Varberg fixade historiskt avancemang – klara för Handbollsligan

190416 Varbergs spelare jublar efter handbollsmatchen i kvalet till Handbollsligan mellan Varberg och AIK den 16 april 2019 i Varberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

Välkomna in till Handbollsligan, HK Varberg. Hallandslaget tar ett historiskt första steg upp i finrummet efter hemmavinsten mot AIK med 32-26 (16-13), vilket gav 3-1 i matcher för den framtida nykomlingen.

Någon av de över 2000 personerna i publiken i Sparbankshallen i Varberg blåste konfettin för tidigt. Men med 40 sekunder kvar och fem måls ledning var det säkert svårt att hålla sig – för deras HK Varberg hade, för första gången, tagit sig upp i herrhandbollens högstaliga.

Grunden till segern mot AIK har lagts sedan länge och i kvalserien var man rättvis vinnare sett över fyra matcher. Med 2-1 i fördel och med en chans att avgöra avancemanget på hemmaplan var det kraftsamling från laget och staden inför den fjärde matchen.

På planen kom hemmalaget ut med det hårt utgrupperade försvar som AIK har fastnat i förut, och så även stundtals ikväll. Men det var stockholmarna som tog det första kommandot i matchen med ledning 5-3. Den ledningen skulle dock Carl Aronius och Filip Berentsen snart blåsa bort.

Målvakten Aronius var stor hjälte matchen igenom och stod för flera tokräddningar och satte tre egna mål, två i början, samtidigt som Berentsen gjorde fyra, och Varberg vände till egen ledning med 11-6.

Hemmalaget behöll sen ett försprång in till halvtid med 16-13. Och i den andra halvleken fortsatte de gröna att hålla de vitklädda AIK bakom sig. Gästerna från Solna kom så nära som till underläge 20-22 där Philip Jonsson var stekhet framför mål, men AIK kom inte närmre.

Varberg satte tre snabba till 25-20 och därifrån orkade aldrig AIK resa sig. Det gjorde däremot publiken i Varberg som stod och klappade och hejade och hoppades och hoppade desto närmre laget kom det historiska avancemanget.

Slutresultatet skrevs till slut, efter konfettin borstats bort, till 32-26 och Handbollsligan kommer att få ett Varberg med starkt publikstöd och nykomlig entusiasm som injektion nästa år.

Och på frågan som Carl Aronius fick i C Mores sändning: ”Varför gick ni upp? Det står på din tröja att ”Tillsammans gick vi upp. Var det laget Varberg som fixade detta?” så svarade målvakten följande.

– Alla i staden. Fantastiska funktionärer. Styrelse. Publiken. Laget. Vi gör det här tillsammans med alla på läktaren och hela staden.