds Universitets Gymnastik- och Idrottsförening bildad 1912?

Det här tillhör det förgångna – en SM-final i ett fullsatt Scandinavium. Foto: VIktor Ljungström

Eller har du svårt att bestämma hur du ska göra nu när den gemensamma SM-finalen är skrotad? Den som du unnat dig att åka på i över tio års tid? Nu när man tagit tillbaka den gamla avdankade ”bäst av fem” i hela slutspelet? I stället för att tänka nytt och ha ”bäst av tre” i kampen om SM-bucklan eller hemma-borta och låta målskillnaden avgöra.

Kanske reser du till Budapest eller Köln för Final4 i Champions League? Eller stannar på hemmaplan och följer de sista matcherna i serien för att sen göra något helt annat? För att det lag eller den klubb du är aktiv i hamnat mitt i serien. Oavsett om du är tränare, spelare, ledare eller publik. Det blir helt enkelt paus från mitten av mars till maj eller juni. Eller ännu längre.

I vår familj blir det svårt att välja vad vi vill se. Många viktiga matcher i alla serier. Ta bara Handbollsligan eller SHE – 5 skånska herrlag och 3 skånska damlag. Ännu fler ju längre ner i seriesystemet du kommer. Handboll är hett längst söderut i det här avlånga landet. Både på dam- och herrsidan.

En som bestämt sig trots tuff uppbackning. Ännu ett fajtingface (Andreas Cederholm). Foto: Viktor Ljungström

Det enda som skiljer är uppmärksamheten i media eller från alldeles för många klubbar. Ja alltså att man gör skillnad på dam- och herrverksamheten. Hörde härom helgen om en klubb med dam- och herrlagen i samma division. När herrlaget har afterwork har damlaget närvaroplikt, men det samma gäller inte för herrlaget. Ingen av herrspelarna kommer ens på någon av damlagets matcher. Trots att båda lagen ligger i toppen av sin respektive serie. Jag vågar knappt tänka på hur det är i de andra lagidrotterna för de aktiva damerna och tjejerna. Ska de vara tacksamma över att de får röra på sig kanske?

Handen på hjärtat – gör du skillnad på handboll spelad av män och kvinnor i alla åldrar? Om ja är min fråga till dig: varför?

Är det ok att din son har bättre förutsättningar att spela handboll jämfört med din dotter? I alla aspekter – material, bättre halltider, fler tränare, högre ekonomisk ersättning. Varför då?

Är det ok att du hellre går och tittar på din son än din dotter för att hans lag spelar en ”bättre handboll”? Vad sänder vi som vuxna ut för signaler till barnen och ungdomarna? Egentligen.

Mossa växer överallt om man inte passar sig. Foto: Annette Andersson

Vill handbollen i praktiken vara den mest jämlika idrotten? Eller är det bara en massa snack av gubbar, i alla åldrar, som det växer en himlans massa mossa på? Borde inte lika villkor för alla vara en självklarhet år 2019?

Mina övriga krönikor
hittar du under Mer Handboll/Krönikor

23/2 2019 Alla dessa matcher
16/2 2019 Hur får du ihop ekvationen?
9/2 2019 Rastar du också din mobil?
2/2 2019 En katt bland hermelinerna
26/1 2019 Vinna till varje pris?
19/1 2019 Det intensiva spelschemat
12/1 2019 Drömmen om guld
15/12 2018 Det får mig att se rött
8/12 2018 Den underskattade glädjen
1/12 2018 De allra mest ifrågasatte
24/11 2018 Det där med skador stora som små
17/11 2018 Har du också ett handbollshjärta?
10/11 2018 På läktarplats?
3/11 2018 En handbollstränares vedermödor