TV-torsdag: Nionde raka för IFK Kristianstad?

IFK Kristianstads spelare jublar efter slutsignalen under handbollsmatchen i Handbollsligan mellan IFK Kristianstad och Önnered den 28 oktober 2022 i Kristianstad. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Torsdagen är här och det spelas handbollsmatcher runt hela Europa. I Sverige är det topp- och bottenmöte i Handbollsligan och i Champions League är flera svenskar i farten.

IFK Kristianstad har gått som tåget i Handbollsligan. Åtta matcher och åtta vinster. Idag ställs serieledarna mot OV Helsingborg, som ligger placerade i mitten av tabellen. Ifjol vann lagen varsin match, Kristianstad den första med 31-27 och Helsingborg den andra med 31-29.

Blåvitt derby

I Skövde är det dags för ett blåvitt derbyt mellan IFK Skövde och Hallby. Hemmalaget ligger tvåa i tabellen, med fem poäng upp till ledande IFK Kristianstad. Vid vinst för Hallby klättrar de flera placeringar i tabellen. Sett till tidigare möten så är Skövde klara favoriter. Dagens hemmalag har vunnit alla de nio senaste mötena lagen emellan, blir det en tionde raka ikväll?

Toppmatch mellan Sävehof och Lugi

Dagens toppmatch spelas mellan Sävehof och Lugi. Trean och fyran i årets tabell. Senaste gången lagen möttes var i förra årets slutspel, då vann Sävehof med 33-21 och avancerade därmed till semifinal.

– Vår mentalitet är att hela tiden försöka se till att vinna nästa match, så det är med den inställningen vi tar oss an matchen på torsdag (idag). Att vi hela tiden förväntas vinna är en av sakerna som jag verkligen uppskattar med att vara här, säger Tryggvi Thorisson till Sävehofs hemsida inför matchen.

– Lugi har väldigt mycket skills och några av seriens hetaste spelare, vilket man ser i ligalandslaget där de är med och gör det riktigt bra. Det är ett lag som man måste spela riktigt bra mot för att kunna vinna, säger Michael Apelgren till Sävehofs hemsida inför matchen.

Göteborgsderby i ÖHK-hallen

I ÖHK-hallen är det dags för två av tabellens bottenlag att ställas mot varandra i ett Göteborgsderby. Tolfteplacerade Önnered bjuder in Redbergslid (fjortonde) till en väntad rysare. Båda lagen måste börja plocka poäng för att kunna klättra i tabellen och slippa sistaplatserna. Det är ändå Önnered som får gå in i matchen som knappa favoriter, efter fjolårets dubbla vinster (34-29 och 36-30).

Tio svenskar i Champions League

Champions League rullar vidare och idag är det dags för ytterligare fem matcher runt om i Europa. Båda gruppettorna spelar varsin match, där Telekom Veszprém ställs mot Wisla Plock på bortaplan och Barcelona mot Nantes i en riktig toppmatch (ettan mot tvåan i grupp B).

Dessutom ställs Andreas Palickas PSG mot grupp A’s bottenlag, Porto, med Jack Thurin i laget. I Danmark är det dags för Jerry Tollbring och Tobias Thulin att möta Daniel Petterssons SC Magdeburg.

Dagens svenskar: Jerry Tollbring (GOG), Tobias Thulin (GOG), Daniel Pettersson (SC Magdeburg), Andreas Palicka (PSG), Linus Persson (Nantes), Hampus Wanne (FC Barcelona), Jonathan Carlsbogård (FC Barcelona), Andreas Nilsson (Telekom Veszprém), Jack Thurin (FC Porto) och Elliot Stenman (Vive Kielce).

I Bundesliga är det fem svenskar i farten: Anton Lindskog (Flensburg), Jonathan Edvardsson (TSV Hannover-Burgdorf), Simon Jeppsson (HC Erlangen), Hampus Olsson (HC Erlangen) och Fabian Norsten (Gummersbach).

Handbollsligan:
19:00 OV Helsingborg – IFK Kristianstad
19:00 IFK Skövde – Hallby
19:00 Sävehof – Lugi
19:00 Önnered – Redbergslid
Matcherna visas på Cmore

Champions League:
18:45 PSG – Porto
18:45 Wisla Plock – Telekom Veszprém
20:45 Barcelona – Nantes
20:45 GOG – SC Magdeburg
20:45 Lomza Kielce – Szeged
Matcherna sänds på Viaplay

Bundesliga:
19:05 Flensburg – Hamm-Westfalen
19:05 Hannover-Burgdorf – Erlangen
19:05 MT Melsungen – Gummersbach
Matcherna sänds på Viaplay

VM-Kval damer:
19:30 Färöarna – Kosovo
20:00 Grekland – Bosnien-Hercegovina
20:25 Österrike – Finland
20:30 Azerbaijan – Portugal

Träningsmatcher dam: 
19:00 Norge – Tjeckien