Lördagskrönikan eller Javisst ja de ska ju också vara med!

Snart dags för matchstart. Foto: Annette Andersson

God lördagsmorgon! Hur går dina tankar den här dagen? Du kanske redan sitter i en buss, på ett tåg, i en bil eller är på plats i en idrottshall för att hålla på med handboll? I min allra första krönika här på handbollskanalen skrev jag om hur det kan vara att vara tränare. Sedan dess har både domare och spelare varit på tapeten. Men där finns fler personer som gör matcher möjliga.

De jag tänker på den här gången är ofta ganska anonyma för de allra flesta. I vissa fall har de ingen utbildning alls för det de gör. I andra fall finns där både utbildning och tonvis med erfarenhet. De finns på olika nivåer inom handbollen, men är alltid lika viktiga. Ibland får de möjlighet att jobba på landskamper eller andra internationella matcher för klubbar som väljer att delta i Europacupspelet. I andra matcher hjälper de till att vända blad eller rapporterar resultat under någon ungdomsturnering.

Har du gissat vilka jag tänker på? Kanske behöver du fler ledtrådar? De är alltid två på matcherna i de högre divisionerna. Får arvode för sitt arbete. Måste vara med vid de tekniska mötena innan match. Fast du kanske inte vet vad ett tekniskt möte är? Det är ett möte som hålls en timme innan matchstart där man går igenom praktiska saker som inspring, vilka spelare som ska spela, säkerhet etc.

Nu har du väl gissat att det är funktionärerna. De som sitter bakom bordet mittemellan lagen. En har ansvar för matchklockan på väggen som visar antalet mål, om någon är utvisad och tiden. Den andra har datorn som gör det möjligt för oss på läktarplats eller hemma att följa med via livescore.

De syns därbakom – funktionärerna. Foto: Viktor Ljungström.

När jag var funktionär hade vi två papper att fylla i. Ett matchprotokoll där spelarna skrevs in före match eller i värsta fall under pågående match om något blivit fel. Ett arbetsprotokoll som man jobbade med under pågående match. Det var ett himla skrivande som tog ett tag att få bra rutiner för. När matchen var över hade den med arbetsprotokollet fullt upp att fylla i antal mål för spelare och kontrollräkna så att antalet i matchen också stämde med de på spelarna. Faktiskt inte alls ovanligt att det blev fel i den stress som ofta uppstod. Har sett några sådana felaktiga även från de högsta serierna.

Dessutom ska man som funktionär ha koll på reglerna. Ett av skälen är att ansvaret för felaktiga byten ligger här. Appropå byten så har jag en rolig detalj att dela med mig av. Har du tänkt på efter att coachingzonen infördes tror de allra flesta tränare och spelare att de bara har det heldragna strecket (coachingzonen) till det lilla strecket (avbytarlinjen) att byta på = 1 m. Helt fel. En spelare får byta hela vägen från mittlinjen till det lilla strecket = har 4,5 m för bytet.

Eller som det står i regelboken §1.9 ”Avbytarlinjen (en del av sidlinjen) för varje lag sträcker sig från mittlinjen till en punkt på ett avstånd av 4,5 meter från mittlinjen. Denna slutpunkt av avbytarlinjen är markerad med en linje parallell med mittlinjen och som sträcker sig 15 cm in på spelplanen och 15 cm utanför spelplanen.

Det jag själv noterat är att regelkunskapen med åren blir allt större för dem som håller på länge. Det är helt enkelt ett måste.

Några gånger har jag varit med om att inga funktionärer kommit till matcherna. Föreningen har i de fallen glömt bort att boka några. Mest pinsamt var det i samband med en Europacupmatch. Tur i oturen så fanns det några elitfunktionärer på läktarplats. Två av dem fick snabbt hoppa in lite lätt oförberedda. Typ ”Javisst jag de ska ju också vara med”. Hejochhå.

Att hitta bilder med funktionärer visade sig vara svårare än jag trott. Om de var med skymtade de suddigt precis som här. I förgrunden Eslövs Lisa Hansson. Foto: Christoffer Borg Mattisson.

För egen del var jag funktionär under två säsonger. Jag fick vara med om allt från att bli idiotförklarad till att lägga mig gapskrattade över bordet mitt under pågående match. Då var jag tacksam för alla år som ringsekreterare på hundutställningar. Vanan att hantera människor i tävlingssituationer kom verkligen till nytta.

Tänkte avsluta den här krönikan med två minnen från min tid som funktionär.

Det första är från den gången jag satt funktionär tillsammans med en kille som gick sista året på gymnasiet. Vi blåste för felaktigt byte och blev utskällda av den 16 år gamla killen samt hans tränare. Vad ingen av dem såg var att bakom oss satt en rutinerad manlig elitfunktionär. Han reste sig från sin plats och sa ”Om du inte vet hur man byter i din ålder så tycker jag att du ska hålla på med något annat än handboll”. Det blev tvärtyst och båda två satte sig på bänken igen. Uppenbarligen var det ok att ifrågasätta en kvinna och en tonårskille…

Det andra är från en seniormatch i en av de lägre serierna. Domarparet bestod av en herrelitspelare hans kompis. Stämningen på plan var lättsam. Vi bjöds på mängder av tekniska fel från båda lagen. När en av hemmaspelarna återigen passade bollen över sidlinjen vid funktionärsbordet och högt sa ”Oops vad tänkte jag på nu?” började vi gapskratta allihop – domarna och vi funktionärer. Det skrattet spred sig ut på plan och upp på läktarplats. Ett riktigt härligt minne.

Här syns de tydligt på bild – funktionärerna, under en F14 match i F14-seriespelet. Foto: Viktor Ljungström.

Nästa gång du ser en match kanske du noterar funktionärerna också eller kommer ihåg att de har stor regelkunskap? Vem vet? Ha nu en fortsatt fin lördag trots det utlovade regn och ruskvädret.

Mina övriga krönikor
hittar du under Mer Handboll/Krönikor

9/3 2019 Att våga gå sin egen väg
2/3 2019 Vad väljer du?
23/2 2019 Alla dessa matcher
16/2 2019 Hur får du ihop ekvationen?
9/2 2019 Rastar du också din mobil?
2/2 2019 En katt bland hermelinerna
26/1 2019 Vinna till varje pris?
19/1 2019 Det intensiva spelschemat
12/1 2019 Drömmen om guld
15/12 2018 Det får mig att se rött
8/12 2018 Den underskattade glädjen
1/12 2018 De allra mest ifrågasatte
24/11 2018 Det där med skador stora som små
17/11 2018 Har du också ett handbollshjärta?
10/11 2018 På läktarplats?
3/11 2018 En handbollstränares vedermödor