19-årige Sjöbrink lotsade sitt HK Drott genom en tuff period

Markus Sjöbrink avslutar med finess Fotograf: Linda Olsson

I vår återkommande populära artikelserie om unga talangfulla framtida handbollsstjärnor möter ni idag en ödmjuk och generös smålänning som, trots sina unga år, har fått ta ett stort ansvar som lagkapten under en turbulent säsong.

Markus Sjöbrink, HK Drott #80
Smeknamn: ”Macke”
Position: M6, 3a
Meriter: 1 säsong i div 4, 2 säsonger i div 2, 1 säsong i div 1, inne på andra säsongen i elitserien och 38 u-landskamper.

Markus föddes den 12 april 1996 i Eksjö, Småland. Där växte han upp med sina föräldrar och sin fyra år äldre syster. När han var 9 år sökte han sig till den enda handbollsklubben på orten, Eksjö BK. Han blev Eksjö trogen i sina ungdomsår och redan som 15 åring debuterade han i deras seniorlag i division 4. Men han förstod tidigt att om han ville något med sin handboll så var han tvungen att flytta till en stad och en förening med mer traditioner och bättre förutsättningar än de som fanns i Eksjö.

När det var dags att välja gymnasieinriktning åkte han runt på lite olika ställen och förhörde sig och provade på. Till slut föll valet på Asperio idrottsgymnasium i Halmstad, dels för att de har en duktig instruktör i Johan Ekengren och dessutom ett bra sammarbete med HK Drott och det tyckte han var viktigt.

Skulle du göra samma skolval idag med facit i hand?
Absolut, det har fungerat väldigt bra för mig. Jag har fått möjligheten att träna på skoltid och med ett bra lag på kvällstid under en treårsperiod och det har gett mig oerhört mycket. Skolan var väldigt bra på att anpassa sig till idrotten då alla elever på skolan idrottade. De skapade bra förutsättningar för oss att utvecklas inom idrotten.

Har du något råd till unga spelare som idag ska välja gymnasieinriktning?
Gör vad som känns bäst för dig och försök att inte påverkas av vad dina kompisar väljer.

Vilken är din bästa egenskap som handbollsspelare?
Jag skulle nog säga mitt försvarsspel.

Vad behöver du förbättre för att ta nästa steg i din utveckling?
Det finns mycket jag behöver fortsätta utveckla. Framförallt fysiken, jag måste bli både starkare och snabbare. Jag måste bli bättre i mitt spel offensivt men även försvarsdetaljer såklart. Jag är fortfarande ung och oerfaren och kan förbättra alla delar av spelet.

Vem eller vilka tränare har betytt mest för din handbollsutveckling?
Den tränaren som betytt mest för min utveckling är Johan Ekengren, som jag hade på gymnasiet. Han har hjälpt mig otroligt mycket, speciellt hur jag ska tänka i visa situationer. De andra är Tommy (Souraniemi) och Lars-Magnus (Jönsson) som hade herrlaget när jag kom till HK Drott. De har också lärt mig mycket och det är dom som hjälpt mig utvecklas till den spelaren jag är idag.

Hur ser din tillvaro ut idag i Halmstad?
Mycket handboll givetvis och däremellan jobbar jag deltid på ett lager som lagerarbetare. Jag har bott hemifrån nu i fyra år och tillvaron fungerar utmärkt som den är just nu. Jag trivs utmärkt i laget och i staden.

Det har ju varit ett tufft år för laget i serien och för föreningen i stort, hur har det påverkat dig och er spelare?
Säsongen har varit mycket tung. Vi har inte alls spelat så som vi har velat. Stundtals gör vi det bra men inte i hela matcher. Men vi har inte blivit knäckta för det utan tagit nästa match som ett mål istället. Det handlar om att kriga vidare och inte ge upp.

Du är en av de yngsta lagkaptenerna i elitseriens historia, hur kändes det att få ett sådant förtroende?
Jag fick reda på att jag blev utsedd till assisterande kapten, efter Jesper Adolfsson, innan säsongen. Eftersom sen Jesper var skadad fram till jul så fick jag ansvaret och självklart är jag mycket stolt över att ha fått ansvaret.

Känner du att du har fått försakat något som du verkligen saknar på grund av all tid du lagt på handbollen?
Nej, men tanke på allt positivt som handbollen har gett mig och ger mig så ser jag inte som att jag fått försakat något på grund av min satsning.

Vad har du för framtidsdrömmar?
Min stora dröm är att bli proffs i någon tysk klubb och kunna leva på handbollen full ut. Sen att någon gång få representera Sverige i A-landslaget.

Avslutningsvis har vi låtit en av hans fd tränare i HK Drott, Lars-Magnus Jönsson och förbundskaptenen för u-landslaget, Uffe Nyström beskriva Markus som person och som handbollsspelare.

Lars-Magnus Jönsson
Markus är relativt färsk på sin position och har egentligen bara spelat där seriöst i fem år, så jag vet att han kommer att ha en fortsatt kraftig utvecklingskurva de kommande åren. Bara under det senaste året har han utvecklat fotarbetet och spelförståelsen i det defensiva arbetet samt avslutningstekniken och variationen offensivt. Hans likheter är de samma på som utanför planen. Han är väldigt seriös och målmedveten i allt han gör och tar ett stort ansvar både för sig själv och sin omgivning. Det var en stor anledning till att vi utsåg honom till assisterande kapten redan vid 19 års ålder. Hade man bara haft typer som Markus i sitt lag så hade tränarjobbet varit enkelt.

Uffe Nyström
Markus är en härlig kille att arbeta med. Han ger energi, både till sina medspelare och till ledarstaben. Han arbetar konstant med sin utveckling och har utvecklats i spelets alla faser de senaste åren. Det är inte konstigt då han har tränat och tävlat med duktiga med- och motspelare. Glädjande är också att han får mer och mer speltid i sitt klubblag. Markus är en lyhörd, ödmjuk och härlig idrottstyp.

Är sprungen ur en fin årgång -64 med handbollsrötter i främst Malmö och Lund. Drygt 10 säsonger som elitspelare, 12 u-landskamper som spelare, drygt 20 säsonger som tränare/ledare i olika sammanhang samt ingår i tränar-/ledarstaben på P96/97-landslaget. Just nu huvudansvarig för HK Ankarets herrlag, som är nykomlingar i division 1 södra säsongen 2017-18.