Handbollskanalen tippar Handbollsligan: Plats 1–8

Markus Olsson, IFK Kristianstad. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Handbollskanalen ger er här all info om lagen inför starten av Handbollsligan.
Vi går igenom lagen och bjuder dessutom på en analys. Därutöver ger Andreas Stockenberg sin kommentar om respektive lag.
Här är plats 1–8.

Handbollskanalens reporter Ola Selby har tippat Handbollsligan och dessutom ger alltså Andreas Stockenberg sin kommentar på samtliga lag.

8. Lugi HF

In: Marc Uhd (tränare, Naerbø), Viktor Hallén (IFK Kristianstad), Sebastian Glemhorn (IFK Ystad), Anton Karlsson (Grankulla IFK), Axel Friberg (Kävlinge HK), Niklas Mörk (HK Malmö) Rasmus Nilsson (uppflyttad)

Ut: Lukas Pellas (Montpellier), Hampus Henningsson (Vinslövs HK), Linus Eriksson Lilja (Vinslövs HK), Philip Jonsson (HK Aranäs), Anton Hagvall (Alingsås HK), Adam Lilja (Djurgårdens IF HF), Adrian Hesslekrans (Vinslövs HK), Herman Berggren (Upsala IF)

Tränare: Marc Uhd (NY)

Ola observerar: Ingen Tomas Axnér i Lugi, vilket känns både märkligt och fel. Det är naturligtvis få i Sverige som har koll på ny tränaren Marc Uhd, men rapporterna säger att det är en talangutvecklare av rang och en kravställare. Lugi har i vanlig ordning tappat ett par spelare men jag tror bara det är förlusten av Pellas som kommer att märkas, även om Viktor Hallén naturligtvis är en bra ersättare. Fortsätter Simon Sejr, Isak Persson, Karl Wallinius, Theo Übelacker och framförallt Casper Käll att utvecklas kommer Lugi att bli oerhört giftigt. 

”Stocken” kommenterar: ”Jag tror att Lugi blir sjua, med tesen att de har blivit ett år äldre tror jag att Wallinius, Käll och Übelacker borde ta ett kliv till i år. Lugi kommer nog att vara upp och ner i år också men de kommer att gå till slutspel med råge. Med Sjöbrink och Paradis bakåt kommer de aldrig att fallera där. Det enda jag vet om nye tränaren är att han hade ett ungt lag i Norge och gjorde det fantastiskt bra. Sen tror jag att klubben där var lite som Amo, nu kommer han till en stor och etablerad förening och det är inte så jävla lätt när man inte får styra allt själv, det vet jag själv när man går från småklubbar till storklubbar. Det blir en annan hierarki med sportchefer och sportgrupper som är med och tycker och tänker. Därför kan det bli annorlunda, men jag har bara hört positivt om honom.”

7. IFK Ystad

In: Linus Fernebrand (HIF Karlskrona), Henrik Nordlander (Helvetia), Jostein Epland (Haslum HK), Marius Ferkingstad (FyllingenBergen)

Ut: Sebastian Glemhorn (Lugi HF), Christoffer ”Krall” Svensson (Ystads IF HF), Axel Morand (utlånad, Nöttröy Håndball Elite), Johan Nilsson (IFK Kristianstad)

Tränare: Sebastian Seifert

Ola observerar: IFK Ystad hade en stark förstauppställning förra året men saknade bredd för att på allvar vara ett lag att räkna med. I år har de två bra spelare på de flesta av positionerna och är ett givet slutspelslag för mig. Lokalkonkurrenten Ystads IF har en på pappret spetsigare trupp, men IFK har verkligen närmat sig. 

”Stocken” kommenterar: ”Jag tror att IFK Ystad slutar fyra i serien. De är oerhört stora och tunga och blir mitt utropstecken. De spelar en jävla fin handboll och har fått behålla Emil Hansson och Jonatan Möllerup ihop med deras stomme. Nyförvärven ser riktigt bra ut och jag har varit jätteimponerad av IFK under försäsongen. Det känns som att Seifert har fått ihop det bra, de fajtas och har en tro på vad de håller på med. Jag ser inga direkta brister, de har bra kanter, två bra målvakter och karaktärsspelare som broder Hansson som kan gå in och slåss och sådär. Mittsexan Axel Eriksson är typ 120 centimeter lång men går ändå in och gör tre-fyra enkla mål. De var bra förra året också men har både spets och bredd nu och bör ta ett par placeringar.”

6. Alingsås HK

In: Anton Hagvall (Lugi HF), Hjalmar McFie (uppflyttad), Adam Svensson (uppflyttad), Nils Mellert (uppflyttad), Jonathan Sandberg (uppflyttad), Elvir Kulic (uppflyttad), Pontus Axell (fystränare, Redbergslids IK), Naoyuki Shoji (Rhein-Neckar Löwens andralag)

Ut: Felix Claar (Aalborg Håndbold), Alexander Regen (Kungälvs HK), Pontus Axelsson (VästeråsIrsta HF), Niklas Kraft (Ystads IF HF), Kenan Omerovic (Anderstorps SK), Fredrik Teern (slutar)

Tränare: Mikael Franzén

Ola observerar: Va? Har den där Handbollskanalen-reportern tippat Alingsås som sexa? Alingsås, som vann serien förra året och alltid når topp fyra? Ja, det har jag. Anledningen till det är enkel, Felix Claar har lämnat och AHK har inte ersatt honom (även om det visserligen är svårt). Anledningen till det är förmodligen att Mikael Franzén tror att ersättarna finns i truppen redan i form av William Andersson Moberg och Daniel Blomgren. Däremot finns inga ersättare till Fredrik Teern (slutat) och Johan Nilsson (knäskadad och borta hela säsongen). 

”Stocken” kommenterar: ”Jag tror att AHK slutar femma. De har åkt på två otroligt tunga tapp. Visst, de har tappat Konradsson och Darj tidigare och det kommer alltid nya spelare, men nu känns det som att det är stopp. Men Teern och Claar är två sjukt tunga tapp och så nu Johan Nilsson på det. De har en stark förstauppställning med Lang, Moberg Andersson, Blomgren, Helander, Barud och Lindberg men det finns inga spelare att byta med. Jag tror inte att det blir ett ras, men de kommer inte att vara i närheten av toppstrid. Är de ändå där uppe får man adla Franzén eller något.”

5. Ystads IF

In: Theo Johansson (uppflyttad), Albin Broman (uppflyttad), Erik Svensson (uppflyttad), Vilhelm Ernst (uppflyttad), Pontus Encrantz (uppflyttad), Truls Landgren (uppflyttad), Hampus Karlsson (uppflyttad), Edvin Persson (uppflyttad), Knud Ronau Larsen (Aalborg Håndbold), Christoffer ”Krall” Svensson (IFK Ystad), Niklas Kraft (Alingsås HK)

Ut: Adam Wennerholm (HK Aranäs), Jerry Hallbäck (tränare, klubb ej klar), Mario Lipovac (Redbergslids IK), Alexander Borgstedt (slutar)

Tränare: Oscar Carlén (NY)

Ola observerar: Är det i år det till slut lossnar för Ystads IF? Jag skulle vilja säga ja eftersom Oscar Carlén har mycket som krävs för att bli en riktigt bra tränare, men jag tror inte riktigt det ändå. I Niklas Kraft får de in en målvakt som förra säsongen var betydligt bättre än Anders Persson, så de har de verkligen höjt sig. I övrigt hoppas nog YIF att Dalibor Doder ska kunna hålla sig skadefri i år och att laget kan hitta jämnheten. 

”Stocken” kommenterar: ”YIF slutar sexa tror jag. Kraft kommer att vara ett lyft i mål jämfört med Anders förra året som var bra i två av tio matcher. Kim och Doder blir inte yngre och varför skulle de lyfta i år? De kommer givetvis att gå till slutspel, men jag tror att det finns fem andra lag som är bättre. De har i stort sett samma lag och det känns inte som att det har hänt något revolutionerande med deras spel. Hade jag tränat YIF hade jag haft ett grundspel där vi hade spelat sju mot sex med Kim Andersson att göra valet. Jag tror att det är något sådant de hade behövt göra för att närma sig de tre-fyra topplagen.”

4. IFK Skövde

In: Anton Claesson (fystränare, Eskilstuna Guif) Henrik Signell (tränare, damlandslaget), Mats Ljungkvist (-), Fredrik Mossestad (FyllingenBergen)

Ut: Erik Sääf (Amo HK), Hugo Stuivers (HK Torslanda Elit), Edvin Gustavsson (HK Torslanda Elit), Johan Enell (Uppsala HK), Per Hedman (HK Country), Filip Winblad (HK Country), Felix Norrgård (HK Country), Marcus Hermansson (HK Country), Edwin Aspenbäck (Elveum Håndball), Christopher Hedberg (Elveum Håndball), Jonas Wille (tränare, Mors-Thy)

Tränare: Henrik Signell (NY)

Ola observerar: Henrik Signell ska nu träna ett herrlag för första gången och även om han har vunnit och vunnit på damsidan med IK Sävehof blir det en ny typ av utmaning nu. Å andra sidan tar han över ett IFK Skövde som såg riktigt bra ut förra säsongen och som har i stort sett samma trupp. Har imponerat stort under försäsongen.

”Stocken” kommenterar: ”Jag skäms inte för att tippa Skövde etta. De avslutade serien med att vinna 18 av 20 matcher och har sett färdiga ut under försäsongen. Jag var lite osäker på om de kunde ersätta Hedberg på högersex men norrmannen har varit precis lika bra. Jack Thurin har sett bättre ut och de är oerhört stora och svårt att göra mål på med Beck Hansen, Samuelsson och Rex Blom som treor. Jag har jobbat med Signell i Sävehof och han har koll på läget, jag tror dessutom att han är vassare som matchcoach än vad Wille är. Wille är en fantastisk ledare, men jag rankar inte ”Sigge” lägre. Han har varit klok och inte velat uppfinna hjulet igen utan hakat på det vinnande spåret istället. Nu handlar det för Skövde om att inte vara en förlorarförening och sluta att vika ner sig när det gäller.”

3. IK Sävehof

In: Linus Ekman (tränare, HK Malmö), Henrik Tilsted (GOG), Rune Schröder (Frederica Handboll), Bertram Obling (Halden Topphåndball), Elias Ellefsen á Skipagøtu (Skanderborg Håndbold)

Ut: William Bogojevic (Bjerringbro-Silkeborg), Stefan Sunajko (avslutat lån Pick Szeged), Tobias Thorbjörnsson (HK Aranäs), Agust Eli Björgvinsson (KIF Håndbold), András Koncz (klubb ej klar), Kristian Berndtsson (tränare, Elverum)

Tränare: Michael Apelgren (NY)

Ola observerar: Här snackar vi spännande trupp och spännande tränare. Michael Apelgren hamnade till slut i IK Sävehof och kommer förmodligen skaka om i Handbollsligan direkt. Vid sin sida har han dessutom Linus Ekman som definitivt är ett av Sveriges mest spännande tränarnamn. Truppen då, Bogojevic har ju försvunnit. Ja, Sävehof har inte lika vasst skytte i år, men är bättre på både målvaktssidan och vänsterkanten. Dessutom har de en ung trupp där merparten av spelarna bara blir bättre och bättre. Kan definitivt nå ännu högre än tredjeplatsen och i slutspelet blir Sävehof en mardröm för alla lag. Det ska bli oerhört spännande att följa Elias Ellefsen á Skipagøtu.

”Stocken” kommenterar: ”Jag tippar att Sävehof slutar åtta. De kanske kommer att växa efter jul, men de kommer att få kämpa under hösten. De är ganska tunna på niometer med Gzim som inte alls är som han har varit. Jag vet inte om han är rädd på grund av hjärnskakningarna och han har dessutom haft problem med en fot under försäsongen. Det känns som att Edvardsson kommer att få dra ett jättetungt lass, dessutom när de har Brännberger avstängd de sex första matcherna. De har gjort spännande nyförvärv i målvakten Obling och vänsterkanten Tilsted, men jag tror att Sävehof kommer att få slita. Det de har tagit in på vänsternio är inte i närheten av Bogojevic och jag tror att det kommer att ta ett tag innan Apelgrens spel sätter sig.”

2. HK Malmö

In:

Ut: Niklas Mörk (Lugi HF) Oscar Jensen (slutat)

Tränare: Stian Tönnesen

Ola observerar: Det lag som förändrat minst i sin trupp. Dan Beutler är tillbaka efter sin avstängning och kommer om något göra HK Malmö ett snäpp bättre, både som den målvakt han är och dessutom som kravställare i truppen. HK Malmö har dessutom fått tillbaka Nils Pettersson från sin efterhängsna skada och kan bygga vidare på en stark fjolårssäsong. Få svagheter egentligen och allt annat än en final får ses som ett misslyckade. 

”Stocken” kommenterar: ”Det är inga konstigheter i deras lag, jag tror att de slutar trea. De kommer att vara stabila och får ett lyft med Beutler istället för Jensen, som i och för sig var bra. Beutler är sjukt sugen i år tror jag. HK Malmö är bra på varje position och har ett av seriens absolut bästa försvarsspel. Det jag vill se är att de kanske hittar något annat spel än sina växlar när det inte fungerar, utan att de kan spela ett snabbt spel när de har Ekman i laget. Ofta är det så att när man dödar deras växelspel går det ofta i stå, då fortsätter de med det ändå. Jag skulle vilja se något annorlunda där, men de är fruktansvärt bra och stabila.”

1. IFK Kristianstad

In: Gustaf Banke (HIF Karlskrona), Emil Frend Öfors (THW Kiel), Espen Christensen (GWD Minden), Johan Nilsson, (IFK Ystad), Markus Olsson (Fenix Toulouse)

Ut: Viktor Hallén (Lugi HF), Hugo Svensson (Vinslövs HK), Richard Kappelin (slutar), Leo Larsson (slutar), Evon Mohlin (Amo HK), Philip Henningsson (HSG Wetzlar), Valter Chrintz (Füchse Berlin)

Tränare: Ljubomir Vranjes

Ola observerar: Bara det att IFK Kristianstad har fått in Markus Olsson gör laget till storfavorit. Att de dessutom har fyllt på med Emil Frend Öfors och Espen Christensen gör inte saken sämre. Lägg till att Gustaf Banke och Johan Nilsson är spelare som håller över medel-klass i Handbollsligan. Det enda som talar emot IFK är att det är väldigt tunna på högernio bakom Teitur Einarsson. Simon Birkefeldt har inte imponerat – och nu när Valter Chrintz har lämnat ser det väldigt tunt ut bakom islänningen. 

”Stocken” kommenterar: ”De slutar tvåa efter IFK Skövde. Givetvis tycker jag att de har gjort fina nyförvärv i år och att de kommer att bli oerhört svåra att stå emot när det handlar om SM-guld. Där är de fortfarande givna favoriter. Men jag har sett IFK under försäsongen och det känns som att de ibland glömmer hur man spelar handboll. De har inte riktigt det där längre som de hade när Ola var tränare, då var allt solklart. Och de saknar en riktig playmaker samtidigt som de blir lite sämre i mål. Jag tror att man underskattar Kappelin och Leo som alltid var bra.”