Törnander: ”Rhåsson är Allsvenskans mest underskattade spelare”

Henrik Rhåsson, Kungälvs HK. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Omgång 2 är typ i böckerna (det känns omständligt att vänta in Vinslöv-Anderstorp den 11 oktober) och därmed är det kolumndags! Om förra veckan bjöd på nästan uteslutande jämna matcher så var det lite mer blandat nu, men som vanligt har det hänt en hel del ändå!

Lindesberg-OV tjuvstartade omgången redan i torsdags, och även om Linde hängde med bra i början så sprang OV ifrån redan efter cirka 20 minuter genom att göra 8–0 under en åttaminutersperiod. Skåningarna ser oerhört stabila ut och kontrollerade matchen hela vägen in i mål. Vi fick se några av OVs yngre förmågor få en del speltid, däribland både Alfred Arnelin och Albin Holmkvist från det P16-lag som blev fyra i USM förra säsongen fick en del speltid. Även ett år äldre Elliot Eriksson, som presenterade sig ordentligt under kvalet förra säsongen, gjorde en fin insats. Alla tre är vänsterhänta, så där har OV en ruskigt fin framtid.

Annars måste det såklart nämnas att det registrerats en övergång på Ken Tollbring till OV från Rimbo. Troligtvis rör det sig om en kortare sejour för att täcka upp för skador, men oavsett är det en otroligt spännande värvning. Även om han verkar ha ägnat förra säsongen åt att spela padel tvivlar jag inte en sekund på att Ken fortfarande kan vara en stor tillgång för vilket lag som helst i herrallsvenskan. Anderstorp–OV på lördag är ett hett tips!

Ken Tollbring. Foto: Bo Andersson

***
Drotts tveksamma bortaform från förra säsongen höll i sig när man föll mot Torslanda i Torslanda Sporthall. Tveksam var också matchens starttid – 13:00. Är det P14 nivå 2 Väst eller Herrallsvenskan som spelas?

Jesper Järlfors gjorde ytterligare en fin match i Drottröjan, men det hjälpte alltså inte. Torslanda ledda av Hugo Johansson malde ner Drott över 60 minuter. Även om jag fortfarande tror att Drott kommer sluta före Torslanda i tabellen så känns det verkligen som att lagen i mitten och nedåt är väldigt jämna i år. Jag skulle inte alls bli förvånad om det blir ytterligare en alla-slår-alla-tabell i år.

Drott Halmstads Jesper Järlfors jublar. Foto: Krister Andersson/Bildbyrån.

***
RIK åkte på stryk för andra matchen i rad mot VästeråsIrsta. Jag utlyste förra veckan att det var en match mellan två lag som valt att satsa ungt och att det nu var lite upp till bevis, och Västerås satte verkligen ner foten. Isak Karlsson som i mina ögon personifierar begreppet höga toppar och djupa dalar (tillsammans med Tyresös Lukas Rylander) gjorde en fin match, samtidigt som det mesta satt i Västerås spel.

Det kan däremot inte varit jättekul att vara Olle Röken i lördags. Efter en fin fjolårssäsong skrev han på för RIK i hopp om att få spela i Handbollsligan, men när Lugi satte stopp för det i gamla Idrottshallen i Lund i slutet av mars fick han förlika sig med tanken på att spela i Allsvenskan även denna säsong. När sedan RIKs andra starka nyförvärv Gustav Näslund på något sätt hamnade i Skånela igen kan det inte känts allt för bra. Nu står han med 0 poäng efter de inledande två matcherna och en färsk åttamålsförlust mot det Västerås där han förra säsongen var lagkapten. Fyfan.

Olle Röken. Foto: Lina Johansson.

Man ska dock inte dra för stora växlar av två matcher – RIK har en tillräckligt bra trupp för att åtminstone klara sig kvar.

***
I Varberg är det desto muntrare efter att man tagit årets andra seger, denna gång mot IFK Karlskrona. CK höll sig till ledarbänken även denna match trots att han fortsatt står som spelare på Varbergs hemsida. Linus Eriksson och Filip Andersson Moberg stod för stabila insatser igen, samtidigt som IFK Karlskrona inte alls fick till det. Joshua Westerlund på högernio är ett nyförvärv som gått lite under radarn, men som när han kommer igång och hittar samarbetet är med Danne Steen kan han bli en av seriens mest sevärda spelare.

***
Kungälv pressades längre än många trodde av Tyresö. Man lyckades aldrig riktigt rycka förrän precis i slutet och det rödklädda hemmalaget klamrade sig fast i matchen nästan hela vägen till slutet. Förra veckan hyllade jag Skånelas 9m-uppställning, men Kungälvs är definitivt på samma nivå med Rybo-Rhåsson-Rumän. Hannes Rybo har varit en av seriens bästa spelare sen han spelade i Anderstorp och alla med lite handbollskoll vet vilken kapacitet Tobias ”Rumän” Johansson har, men det som är kul att se är att Henrik Rhåsson har tagit stora kliv.

Hannes Rybo, Kungälvs HK. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Rhåsson var en duktig ungdomsspelare och utgjorde tillsammans med William Andersson Moberg, Simon Möller och Sebastian Spante stommen i Sävehofs framgångsrika 00-kull. Medan övriga tre slagit igenom i Handbollsligan har Rhåsson dragits med skador sen han kom upp i seniorhandbollen. Nu verkar han dock ha hittat rätt i Kungälv där han passar väldigt fint i deras duellorienterade anfallsspel. Jag skulle inte alls bli förvånad om han spelar i Handbollsligan redan nästa säsong.

***
Veckans sista match spelades mellan Skånela och IFK Ystad, och blev omgångens mest sevärda match. En stor anledning till det stavas Måns Landgren. Som så många gånger förut tog han över match helt med sin spektakulära målvaktsstil, och det var ett stundtals oerhört frustrerat Skånela som trots att de nog var det bättre laget hade stora problem att få hål på honom. Framåt för Ystad så prickade Filip Pettersson in sju mål, men i övrigt spred de målskyttet fint och kunde gå runt på ganska många spelare. Trots ett rött kort på Rasmus Nilsson med lite mindre än 20 minuter kvar tvingade man Skånela att gasa hela vägen in i kaklet. Di röde har nu två raka uddamålsförluster, och åker nästa helg till Halmstad för att möta seriens kanske starkaste lag på hemmaplan, Drott.

För Skånelas del så kommer nu två matcher som de åtminstone själva förmodligen känner att de ska vinna om de ska vara med i toppen, Torslanda och Tyresö. Efter det väntar, om inga skrällar sker, det som kan bli en tidig seriefinal mot OV Helsingborg den 15 oktober.

***
Ytterligare en omgång i böckerna alltså, och om det är något ni ska ta med er efter två omgångar så är det det här: Henrik Rhåsson är Allsvenskans mest underskattade spelare.

Johan Törnander