Lördagskrönikan eller Låt glädjen va’ me’

Helt vanlig glädje efter en träningsmatch. Foto: Viktor Ljungström

God lördagsmorgon! Ute vräker regnet ner och du har mest lust att dra täcket över huvudet och sova vidare. Men det plingar konstant i din mobil och du vet att borta vid hallen kommer du att mötas av ett gäng glada och förväntansfulla ungdomar. Det är bara att försöka få i sig lite frukost och ge sig iväg.

Även om du just precis nu undrar varför i h-vete du lät dig bli övertalad till ännu en säsong med ett division två lag. Klubbens utvecklingslag. Det är mycket på jobbet och orken är inte riktigt där. Det gnisslar som vanligt i klubben om pengar och du har fått leta fram fjolårets tröjor och shorts. Plus tigga bollar av seniorlagets lagledare.

Tack vare din långa erfarenhet och ekonomiska sinnelag är medicinväskan packad och klar. Klisterburken ligger i en gammal plastbytta. Den som du en gång köpte full med lingonsylt. Du har gått de utbildningar som behövs. Har flera spelare som numera finns i A-laget och någon som gått hela vägen upp till landslaget, men känner innerst inne att du är mätt.

Men det är ingenting du vågar säga. Det känns lite skämmigt. Frågan som ofta surrar i din skalle är vart glädjen tog vägen? Den som alltid varit din drivkraft. Den rann iväg i tysthet.

Ja hur stor koll har vi på måendet vi som finns runt om alla dessa tränare i alla tusentals lag som finns runt om i vårt avlånga land. Vi vuxna som ställer krav i rollen som förälder, klubbledning, förbund, domare, funktionär, publik. Finns det något vi kan göra för att hjälpa till att skapa glädje i stället för krav kring träningar och matcher?

Eller är det kanske som så att vi ska börja ställa krav på att det SKA finnas glädje runt handbollsmatcher? Oavsett hur det går rent resultatmässigt. Klarar vi av att skapa en sådan miljö? En tillåtande miljö där vi alla får vara olika och vågar visa hur vi mår. Allt från trötthet, besvikelse, ilska, sorg, frustration och glädje.

Glädje över att hålla på med den där magiska idrotten som kallas handboll. Att komma in i en hall och höra ljudet av klister och gnisslet av skor. Pipan som låter när matchen går igång. Knuffandet och skuffandet längs med sexmeterslinjen. De svettiga och klistriga tröjorna som stoppas in i tvättmaskinen några timmar efter matchslut. Oftast hos varje spelare. I alla fall i de lägre divisionerna. Matoljan som tar bort klistret från händer. Snacket med dina goda vänner under matchen. Den långa hemresan i bussen där en nyinköpt deckare tar din uppmärksamhet. Och tusenochen andra situationer.

Glöm inte bort att komma ihåg att ha roligt och att påminna dig om att glädjen behöver få ta plats i alla fall den här lördagen. Å du, om du tappat bort din glädje kan du alltid nynna de här raderna för dig själv så kanske den kommer på besök. Du kan ju i alla fall testa.

Låt glädjen va me, allt du gör beror på de.
När du tycker nånting kommit på glid ja, då är det tid att le.

För än finns det hopp, än går jorden i sitt lopp.
Ingenting är fullt så fel som du tror. Så syster och bror, hys hopp.

Om du tappat rätta spåret, allting bara schabblar sig
ta och lyft dig själv i håret och det ordnar sig för dig.

Glöm inte bort, glöm inte bort att låta glädjen va med
Glöm för all del inte de

Är du fattig eller rik som ett troll. I dur som i moll glöm inte de.
Låt din glädje va med. Låt glädjen va med.

 

Mina övriga lördagskrönikor
hittar du under Mer Handboll/Krönikor

5/10 2019 Tänk på vad du säger så att du inte säger vad du tänker
8/6 2019 Hur modig är du?
18/5 2019 Vem vill ha mig?
11/5 2019 Handboll året runt är det ok?
23/3 2019 Dags att byta ut gammal skåpmat?
16/3 2019 Javisst ja de ska ju också vara med!
9/3 2019 Att våga gå sin egen väg
2/3 2019 Vad väljer du?
23/2 2019 Alla dessa matcher
16/2 2019 Hur får du ihop ekvationen?
9/2 2019 Rastar du också din mobil?
2/2 2019 En katt bland hermelinerna
26/1 2019 Vinna till varje pris?
19/1 2019 Det intensiva spelschemat
12/1 2019 Drömmen om guld
15/12 2018 Det får mig att se rött
8/12 2018 Den underskattade glädjen
1/12 2018 De allra mest ifrågasatte
24/11 2018 Det där med skador stora som små
17/11 2018 Har du också ett handbollshjärta?
10/11 2018 På läktarplats?
3/11 2018 En handbollstränares vedermödor