Avslöjar: Montpellier jagar Karl Wallinius

Karl Wallinius, Lugi. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN

Karl Wallinius gör en fantastisk säsong i Handbollsligan men nu kan han vara förlorad för Lugi. Enligt uppgifter till Handbollskanalen jagar franska storklubben Montpellier honom.
– Jag kan inte säga mer än att jag och min agent har haft diskussioner med olika klubbar runt om i Europa, säger Karl Wallinius till Handbollskanalen.

Trots sin unga ålder har Karl Wallinius redan gjort flera säsonger i Handbollsligan för Lugi. I år har vänsternian dominerat – 22-åringen ligger tvåa i skytteligan, fyra i MEP och högt upp även i assistligan. Dessutom är han en skicklig försvarsspelare som kan spela såväl trea som tvåa.

– Det är klart att jag har tagit kliv i min utveckling. Jag märker att jag i vissa lägen är starkare och det handlar mycket om min försäsongsträning, säger Karl Wallinius till Handbollskanalen.

Den stora vänsternian berättar att han började samarbeta med Anders Lindsjö under försäsongen, något som verkligen hjälpt honom.

– Han har väldigt bra koll på det här med belastning så att jag inte tränar för mycket. Han pratar mycket om att bli riktigt stark i förhållande till sin kroppsvikt och det hjälper när det kommer till att förebygga skador. Det är något jag tror mycket på.

Till nästa säsong tappar Lugi två viktiga pjäser i lagkaptenen Markus Sjöbrink och målvakten Simon Sejr. Enligt uppgifter till Handbollskanalen är Karl Wallinius nästa Lugi-spelare att vara på väg bort. Storklubben Montpellier (tvåa i franska ligan) är en av klubbarna som jagar honom.

– Jag kan inte säga mer än att jag och min agent har haft diskussioner med olika klubbar runt om i Europa. Var jag landar är inte färdigt än, säger han.

Vad tycker du om södra Frankrike?

– Det låter fint. Det är väldigt vackert där vad jag har förstått, säger Wallinius med ett skratt.

Lucas Pellas spelar ju i Montpellier och honom trivs du väl med?

– Ja, han är mycket trevlig.

Karl Wallinius har kontrakt med Lugi även över nästa säsong, men Lugi har en tradition av att inte stoppa spelare från att flytta utomlands.

– Jag reflekterade häromdagen över att jag har gjort några säsonger i Handbollsligan, men jag har kanske inte spelat på riktigt förrän de två senaste. Det är inte överdrivet mycket egentligen. Kommer det ett bra erbjudande kommer jag så klart inte att blunda för det, men det är ingen stress heller att jag måste härifrån nu, förklarar han.

Vad blir viktigt när du gör ditt val?

– Det spelar väldigt stor roll vad det är för stad. Den ska passa min personlighet så att jag trivs utanför plan – annars blir det lätt att det skiter sig om inte handbollen går bra. Det får gärna vara nära hem eller en fin stad där man kan hitta på saker, kanske att det ska gå att plugga vid sidan av eller liknande.

Karl Wallinius har spelat med eller mot flera av de svenska VM-spelarna. Snacket kring spelare som Jonathan Carlsbogård, Linus Persson, Alfred Jönsson, Felix Claar och för den delen Lucas Pellas har varit att de gjort kloka klubbval när de flyttade utomlands.

– Allt går hand i hand. Trivs man presterar man och för att trivas och prestera behöver man få chansen. Alla de faktorerna väger in när man väljer klubb. Så det betyder mycket för mig att jag får rätt roll, det är något jag har tänkt mycket på, säger Karl Wallinius.

Montpellier har den här säsongen två kontrakterade vänsternior: Jonas Truchanovičius från Litauen samt portugisen Gilberto Duarte. Båda har utgående kontrakt 2022 – samma som för Wallinius med andra ord.