Lördagskrönikan eller Omöjligt finns det?

Ett kostnadseffektivt sätt att resa? Foto: Lugi HF

God morgon mitt i Halloween eller Allhelgona. För ganska exakt ett år sedan publicerades min första lördagskrönika. Den handlade om hur det kan vara att vara handbollstränare en helgdag som idag.

Vad tänker jag ta upp den här gången? Kanske något som får dig att sätta morgonkaffet i vrångstrupen? Eller något som får dig att skratta rakt ut? Det finns oändligt många aspekter på lagidrotten handboll. Många människor är involverade ända från riksidrottsförbundet, det egna förbundet ner till den där femåringen som lyckligt springer runt med sin mjuka handboll. Och kanske stolt visar upp den för sin mamma eller pappa.

Där finns nationell massmedia som fokuserar på seniorlandslagen. Lokal media som skriver om lagen i de olika serierna. Där finns de som städar upp efter matcher eller träningar och svär långa ramsor över det j-la klistret. Sponsorer av alla de slag. Försäljare av idrottskläder och annat som behövs för att man ska kunna träna eller spela handbollsmatcher. Och busschaufförer.

Ja tänk så otroligt mycket buss man åker i rollen som spelare eller tränare. Ibland lyxigt flyg eller långa tågresor. Eller bil. Tänker vi någon gång på miljöaspekten inom handbollsvärlden? Utsläppen av koldioxid som görs tack vare alla våra resor. Den färglösa, luktfria växthusgasen som hjälper till att öka den globala uppvärmningen. Eller är det någon annans problem? För vi måste ju få ta oss till matcher och träningar på enklaste sätt eller hur?

En eloge till er som samåker och verkligen försöker ta er till träningar och matcher på ett både billigt (kostnadseffektivt säger ekonomerna) och miljövänligt sätt. Det går tyvärr inte alltid även om jag personligen tycker att vi alla borde antigen använda apostlahästarna (alltså promenera) eller våra cyklar mycket mer. Om inte annat så för vår egen hälsa. Plus att man slipper alla dyra parkeringsavgifter. Pengar man kan ha till något roligare.

Ja pengar ja. Det är emellanåt ett riktigt hett ämne inom idrottens värld. Oftast så finns de inte. Märkligt nog. För finns gör de annars skulle vi inte ha idrottsmiljonärer eller ska jag skriva miljardärer inom fotboll och flera andra lagidrotter. Eller individuella idrotter. Men på klubbnivå är det oftast något som räknas som en bristvara. Liksom tid. Pengar och tid finns det alltid alldeles för lite av har jag hört måånga gånger. Är det sant? Egentligen.

Är det inte mer som så att både pengar och tid handlar om resurser. Om möjligheter. Vad man både kan och vill göra med dem. I stället för att titta på TV eller surfa i telefonen eller datorn så tränar du en stund. Eller lagar mat tillsammans med dina lagkamrater och snackar igenom matchen ni ska spela på söndag.

I stället för att slänga iväg bollarna ni använde förra säsongen ger ni dem vidare till ett annat lag. Kanske skaffar en bolltvätt för att se till att de håller längre. Börjar ifrågasätta bollproducenternas val av material. Varför håller de inte längre? Å framför allt varför finns där inga alternativ till dagens klister. Ett alternativ som både spelare, ledare och städare är lika nöjda med. Var sker den produktutvecklingen? Hemma hos dig? Eller någon annanstans? Eller är det omöjligt?

Jag upphör nog aldrig att förvåna mig över hur många människor jag mött som sagt till mig att både det ena och det andra varit omöjligt. Vet du vad? Det har jag alltid struntat i ;-)

 

Mina övriga lördagskrönikor
hittar du under Mer Handboll/Krönikor

19/10 2019 Voffor då då?
12/10 2019 Låt glädjen va’ me’
5/10 2019 Tänk på vad du säger så att du inte säger vad du tänker
8/6 2019 Hur modig är du?
18/5 2019 Vem vill ha mig?
11/5 2019 Handboll året runt är det ok?
23/3 2019 Dags att byta ut gammal skåpmat?
16/3 2019 Javisst ja de ska ju också vara med!
9/3 2019 Att våga gå sin egen väg
2/3 2019 Vad väljer du?
23/2 2019 Alla dessa matcher
16/2 2019 Hur får du ihop ekvationen?
9/2 2019 Rastar du också din mobil?
2/2 2019 En katt bland hermelinerna
26/1 2019 Vinna till varje pris?
19/1 2019 Det intensiva spelschemat
12/1 2019 Drömmen om guld
15/12 2018 Det får mig att se rött
8/12 2018 Den underskattade glädjen
1/12 2018 De allra mest ifrågasatte
24/11 2018 Det där med skador stora som små
17/11 2018 Har du också ett handbollshjärta?
10/11 2018 På läktarplats?
3/11 2018 En handbollstränares vedermödor