Simon Möller magisk när Sävehof tog hem första SM-finalen

IFK Kristianstads Ludvig Åström mot Simon Möller i IK Sävehof. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

SM-finalspelet är här. IFK Kristianstad kämpade och slet, men IK Sävehof kontrollerade den första finalen och vann med 34–29 i Kristianstad Arena. Det kan de framförallt tacka Simon Möller för. 

IFK Kristianstad har inte spelat SM-final på länge och det märktes verkligen på läktarna i Kristianstad Arena, där det var ett otroligt tryck. Starten på matchen var minst lika häftig med mängder av högklassiga individuella prestationer i båda lagen.

Det var jämnt en bit in på den första halvleken, sen gjorde Sävehof ett ryck fram till 8–14 och så här i efterhand är det lätt att se att det var där matchen avgjordes. Hur Sävehof lyckades med det? Framförallt att Simon Möller var riktigt vass i mål. IFK kunde ändå kämpa sig tillbaka och ställningen i paus var 14–17.

Den andra halvleken inleddes med en bra start för Sävehof och då kändes matchen ännu mer klar. Möller gjorde några otroliga räddningar och även om det inte var tal om några nacksenor som gick i hemmalaget var det inte samma tryck i spelet. Å andra sidan är det svårt att vinna när Simon Möller spelar som han gjorde. Framförallt dubbelräddningen på Markus Olsson och Emil Frend Öfors vid ställningen 19–24 var något utöver det vanliga.

Det var trots det på väg att bli lite nerv på slutet. Matias Helt Jepsen satte it 28–30 i öppen kasse efter 55 minuter, då efter att Frend Öfors ordnat fram en offensiv foul på Emil Berlin. Men i näst anfall för Sävehof klev Óli Mittún fram och ordnade en straff – en straff som kusinen Elias Ellefsen a Skipagötu gjorde mål på och avgjorde matchen.

Den stora matchvinnaren var ändå Simon Möller. Hur många räddningar det blev? 21.

Sävehof vann med 34–29 och leder därmed finalserien med 1–0 i matcher inför nästa match i Partille på måndag.