YSTADS IF HF SVENSKA MÄSTARE 2021/2022

Hampus Karlsson. Foto: Mathilda Ahlberg, Bildbyrån

En 30 år lång längtan och väntan är över. Ystads IF HF är svenska mästare i handboll 2021/2022.

En kokande Ystad Arena klädd i vitt tog emot Ystads IF HF och IFK Skövde den här klämfredagen. Hemmalaget hade chans att säkra ett guld men en stark motståndare och hemmalagens oförmåga att ordna en viktoria i finalserien var två av flera hinder på vägen.

Det blev också en finalmatch värdig en finalmatch. Total känslomässig berg-och-dal-bana där lagen växlade övertag tätt i den första halvleken. Inget ryck åt något håll.

I inledningen av den andra halvleken fick dock Ystad ett litet övertag. Ett mål, en utvisning med sig och en straff var en lycklig trippel som gav extra medvind och ett målmässigt överläge. Hampus Karlsson glödhet.

Tåget gick inte men när Kristian Svensson hamnade tokigt i en situation med Jonathan Svensson och fick rött kort var det en droppe som kunde fått bägaren att rinna. Men inte för detta IFK Skövde.

För trots att Ystad i samband med detta gick från 24-22 till 27-22 vägrade de blå västgötarna ge sig. Och aldrig blir man klok på den här sporten. 27-22 blev 30-30 efter ett fint malande och teknisk briljans från Helt Jepsen.

Avslutningen under ordinarie tid blev otrolig. Alltså i sin rätta bemärkelse: vem hade kunnat tro att det skulle avslutas så i sekunden mellan 59.59 och 60.00.

Lika i matchen. Ystad med bollen. Jack Thurin bryter en bollbana, studsar upp och skickar bollen i nät. Men fokus hamnade på matchklockan och ljudsignalen eftersom det blev ”precis på slutsignal” och nu en ordentlig genomlysning av vad det egentligen innebär.

Magkänslan hos undertecknad i TV-soffan var att signalen gick före bollen korsade mållinjen. Domare Wetterwik dömde först mål, inte oväntat med tanke på hans något mer utsatta position bland stress, svett och ljudnivå. Efter några minuters dividerande konstaterades: inget mål. 32-32 efter 60.00 och förlängning.

Den här kvällen blev en rysare. Efter 70 minuter stod det 36-36 och efter 80 minuter 42-42. Lagen gick inte separera med traditionellt handbollsspel. Så shoot-outs fick avgöra.

IFK Skövde fick en tung start då annars fenomenale, briljante och skicklige Viktor Hallén missade sitt avslut. I all besvikelse, glöm inte bort din insats i finalen, Viktor.

Övriga 9 av 10 avslutare satte dit sina bollar vilket innebar att Julius Lindskog Andersson fick avgöra framför ett euforiskt vitt hav av Ystad-supportrar. SM-guld till Ystads IF HF på ett sätt som ingen någonsin kommer glömma bort i sydöstra Skåne. Grattis!