Selby tippar Handbollsligan dam: Plats 9–12

Cornelia Dahlström. Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN

Handbollskanalen ger er här all info om lagen inför starten av Handbollsligan dam. Vår reporter Ola Selby går igenom lagen och bjuder dessutom på en spaning. Därutöver ger Christer ”CK” Karlsson sin kommentar om respektive lag.
 Här är plats 9–12.

Handbollskanalens reporter Ola Selby har tippat Handbollsligan och Christer ”CK” Karlsson ger sin kommentar på samtliga lag.

12. Lugi HF

In: Sofia Delac (Kristianstad HK), Lovisa Delac (Kristianstad HK), Mira Romberg (uppflyttad), Ebba Fossum Schultz (H43 Lund), Greta Westerlund (H43 Lund)

Ut: Hanna Popaja (Ystads IF), Clara Lerby (EH Aalborg), Cecilie Bjerre (Ringköbing, Danmark), Amanda Andersson (OV Helsingborg), Bella Gulldén (pausar karriären)

Tränare: Timo Glave (NY)

Selby spanar: Hallby, Aranäs eller Lugi kommer att åka ur, det är jag helt övertygad om. Lugi är det lag som tappat flest tongivande spelare och dessutom bytt tränare och därför tycker jag att de på förhand ser svagast ut. Ingen Gulldén, ingen Bjerre, ingen Lerby, ingen Jacobsen. Det ser ruskigt tunt ut och från att ha abonnerat på semifinalplatser i många år skulle det förvåna om Lugi undviker någon av de två sista platserna i år.

”CK” kommenterar: ”Jag har sagt innan att H65 nog haft de tyngsta tappen i år, men det vete fan om inte Lugi har haft ännu större tapp. Vilka ersätter Bjerre, Gulldén, Popaja, Lerby? De har värvat Delac gånger två, men de har inte den kalibern. Lugi kommer att få det tufft i botten med Aranäs och Hallby och i år finns där inget Heid som räddningsplanka. Jag har tippat Lugi sist, det är svårt att göra annat med tanke på truppen. För Lugis del hoppas jag att Fernis får till det.”

11. HK Aranäs

In: Wiktoria Gustafsson (OV Helsingborg), Alva Persson (Skuru IK), Elin Åkesson (Skuru IK)

Ut: Louise Karlefäldt (Alingsås HK)

Tränare: Rustan Lundbäck & Hanna Grundén

Selby spanar: Ungt, oerfaret och talangfullt – så ser det här Aranäs-laget ut. En viss osäkerhet, alltså. Å andra sidan en tränare som kan det här med att bygga lag och att få ut max av varenda spelare. Rustan Lundbäck är fortfarande en mästare på tränarbänken och det tror jag kommer räcka långt för att hålla Aranäs kvar i Handbollsligan ytterligare en säsong. Men nykomlingar har det nästan alltid tufft och det lär även Aranäs ha.

”CK” kommenterar: ”De har värvat några truppspelare från Skuru, men annars har de i princip samma trupp som i Allsvenskan. Jag ser inget som har vässat Aranäs ytterligare, men inga större tapp heller. Kontinuiteten gör att de klarar en kvalplats och Rustan kommer få trolla lite igen. Men det blir nog lite annorlunda nu eftersom de självklart kommer få mer torsk än tvärtom – det kommer nog att slita mycket på honom.”

10. IF Hallby

In: Linnea Sundholm (Skara HF), Andelina Simic (uppflyttad), Lisa Wretling (uppflyttad), Sophie Johansson (uppflyttad), Ellen Holmgren (uppflyttad)

Ut: Andrea Litstrand (klubb ej klar)

Tränare: Joachim Löfstedt

Selby spanar: När jag slänger ett öga på truppbygget i Hallby går det snabbt att konstatera att det är väldigt likt förra säsongens bygge. Och det kan ju vara både bra och dåligt. I Hallbys fall tror jag att det blir precis samma placering som förra säsongen, men kanske inte samma poängskörd. De har ett härligt sätt att arbeta, metodiskt och med kontinuitet, men det finns risk att de faller rejält i år om de får en tuff start. Det var starkt av Hallby att hålla sig kvar förra säsongen, men de gjorde också det före ett sanslöst skadedrabbat Kristianstad och historiskt uselt Heid. I år kommer de räddningsplankorna inte att finnas där på samma sätt.

”CK” kommenterar: ”Jag tror att de går lite plus i år eftersom de behåller i stort sett samma lag. Jag ser inget av vikt varken ut eller in egentligen och det tror jag bör vara en styrka för Hallby. Jag tror att deras styrka är att de har en god kontinuitet och det här med att andra året är svårare köper jag inte, de har ju erfarenhet istället. Jag håller dem som tia. De har några riktiga nyckelspelare, framförallt en slitvarg i Elin Johansson som jag givetvis är väldigt förtjust i. Men de gjorde en förbannat dålig vår och de måste ha vässat sitt försvar under försäsongen.”

9. VästeråsIrsta HF

In: Saga Frestadius (uppflyttad), Vilma Hoveklint (uppflyttad), Cecilia Thorsteinsson (Tyresö Handboll), Wilma Birger (Ystads IF), Maria Larsen (Kristianstad HK)

Ut: Carolina Ingesson (Skuru IK), Viola Paulsen (slutat), Ulrika Olsson (slutat), Johanna Hellgren (slutat)

Tränare: Fredrik Söderberg (NY)

Selby spanar: Kan Elin Lindblom vara lika bra i år som hon var förra säsongen? Det lär krävas för att VI inte ska halka för långt efter. Men i övrigt då? Ulrika Olsson är inte kvar, inte heller Viola Paulsen. Mycket erfarenhet har försvunnit och in har främst yngre förmågor kommit. Det behöver inte vara fel, tvärtom, men VI ser svagare ut i år.

”CK” kommenterar: ”Det är mycket minus här. Hellgren, Olsson och Paulsen ut och jag ser inget direkt in. Jag håller dem som nia eftersom jag inte är övertygad om deras kvalitet i år. De kan vinna en del hemmamatcher på att de har den jäkla tråkiga hallen. Den är grymt fin, men hallen är helt öde. De kommer att få slita i år.”