Fullträff för Sävehof mot Skövde – klara för SM-final

Sävehofs Sebastian Karlsson flyger fram. Foto: Michael Erichsen, Bildbyrån

Det blir IK Sävehof som gör Alingsås HK sällskap i herrarnas SM-finalserie 2018/19. Partilleklubben tog sin tredje raka seger mot IFK Skövde HK vilket betydde 3-1 i matcher och fortsatt liv i handbollssäsongen.

År 2012 var senast IK Sävehof kamperade om de finaste valörerna inom svensk handboll. Då, 2012, vann man också sitt tredje raka SM-guld, femte totalt. Sedan dess har det varit skralt med framgångarna men efter att man under torsdagen skickat Skövde till försäsongsträning så har man nu återigen gett sig en bra chans att bärga hem guldet.

Både Skövde och Sävehof kan titta tillbaka på varsin hedersvärd säsong.

Skövde, förra året plats 10 i tabellen och smärre kris i klubben. Inför denna säsongen plockade man bland annat in den schweiziske handbollsarmékniven Richard Hanisch, playmakern Matias Helt Jepsen och tränare Jonas Wille, alla tre får ses som frontfigurer i klubbens fina säsong. Efter en fin tredjeplats i grundserien städades Lugi av i tre raka segrar och även om Sävehof vann semifinalserien med klara 3-1 så bjöd man upp till rejäl kamp i varje match. Nåja, dagens match var väl kanske ett litet undantag.

Sävehof, har under grundserien varvat topprestationer med sämre prestationer. Sjundeplatsen i grundserien vittnade om att det fanns stor förbättringspotential i ett på pappret mycket kompetent lag. Men så lagom till slutspelet började laget sakta men säkert hitta formen. The Special One – Andreas Stockenberg, lever handboll och sover förmodligen med taktiktavlan under kudden, och med nytt liv i Jonas Larholm samt ett maximalt utnyttjande av det på många sätt enerverande 7-mot-6-spelet står man nu, helt plötsligt, i SM-final.

Förväntningarna på kvällens match var ungefär skönspel, fulspel, fart, fläkt, grinigt, tjurigt, 7-mot-6, jämt, och mycket riktigt tog det bara omkring 14 minuter innan alla komponenter kunde bockas av på checklistan. Utom en – jämt.

Ett extremt offensivt försvarsspel, med utgångsläge 6-0 som mer eller mindre växte till 3-3, visade sig vara ett bra taktiskt drag av Sävehof som tidigt kunde rycka ifrån på resultattavlan. Skövdes Jonas Wille var trots grus i maskineriet lugn på bänken. Observerade, pekade och finjusterade försvarsspelarna samt gav sina främsta anfallsvapen, Helt Jepsen och Thurin, instruktioner om nästa anfallsspel.

Ett försök till motdrag mot Sävehofs dominans var att gå över till ett 7-mot-6-spel, ett spel som hjälpt lag i underläge så många gånger förr, och man fick tillfälligt stopp på blödningen men såret var fortsatt där. Ett sår som var fem bollar stort vid halvtid.

Sävehof då? Efter att man inledningsvis spelat 6-mot-6 i anfallsspelet så plockade man fram sitt framgångsrika 7-mot-6-spel, med Larholm som dirigent i mitten. Larholm var sådär Larholmigt släpig och fin. Vägde varje bollsläpp noga. Och de gånger bollsläpp inte var aktuellt såg han till att domarna blåste frikast så att anfallet kunde börja om.

Anfallsspel i all ära, men kvällens seger säkrades med en storspelande Agust Eli Björgvinsson i kassen och ett uppoffrande försvarsspel där Vetle Eck Aga och William Bogojevic utmärkte sig lite extra. Egentligen hade man kunnat lyfta fram hela Sävehofs försvarslina men så roligt ska vi inte ha det.

Med ett så pass desperat men samtidigt beslutsamt försvarsspel studsade också bollen hemmalagets väg. Sävehof vann varenda 50/50-situation och fanns där en minimal chans att vinna en returduell så gjorde man det. Skövde körde fast och kunde aldrig på riktigt utmana om att hålla liv i SM-finaldrömmen mot ett Sävehof som var heta som ett strykjärn. Istället för att äta upp försprånget så utökades det och matchen var i ärlighetens namn avgjord tidigt.

För Sävehof väntar nu Alingsås HK som motståndare i SM-finalerna. Tränare Stockenberg har minst tre matcher, max fem, kvar i Sävehof. För ett par veckor sedan meddelades nämligen att Sävehof och Stocken går skilda vägar efter säsongen. Vem som tar över tränarsysslan i klubben är fortfarande höljt i dunkel. En sak som är säker är dock att oavsett hur SM-finalserien mot Alingsås slutar så kan Stocken lämna med flaggan i topp.

IK Sävehof – IFK Skövde HK, 28-23 (14-9)

3-1 i matcher till IK Sävehof. SM-finalserien mot Alingsås HK spelas lördag 18/5, tisdag 21/5, fredag 24/5, måndag 27/5 och torsdag 30/5.