Trots spelarflykt & kaos – Tony Larsson sitter lugnt i RIK-båten

Tony Larsson, här tillsammans med RIK:s före detta sportchef Henrik Lundström. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Redbergslids IK lyckades inte hålla sig kvar i Handbollsligan ytterligare en säsong och nu rensas truppen på spelare. Men trots det sitter klubbchefen Tony Larsson lugnt i båten.
– Det är klart att det är tungt, inget snack om saken. Men jag har jobbat i RIK i tio år och är förmodligen härdad, säger han till Handbollskanalen.

De positiva rubrikerna kring Redbergslids IK har inte stått som spön i backen de senaste åren, men frågan är om det någon gång sett så mörkt ut för den klassiska klubben som det gör just nu. Uttåg ur Handbollsligan, spelare som lämnar till höger och vänster och en ekonomi som är minst sagt ansträngd.

– Det är klart att det är tungt, inget snack om saken. Sen har RIK haft det ganska tungt i några år, så det är ingen ny företeelse på det sättet. Vi har ju haft våra problem med bland annat arenafrågan. Sen blev det så klart extra tungt nu i och med att herrlaget åkte ur, säger Tony Larsson.

Även spelarna runt om i landet verkar vara lite osäkra på RIK:s status just nu. I mars presenterade RIK Gustav Näslund på en övergång från Skånela IF. Högernian hade då skrivit på ett kontrakt som skulle börja gälla nästa säsong. Men Näslund kommer trots det inte att spela i Redbergslid, han stannar nämligen i Märsta trots allt.

– Det fanns en klausul i det avtalet som gjorde att han hade möjlighet att bryta om vi inte spelade i Handbollsligan.

Om ni hade fått välja utifrån de förutsättningar som är nu, hade Gustav då spelat hos er i Allsvenskan nästa säsong?

– Vi hade gärna haft Gustav här ändå, men samtidigt behöver vi anpassa vår verksamhet utifrån den ekonomiska verkligheten som råder. Nu valde Gustav att stanna i Skånela och det finns inga hard feelings där.

Oskar Joelsson är klar för Ystads IF, William Höghielm har skrivit på för Nantes, Kristian Zetterlund spelar i HK Malmö nästa säsong och Ludvig Högberg i Hallby. Szymon Dzialakiewicz lämnar klubben han med och Vasko Sevaljevic kommer inte att bli kvar. Det är rätt meriterade spelare som RIK tvingas klara sig utan nästa säsong. Trots det verkar Larsson inte bekymrad över truppen.

– Det vi har klart med i dagsläget är två målvakter, två vänsterkanter, två högerkanter, en mittsexa och tre-fyra niometersspelare.

– Precis som jag var inne på tidigare behöver vi anpassa oss efter vår ekonomiska verklighet. Som du säkert förstår sitter spelarna på olika typer av avtal och därför får vi förhandla. Det är första gången jag är i en sån här period i mitt liv och det är inte jätteroligt, säger Larsson, som inte vill prata specifikt om någon spelare.

Enligt flera rykten ska RIK ha varit fyra spelare på träningen för en vecka sedan, något Larsson dementerar.

– (Skratt). Vi var visserligen inte många, men de var ändå tolv stycken. Vi var däremot färre än vanligt eftersom våra juniorer spelade USM. Jag tror ganska många lag i Sverige hade inte så välbesökta träningar den måndagen.

– Men det är klart att vi kommer att ställa ett ungt lag på banan nästa år, det kommer att vara många spelare födda 2004 och 2005 i truppen.

Och ni bedömer att juniorerna är redo för att hjälpa RIK att bli ett topplag i Allsvenskan?

– Juniorerna vi lyfter upp kommer att vara redo för att spela seniorhandboll. Merparten av de här spelarna var med och vann division 3 förra säsongen och även om den serien inte är något man höjer på ögonbrynen för rent sportsligt är där flera av våra spelare som har en enorm potential. Med förtroende och träning kan det bli hur bra som helst.

Flera klubbar gör minusresultat, något det har rapporterats flitigt om på sistone. Det kommer nog inte som en överraskning för någon att även RIK har det tungt ekonomiskt.

– Vi kommer att göra en rejäl förlust i år. Jag har inte alla exakta siffror, men vi kommer göra en förlust i miljonklassen. Vi gör en liknade resa som IFK Skövde, Alingsås HK och några andra.

– Vi kommer behöva göra ekonomiska anpassningar, men klubbens framtid är jag inte så orolig för. Vi har utmaningar, men vi som grupp har slutit oss samman för att försöka dra in pengar till klubben och där har jag fullt förtroende för alla som har engagerat sig i den frågan.

Den 3 maj presenterade ni Maria Sköld, som ska ha hand om marknad och kommunikation. Hur har ni råd att anställa fler personer när ekonomin är så ansträngd?

– På tio år har vi gått från att vara i princip inga ungdomslag alls till att idag ha strax över 700 aktiva medlemmar. Just det här att vara både en bredd- och elitförening har varit vårt stora dilemma och de delarna har vi inte fått ihop fullt ut. Har man 700 aktiva medlemmar krävs det en organisation kring det och där är tanken med Marias anställning. Vi kan inte vara bara en eller två personer på kansliet, föreningen klarar inte av det, säger Tony Larsso och avslutar.

– Någonstans får vi se den här degraderingen som en möjlighet till att starta om och försöka att få alla andra delar på plats. Vi behöver i första hand prioritera vår ekonomi, i andra hand organisationen och i tredje hand det sportsliga. Sen om vi har möjlighet att slåss för att ta oss tillbaka till Handbollsligan om ett eller tre år – det får vårt arbete och vår ekonomi styra.