Handbollsligan 2022–23: HK Malmös status – risk för rejält ras?

HK Malmös Max Santos och Inge Aax Eriksen. Foto: Mats Javerud / BILDBYRÅN

Var står din klubb när säsongen 2022–23 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga 14 lag i Handbollsligan. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

Nu är tanken att klubbens arbete med ungdomssektionen ska bära frukt. Truppen har genomgått en kraftig föryngring, vilket kan innebära att slutspelsdrömmarna tynar bort och istället blir det ett krig för överlevnad. Nye tränaren Björn Sätherström har mycket kvar att bevisa på den här nivån och han ska göra det med en något skakig trupp.

Hur tog sig HK Malmö hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för HK Malmö.

Utropstecken:

Erik Helgsten: Inledde säsongen som klar tvåa bakom givne Adam Krantz, men när förstamålvakten gick sönder fick Helgsten chansen. Och som han tog den! Blev bättre och bättre under säsongen och i slutspelet var han som bäst. Imponerande resa, minst sagt.

HK Malmös Erik Helgsten.
Foto: Mats Javerud / BILDBYRÅN

Kassem Awad: Om någon tvekade så är Kassem Awad fortfarande en av Sveriges bästa mittsexor, så även förra säsongen. Riktigt bra bakåt, som han har varit sedan i princip dag ett efter omskolningen till mittsexa, och numera även en effektiv anfallsspelare. Proffskontraktet med Elverum var välförtjänt.

HK Malmös Kassem Awad. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN.

Tim Hilding: Inför förra säsongen skrev jag i den här spalten att för att säsongen skulle bli en framgång behövde HK Malmö få till en stor utveckling hos någon spelare. Det fick de. Erik Helgsten var en och den andre var Tim Hilding. Den senare tog enorma kliv i sin utveckling och blev till slut en bärande seniorspelare för sitt lag. Duktig på det mesta och höjer han sin lägstanivå är han en toppspelare i serien.

Tim Hilding, HK Malmö.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Frågetecken:

Avståndet till topplagen: HK Malmö var fyra poäng bakom Ystads IF, sju bakom IFK Kristianstad, åtta bakom IFK Skövde och 13 bakom IK Sävehof. Det är givetvis inget som en förening som ser sig själv som topplag är tillfreds med. Och det kändes som att avståndet ökade under säsongen, kanske inte vad gäller poäng, men definitivt kvalitet.

Den röda tråden: Vad vill HK Malmö? Vara ett topplag som slåss om guldet? Eller en talangfabrik? Det går absolut att vara både och (IK Sävehof är ett bra exempel på det) men definitivt inte från en säsong till en annan. Från att ha satsat på äldre och etablerade spelare har HK Malmö nu i en handvändning ändrat till att föryngra truppen rätt kraftigt. Jag misstänker att förändringen kommer visa sig vara väl hastig.

Förväntade nyckelfigurer 2022–23

Magnus Persson: En av de rutinerade spelarna som finns kvar i truppen är Magnus Persson. Högernian hade inte sin bästa säsong förra året, men han gör fortfarande runt 100 mål varje säsong. Kommer behöva ta ännu mer ansvar i år.

Magnus Persson, HK Malmö.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Björn Sätherström: Har kommit in som ny huvudtränare med ett rykte om sig att vara duktig på att arbeta med ungdomar. Dessutom har Sätherström ett fint CV eftersom han agerade assisterande tränare till Ljubomir Vranjes under några säsonger. Men jag har en del frågetecken kring honom. Han har aldrig haft ett seniorlag på den högsta nivån och jag tror att Sätherström får en tuff säsong i ett HK Malmö där slutspel är ett krav.

Björn Sätherström.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN.

Erik Helgsten: HK Malmö kommer inte att göra lika mycket mål i år och då är det viktigt att försvarsspelet levererar. Där har å andra sidan Kassem Awad försvunnit, vilket innebär att det ställs högre krav på att firma Helgsten/Krantz levererar.

Förväntad MVP 2022–23:

Anton Blickhammar: HK Malmös stora klippa de senaste åren, inget snack om saken. Kom till klubben inför säsongen 2016-17 och har efter det gjort 70, 107, 128, 92, 104 och 88 mål. Ska HK Malmö lyckas i år måste vänsternian med det tunga skottet nog upp runt personbästa i klubben, vilket han mycket väl kan lyckas med om han får vara skadefri.

Anton Blickhammar. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån.

Förväntat genombrott 2022–23:

Hugo Stuivers: En av Allsvenskans bästa spelare förra säsongen valde lite överraskande att flytta till HK Malmö. Å andra sidan kommer mittsexan att få en stor roll direkt i HK Malmö, jag tror nämligen att han blir förstavalet på positionen före Max Santos. Har inga större svagheter och bör bli en nyckelspelare tämligen omgående.

Hugo Stuivers. Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån.

Nytt ansikte att lära känna:

Alfred Olsson: Inte helt färsk på den här nivån då han tidigare spelat i Handbollsligan för HIF Karlskrona. Då var Olsson lite för tunn, men nu är det en lite tyngre högernia som har en riktigt fin säsong i Vinslövs HK bakom sig. Kommer att vara ett tydligt andraval bakom Magnus Persson och kan med sin luriga spelstil bli en joker att kasta in.

Kommer HK Malmö klara av att…

Generationsväxla? Det vill ju verkligen till att det lyckas om HK Malmö inte ska falla som en sten i tabellen. För ett par år sedan var det final mot IFK Kristianstad, i år är HK Malmö långt ifrån ett givet slutspelslag. Det finns så klart duktiga ungdomar i klubben, men för många lär det bli ett stort (för stort) kliv att spela i Handbollsligan.

Behålla lugnet om hösten blir poängfattig? Det finns en risk för HK Malmö att hösten blir tuff. Det kommer definitivt inte spelas in poäng på den nivå som det har gjort de senaste fem-sex åren. Hur reagerar spelare, ledare och klubbledning då? Vågar de satsa vidare på Sätherström trots att de kanske ligger utanför slutspelsplats i januari?

För att säsongen 2022–23 ska bli en framgång måste HK Malmö:Undvika negativt kval: Jag inser att det låter väl negativt, men flera av konkurrenterna har förstärkt sina trupper och HK Malmös trupp har försvagats. Slutspel kan de nå, men då måste det mesta stämma. Ingenmansland tror jag vore ett bra resultat av HK Malmö kopplat till de förändringar som har gjorts.

Slutord

Jag är full av respekt för Jörgen Rasmussen, Robert Månsson och de andra eldsjälarna i HK Malmö. Men i år tror jag att de kommer att få lida mycket då resultaten inte kommer att gå klubbens väg. Tanken med tillsättningen av Björn Sätherström är naturligtvis att han ska ta hand om klubbens talanger och få till en stor utveckling där. Det är positivt att klubben satsar på sina ungdomar, men det är ett stort steg att ta från en förening som tidigare haft en helt annan strategi. Risken är stor att slutspel byts ut mot kval för att stanna kvar i Handbollsligan.

Övergångar

In: Hugo Stuivers (Amo HK), Alfred Olsson (Vinslövs HK), Zion Ramos (uppflyttad), William Lundh (Alingsås HK), Love Sundewall (HK Ankaret), Elias Persson (uppflyttad), Elias Mohlin (uppflyttad), Gabriel Thörn (uppflyttad), Amadeus Castillo Lindberg (uppflyttad)

Ut: Kassem Awad (Elverum Håndball, Norge), Daniel Ekman (IFK Skövde), Dan Beutler (slutar), Fredrik Lindahl (slutar), Simon Nyberg (slutar), Hampus Nygren (slutar), Nils Pettersson (Hammarby IF), Hampus Jildenbäck (klubb ej klar)