15-årige Andrej om kärleken till handboll: ”Jag får gåshud”

Foto Tommy Holl/ IBL

Andrej Mahova har skrivit ett skolarbete i form av en krönika där han hyllar handbollen. Här får 15-åringen chansen att sprida sitt alster till en bredare läsarkrets.

ANNONS

Krönika: Jag älskar handboll

Denna fina sport. Denna hårda sport. Jag har spelat handboll sedan jag var 8 år gammal och jag älskar denna sport mer och mer för varje dag som går.
Studsa en boll, ta tre steg och skjuta? Nej, det är så mycket mer.

Under Januari spelas handbolls VM i Frankrike och wow vilken sport handboll är. Fyllda arenor med 10,12 tusen människor som hejar, buar och applåderar. Man får ju gåshud av att titta på det. Lagen krigar på planen för att göra upp om vilken land som ska ta hem titeln som världsmästare.

Kärlek till Handboll
Träna. Vinna matcher. Ta medaljer.
Det finns inget bättre än att komma hem efter en vinst i en viktig match och känna att laget och man själv har presterat bra.
I handboll finns det inga lätta matcher. Man krigar om varje boll i varje sekvens. Man krigar för att vinna matchen. Det är en utav anledningarna till att jag älskar handboll. Utan hjärta och vilja blir man ingen bra handbollsspelare.
“8:onde spelaren”
En annan anledning till att jag älskar handboll är den 8:onde spelaren – publiken. Utan publiken hade matcherna blivit så mycket svårare än vad de redan är. Publiken stöttar laget hela matchen. Det finns inget bättre än att göra mål, sätta en avgörande passning eller göra ett bra jobb i försvaret när publiken jublar, jag får gåshud.

Min Hatkärlek till Handboll
Jag älskar att vinna matcher. Man leder med 10 mål när det är 15 minuter och börjar slappna av och känna att man har vunnit matchen, men nej så är det inte. Man blir bekväm med att resultat är som det är och man slutar vårda bollen i anfallen. Matchen är slut när klockan står på 60 minuter, fram tills dess kan vad som helst hända. Motståndarna kryper sakta men säkert närmre och närmre. 1 anfall i taget. Innan man vet ordet av det står det lika plus att det är lite kvar av matchen och man börjar stressa.

Skador
Knän, rygg, axlar.
Alla ställena där det är oerhört lätt att skada sig i handboll. Landa fel, knät går ur led eller du drar ditt korsband. Hoppa upp i luften för att göra ett hoppskott, få två armar i bröstet och landa på ryggen och få kliva av planen. Du fintar förbi någon i anfallet, personen blir arg, drar dig i axeln och du blir borta från handboll i några månader. Handboll är en tuff sport.

Handboll är inte lika populär sport som fotboll.
Sant. Handboll är inte alls en lika populär sport som fotboll, men det gör inte sporten till sämre. Det kommer att ta tid för handbollen att bli lika populär som fotbollen, 10, 20 år kanske till med aldrig. Det får handbollsspelare helt enkelt leva med. Hade fotbollsspelarna bara vetat hur vi utsätter våra kroppar för olika sorters skador och ansträngningar när vi sätter foten på planen hade de sett upp till oss och beundrat oss.

Varför handboll och inte någon annan sport?
Två lag som krigar mot varandra non-stop i 60 minuter.
Mycket mål och spela inomhus i en varm och go hall. Det är inte de enda som gör handboll till en så fantastisk sport.
Handbollen utvecklar dig inte bara som handbollsspelare utan som något ännu viktigare, människan utanför handbollsvärlden. Handbollen lär dig att resa dig efter dig efter varje smäll. Man lär sig att kriga och att aldrig ge upp. Oavsett hur tufft något är så är det bara att fortsätta kämpa. Det är en av de viktigaste sakerna jag har lärt mig från handbollen. Utan handbollen hade jag inte varit den personen som jag är idag.

Vilja och mod
Handboll är en fysiskt sport där man inte bara behöver vara stor, stark och hård. Man behöver ha en oerhört stor vilja, ett hjärta och älska sporten.
Studsa en boll, ta tre steg och skjuta? Nej det är så mycket mer. Det är en passion, det är mitt liv.

Andrej Mahova

ANNONS

1 kommentar

  1. Mycket fint skrivet Andrej! Det är en ren glädje att se dig på planen! Kämpa nu i helgen i SM steg 3 i Ystad! Vi är med och hejar på plats! Jag tycker att du e grymt duktig!
    Med vänlig hälsning, Eva Lindberg

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here