Törnander riktar strålkastarna mot bottenstriden

Hannes Rybo, Kungälvs HK. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Dags för slutomgång i Sveriges kanske mest rafflande serie – herrallsvenskan! Här är veckans spalt signerad Johan Törnander.

Tyvärr är topp fyra i princip helt klart, Vinslöv behöver ta in två poäng och 29 mål på Västerås för att överta fjärdeplatsen, och Skånela behöver ta in två poäng och 34 mål på Varberg för att överta tredjeplatsen. Istället riktar vi strålkastarna mot bottenstriden där det är oerhört tajt, vi har fyra lag på 19 poäng, ett på 18 poäng och ett på 17 poäng som slåss om de två sista platserna.

Teoretiskt sett är även Tyresö indragna på 21 poäng, men de är två poäng och 40-90 mål före bottensextetten. Eftersom de fyra lagen som nu ligger på de fyra nedersta platserna kan varken Torslanda eller Kungälv hamna på direktnedflyttningsplats. Jag har även bortsett från lag som i teorin kan gå om ett annat om de vinner med helt orimliga siffror.

Nedan följer en genomgång av de sex lag som är indragna i nedflyttningsstriden:

HK Torslanda Elit, 19p, -17
Möter: Skånela
Vid vinst: Klara för allsvenskan 24/25 (i praktiken är deras målskillnad då ointagbar).
Vid oavgjort: Kvalar nedåt om minst två av Kungälv, RIK och Lindesberg vinner sina matcher, annars klara för allsvenskan 24/25.
Vid förlust: RIK eller Anderstorp kommer gå om vid förlust. Kvalar nedåt om Kungälv tar poäng. Kvalar även nedåt om Kungälv förlorar samtidigt som Lindesberg tar poäng. Annars klara för allsvenskan 24/25.

Tre nycklar för Torslanda:
1, Gunnar Bodin och Hugo Johansson. Nycklarna i Torslandas anfallsspel, och spelare som vet vad som krävs i en avgörande match i herrallsvenskan.
2, Försvarsspelet. När det sitter, gärna i kombination med en het Jonas Åberg i målet, är Torslanda riktigt jobbiga att möta. Det går alltid att lita på att Torslanda går in 110% i varje match, men ibland blir det en överladdning som gör att de flyger upp på allt och alla. Hittar de rätt nivå kan de slå alla lag i serien.
3, Bagarn på rätt sida av gränsen. När han håller sig på rätt sida av “lagen” eldar han på de sina samtidigt som han håller laget innanför de ramar de satt upp. När han eldar upp sig för mycket kostar det istället onödiga utvisningar och skapar stress.

Kungälvs HK, 19p, -39
Möter: Vinslövs HK.
Vid vinst: Klara för allsvenskan 24/25 såvida inte RIK vinner med sex mål mer samtidigt som Torslanda vinner.
Vid oavgjort: Kvalar nedåt om Torslanda tar poäng samtidigt som RIK och/eller Lindesberg. vinner. Kvalar även nedåt om Torslanda förlorar samtidigt som RIK och Lindesberg vinner.
Vid förlust: Kvalar nedåt.

Tre nycklar för Kungälv:
1, Hannes Rybo. En av seriens absolut vassaste spelare. Har han dagen finns det ingen försvarsspelare i herrallsvenskan som kan stoppa honom man-man. Verkar ha dragits med någon typ av skada i slutet, men är han i fullt slag på tisdag ökar Kungälvs redan goda chanser markant.
2, Fredrik Landin. Har inte haft sin allra bästa säsong, men har en hög lägstanivå och tar alltid det han ska. Tar han mer än han ska brukar Kungälv vinna.
3, Pallar de för trycket? Kungälv ska inte behöva vara där de är, men nu är det do or die i sista omgången. Det finns risk att Kungälv faller igenom om de inte orkar mentalt.

Redbergslids IK, 19p, -45
Möter: Anderstorp
Vid vinst: Kvalar nedåt om både Torslanda och Kungälv vinner, med undantaget att RIK vinner med sju mål mer än Kungälv gör. Annars klara för allsvenskan 24/25.
Vid oavgjort: Kvalar nedåt om både Torslanda och Kungälv tar poäng. Kvalar även nedåt om Torslanda eller Kungälv förlorar samtidigt som Lindesberg vinner. Annars klara för Allsvenskan 24/25.
Vid förlust: Åker ur om IFK Ystad vinner med och tar in 3 mål. Annars kval nedåt.

Tre nycklar för RIK:
1, Kantspelet. Anton Schulze och Carl Hamberg är ett av seriens allra bästa kantpar. När RIK får till sitt breda spel och kan sätta dem i läge, samtidigt som de får några förstafaskontringar, är båda potentiella tiomålsspelare.
2, Högernio. Carl Rydén har haft några fina matcher på slutet, men efter att Elias Lundstad gick tillbaka till Önnered har det varit lite upp och ner där för RIK. De måste få träff på någon på den positionen i sista omgången.
3, Historian. RIK är mesta mästarna, Sveriges mest anrika förening. Ingen vill vara del i det lag som skickar ner RIK i division 1, och det gäller att det blir motivation snarare än press.

LIF Lindesberg, 19p, -58
Möter: IFK Ystad
Vid vinst: Kvalar nedåt om både minst två av Torslanda, Kungälv och RIK vinner. Annars klara för allsvenskan 24/25.
Vid oavgjort: Kvalar nedåt om två av Torslanda, Kungälv och RIK tar poäng. Annars klara för allsvenskan 24/25.
Vid förlust: Åker ur.

Tre nycklar för Lindesberg:
1, Lagpappa Warvne. Tobias Warvne kom hem inför förra säsongen, och hade nog inte planerat för division 1-spel. Han ledde dem upp då, och han kommer behöva leda dem nu.
2, Jesper Nilsson. Nilsson har en hög kapacitet offensivt, och är den i Lindesberg som kan göra först lätta mål. Hans snurrfint är välkänd av en anledning, och han kommer behöva plocka fram mer än bara den i sista matchen.
3, Nyckeln till bortaspelet. Linde har varit starka hemma, men nu är det verkligen hög tid att hitta något som fungerar på bortaplan.

Anderstorps SK, 18p, -70
Möter: Redbergslid
Vid vinst: Kvalar nedåt om något av Kungälv, Torslanda och RIK tar poäng. Annars klara för Allsvenskan 24/25.
Vid oavgjort: Åker ur.
Vid förlust: Åker ur.

Tre nycklar för Anderstorp:
1, Super Mario-stjärnan till Gegaj. Leonard Gegaj är en av seriens mest explosiva anfallsspelare. Ibland ser det ut som att han har Super Mario-stjärnan när han spelar, och det är den Leonard Gegaj som ASK behöver på tisdag.
2, William Psajd. Det blir lätt upprepande av klyschan att målvakten är den viktigaste spelaren i sådana här listor. Faktum är att de matcher Anderstorp vunnit denna säsong är de matcher de hållit de insläppta målen nere, och där har naturligtvis Psajd en stor del.
3, En bra start. Anderstorp är nykomlingar, och får anses ha gjort det bra om de klarar sig kvar denna säsong. I sista omgången möter de RIK, som kommer från Handbollsligan och bär på all den historia som finns i klubben. RIK kommer göra allt för att undvika att bli ett nytt Drott, men om Anderstorp tycker i början kommer pressen bli ännu större på de vita eleganterna.

IFK Ystad, 17p, -48
Möter: Lindesberg.
Vid vinst: Kvalar nedåt om Anderstorp förlorar.
Vid oavgjort: Åker ur.
Vid förlust: Åker ur.

Tre nycklar för IFK Ystad:
1, Allt att vinna. IFK Ystad har allt att vinna på tisdag. De har tappat nyckelspelare under säsongen, behövt skära i budgeten och fått kriga för sin överlevnad. Nu har de ändå chansen att på hemmaplan fixa en kvalplats, och kan gå in i matchen utan press.
2, Rutinen. Christoffer Nilsson och Axel Eriksson har varit med förr. Måns Landgren har ett gäng Handbollsligasäsonger i ryggen. Huvudtränare Fredrik Petersen har gjort det mesta som spelare. De unga spelarna har förebilder att ta rygg på, och det kan göra hela skillnaden i en direkt avgörande match.
3, Felix Montebovi. Seriens formstarkaste spelare öser in mål i varenda match just, inkluderat helgens USM steg 4 där han gjorde 30 mål på fyra matcher. Montebovi erbjuder just nu en målgaranti som är otroligt skönt att ha med sig i ett lag.

Spelschema för sista omgången (fetstil på matcherna som berörs ovan). Samtliga matcher startar 19:00 på tisdag:

HK Torslanda Elit – Skånela IF
Vinslövs HK – Kungälvs HK
HK Varberg – VästeråsIrsta HF
Tyresö Handboll – HK Drott Halmstad
Redbergslids IK – Anderstorps SK
IFK Karlskrona – OV Helsingborg
IFK Ystad – LIF Lindesberg

Johan Törnander