Nisse Pettersson med stor show på gamla jaktmarker

Nils Pettersson. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

I nio år var han Hammarbyare i själ och hjärta. Nisse Pettersson må ha bytt klubb men hade mycket glädje av återbesöket med åtta mål och seger för HK Malmö mot hans gamla lag.

Tvillingbröderna Pettersson, Gunnar och Nisse, återförenade på samma handbollsplan men i olika lag var den intressanta ingången i måndagsmatchen.

Gästen Nisse fick bekanta sig med ett ovant omklädningsrum i Eriksdalshallen och att stämningen hos den grönvita publiken inte riktigt omfamnade hans nya klubbmärke.

När matchen väl var igång hamnade bortalagets Pettersson i överläge. Både med öppningar till egna kantlägen och straffskyttet där han fick ännu tydligare fokus.

Malmö hade den säkraste skytten i Adam Lönn och målvakten med de flesta och mest spektakulära räddningarna i Robin Paulsen Haug. Pausledningen hann dock krympa med de sista minuternas Bajenforcering.

Viktor Ahlstrand antog rollen som spelaren som aldrig slutade skjuta i första halvlek, nästan prickfritt dessutom.

Halvlekens mål kom efter 29.57, när Malmö misslyckats med att förvalta en timeout och sitt sista anfall till tre måls ledning. Hemmakeepern Anton Hellberg plockade upp den bortfipplade bollen, lobbade långt till Andreas Halvarsson som fångade i luften och förpassade den i nät till 12–13.

Halvarsson var strax tillbaka med kvitteringen 13–13 innan Hammarby föll in i en period med hack i anfallsmaskineriet.

Låt vara att Nisse Pettersson fick publiktrycket i ansiktet när Fabian Norsten fick fram foten och motade en straff. Han tog revansch ett par minuter senare och slungade in sitt sjätte mål över hela planen i tom kasse.

Mera Malmö följde, Adam Lönns fart och stegisättningar trasade sönder Hammarbys utgrupperade försvar. Hemmalagets måltorka i elva minuter och Paulsen Haugs övertag på niometerskedjan dämpade spänningsfaktorn duktigt till 13–19.

Fixt och färdigt i poängkolumnen, Nisse Pettersson fortsatte med delikatesser som kontringsmål till totalt åtta fullträffar.

Upplösningen innehöll en skytteduell mellan Magnus Persson och Patrik Fahlgren. Den senare var målbäst i Hammarby men fick acceptera att det bättre och bredare laget vann.

Hammarby IF–HK Malmö 20–29 (12–13)
Matchprotokoll >>
Statistik >>
Tabell >>