Jesper Östlund: ”Ingen trodde på det här”

Jesper Östlund. Foto: IF Hallby HK

Första säsongen i IF Hallby. Första säsongen i en helt ny omgivning. Jesper Östlund drog i tränartrådarna hos kvalraketen och njöt till fullo efter avancemanget till Handbollsligan. – Prestationen är svinbra i den här matchen, utbrast han efteråt.

Hallby hade sina pucklar, underläge 11–15 och ett förmodat energitapp när HIF kom ikapp och tvingade fram förlängning. Ändå var det gästernas fans och framförallt Hallbys hårt jobbande spelare som fick det sista jublet i Karlskronas anrika Idrottshall.

– Man fick lite deja vu-känsla, de gör mål i sista sekunden (som i kvalmatch ett, journ. anm.) men vi pratade bara positiva känslor i vårt snacj, ville fortsätta med det vi börjat med, sade Hallbytränaren när det första firandet lagt sig.

– Vi skulle vara modiga och våga, det slog väl ut, fortsatte Östlund.

Det känns som att ni stått för farten i den här kvalserien?

– Ja, vi har sprungit på precis allt. De har varit vår taktik från den första matchen. Kolla bara ikväll, hälften av våra mål kommer på kontringar och det behövs med tanke vilka problem vi haft med deras stora och tunga försvar.

Och nu är ni i Handbollsligan?

– Det går inte att beskriva. Tanken när jag kom var att vi skulle bygga långsiktigt, gå upp inom två-tre år.

– Ingen trodde på det här riktigt, inte ens vi själva, ler Östlund.

Men i kvalserien har ni väl snackat om att det kunde bli möjligt?
– Absolut, vi har vågat att vinna. Till skillnad från de två tidigare bortamatcherna släppte vi på handbromsen också när de kommit ikapp.

– Jag är superstolt, sade Östlund efter en klockren insats.

– Deras målvakt gör väl 20 räddningar, men vi löser deras sju-mot-sex-spel och får det att stämma defensivt.

Efter det spontana och säkerligen långvariga segerruset väntar ett nytt blad för en säsong i yppersta eliten.

Så sent som i veckan presenterade Hallby en trio med nyförvärv: Samuel Johannesson (målvakt från RP Linköping), Martin Mårtensson (niometare från HK Aranäs) och William Hermansson (niometare från HK Aranäs).

– Spelare som gör vårt lag starkare oavsett vilken division vi hade spelat i. I övrigt vet jag inte ens om vi kommer att värva mer. Vi har inte haft det på tal, få sätta oss ner och diskutera, sade tränaren mitt i Hallbys eufori.